Imunodeficienta canina se poate recunoaste foarte usor in functie de cat de mult sunt afectate limfocitele si unele componente plasmatice. Avand in vedere aceste aspecte se poate vorbi despre imunodeficienta celulara, umorala si mixta.
Prin imunodeficienta se intelege alterarea imunitatii care este in legatura cu activitatea anormala a celulelor fagocitare. Cateii mici sunt afectati de imunodeficienta in primele 6 saptamani de viata.
Imunodeficienta umorala este cauzata de scaderea nivelului de imunoglobulina si astfel numarul de limfocite de tip B scade, iar activitatea nu se mai desfasoara normal. La unele rase de caini cum sunt Berger German, Beagle sau Shar Pei pot aparea simptome grave de sinuzita, enterita spontana, infectii parazitare, pneumonie cronica.
Deficitul imun celular duce la hiperplazie timica si nanism imunodeficitar. Alterarea limfocitelor de tip A duce la alterarea si a celor de tip B. In acest fel se ajunge la imunodeficienta mixta. Nanismul imunodeficitar consta in perturbarea ritmului de dezvoltarea si crestere. De asemenea poate fi asociat cu o boala foarte grava – pleuropneumonia.
Alaturi de tulburarile de dezvoltare si crestere pot sa apara si alte complicatii – piodermatita, diaree, otita externa, pneumonie, iar dupa un an cainele moare. Imunodeficienta canina poate duce si la infectii bacteriene extraordinar de grave, la peritonita, septicemie si pneumonie.
Medicul va incerca pentru stabilirea diagnosticului corect sa faca numeroase invetigatii complexe in laborator, va studia rezultatul unor teste bacteorologice, parazitologice, virusologice, despre ce tip de deficit imun este vorba – celular, umoral sau mixt.