Casă și grădinăAlegerea corectă a centralei termice, vezi care sunt factorii pe care trebuie...

Alegerea corectă a centralei termice, vezi care sunt factorii pe care trebuie să îi iei în considerare

Avand in vedere evolutia constanta a tehnologiilor de incalzire, din ce in ce mai multe persoane aleg centrala termica. Unii considera ca centrala termica este un moft, insa in foarte multe situatii aceasta este o necesitate. Daca doriti sa adoptati acest sistem de incalzire, in randurile care urmeaza va vom prezenta cateva sfaturi pentru alegerea corecta a centralei termice.

Cum nevoia de apa calda este zilnica, iar locuinta trebuie sa fie incalzita aproximativ jumatate din an, sistemele traditionale de incalzire si distributie a apei calde nu mai sunt tocmai convenabile nici din punctul de vedere al confortului, dar nici din punctul de vedere al cheltuielilor. Ganditi-va doar la sumele exorbitante de la intretinere din timpul iernii, facand o comparatie cu gradul de confort. In foarte multe cazuri gradul de confort este foarte scazut, iar cheltuielile sunt foarte mari.

Desi investitia intr-o centrala termica, fie ca locuiti intr-un apartament sau la casa, este destul de ridicata, aceasta se va amortiza in timp. Consumul de apa va fi cu mult redus, iar factura de gaze va fi mult mai mica. In schimb, nu veti mai astepta ore intregi pana cand pe teava de apa calda va curge cu adevarat apa calda, lucru intalnit destul de frecvent in cazul celor care locuiesc la bloc.

Pe langa acest avantaj, centrala termica mai are avantajul de a fi foarte usor de utilizat. In momenul in care doriti sa porniti caldura nu va trebui decat sa apasati pe un buton, apa menajera fiind setata, in cele mai multe dintre cazuri, sa curga oricand este cazul.

In functie de necesitati si preferinte, puteti alege fie o centrala termica electrica, fie una pe gaz sau una pe lemne. Cu siguranta daca locuiti la bloc nu ati putea alege o centrala termica pe lemne sau carbune, insa acestea sunt perfecte pentru cei care locuiesc la casa.

Indiferent de modelul preferat, alegerea centralei termice trebuie sa se faca in functie de anumite criterii.

Inainte de toate, centrala termica se va alege in functie de volumul incaperilor. In acest fel, inainte de a va alege centrala termica potrivita, va trebui sa calculati volumul incaperilor (suprafata si inaltimea).

De asemenea, va trebui sa tineti cont de numarul de camere, numarul de calorifere, numarul incaperilor si numarul de persoane care locuiesc in spatiul respectiv.

Un alt criteriu important pe care trebuie sa il luati in calcul in momentul in care alegeti centrala termica este gradul de izolatie al locuintei. In cazul in care locuinta dumneavoastra este izolata din punct de vedere termic, se poate opta pentru o centrala cu o putere de 50 W/metru patrat.

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, in functie de tipul locuintei puteti alege o centrala termica pe gaze, una electrica sau una pe baza de combustibil solid. In cazul in care alegeti o centrala termica pe baza de combustibil de tipul gazului metan sau GPL, trebuie sa se acorde o mare atentie sistemului de evacuare a gazelor arse (tiraj natural sau fortat). Este foarte important ca in cazul in care locuiti la bloc sa alegeti o centrala termica ce are tiraj fortat, evacuarea gazelor fiind posibila prin intermediul unui tub special.

In cazul in care locuiti la bloc sau la casa si sunteti racordati la reteaua de gaze, puteti alege o centrala termica pe gaz in condensare. Investitia intr-o astfel de centrala este relativ mica, iar confortul maxim este garantat.

Brandul este si el important, avand in vedere ca piata de profil vine cu numeroase oferte. Discutati inainte de toate cu un specialist care va poate indruma asupra tipului de centrala termica pe care ar trebui sa il alegeti. Este de preferat sa alegeti centralele termice de cea mai buna calitate care nu doar ca asigura calitatea, insa asigura si garantia.

Bineinteles, designul este si el important intr-o oarecare masura, insa acesta ocupa ultimul loc in cadrul criteriilor folosite pentru alegerea centralei termice.

Puteti alege centrala termica si in functie de modalitatea de instalare, instalarea realizandu-se intotdeauna pe baza de proiect de catre o firma autorizata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.