Animale de companieBoala aglutininelor la rece la câini și pisici - Anticorpi care atacă...

Boala aglutininelor la rece la câini și pisici – Anticorpi care atacă celulele sanguine la temperaturi scăzute

Boala aglutininelor la rece la animalele de companie, in cazul de fata la caini si pisici, este autoimuna si se manifesta prin leziuni care apar la nas, la marginile urechilor, la picioare si la varful cozii din cauza temperaturilor scazute.

Cauzele acestei boli sunt necunoscute in majoritatea cazurilor, insa o mare influenta o au infectiile de la nivelul tractului respirator superior, un factor de risc foarte mare fiind expunerea la temperaturi foarte scazute, la ger in anotimpul de iarna. Se pare ca astfel de leziuni la extremitati apar ca o reactie alergica, anticorpii sunt aglutinati cu eritrocite deci ataca celulele rosii din sange la temperaturi ale corpului mai mici de 37,2 grade Celsius, provoaca blocarea vaselor de sange si ischemia tesutului, respectiv intreruperea circulatiei sangelui la nivelul acestuia.

Acest lucru se intampla cand temperatura de expunere este de 0-4 grade Celsius. Cu cat temperatura este mai scazuta cu atat este sporit acest proces de aglutinare la rece si boala se agraveaza.

Simptomele bolii:

Principalele semne clinice ale bolii sunt racirea unor zone ale corpului din cauza expunerii la frig si inrosirea pielii, aparitia eritemului mai ales in partile distale ale corpului, cum sunt varfurile urechilor, varful cozii si nasul.

Pielea devine albastra, deci se instaleaza treptat sindromul de acrocianoza ce se caracterizeaza prin racirea pielii si schimbarea aspectului ei in nuanta vanata-albastruie din cauza unor probleme circulatorii. De multe ori sunt afectate labutele animalului.

Pe unele zone ale pielii apar ulceratii care se transforma in cruste si apoi sunt atinse de necroza, asa numita cangrena, ceea ce inseamna ca tesutul este distrus in urma intreruperii circulatiei sangvine. Cele mai afectate zone pot fi nasul, varful cozii, marginile urechilor si extremitatile picioarelor animalului.

Boala aglutininelor la rece la câini și pisici

De asemenea toate zonele care sunt afectate devin dureroase, ceea ce face ca boala sa fie greu de suportat de patruped. Acesta refuza mancarea, devine apatic si slabit. Incepe sa scada in greutate, sa sufere de anemie, are respiratia rapida si bataile inimii mai dese din cauza tahicardiei care se poate dezvolta. Poate suferi si de alte complicatii: icter, marirea splinei (asa numita splenomegalie), probleme respiratorii (in sensul ca respiratia devine greoaie suieratoare).

La aparitia acestor simptome animalul trebuie dus de urgenta la un medic veterinar. Acesta va dori sa afle istoricul medical al animalului, daca a fost bolnav, ce simptome a avut, daca a suferit de infectii la nivelul tractului respirator, etc. Medicul ii va face un examen clinic si anumite investigatii de laborator care cuprind: textul de aglutinare, examinarea histologica a biopsiei pentru a vedea cat de grave sunt leziunile de la nivelul pielii. Diagnosticul se va pune pe baza simptomelor si a excluderii altor boli care pot prezenta anumite semne comune acestei afectiuni. Dintre ele fac parte:

  • Un sindrom al pielii cauzat de anumite boli ale ficatului.
  • Infectiile cu medicamente ingerate accidental sau administrate in exces animalului pentru vindecarea altor afectiuni sau boli.
  • Anumite sangerari in tesutul pielii.
  • Degeraturi ale extremitatilor.
  • Saturnism (sau intoxicatie cu plumb).
  • Eruptii la nivelul pielii din cauza unor afectiuni musculare (cunoscute cu numele de dermatomiozita).

Medicul veterinar va face animalului si analize de sange pentru a depista daca sufera de anemie. Dupa stabilirea cu exactitate a diagnosticului se alege metoda de tratament in functie de cat de grave sunt leziunile de care a suferit patrupedul.

Animalul trebuie tinut intr-un loc linistit, la caldura, iar tratamentul se va administra sub stricta supraveghere a cadrelor medicale. I se va aplica un tratament cu medicamente pentru sustinerea organismului, vindecarea ranilor si consolidarea sistemului imunitar. Daca animalul sufera de necroza severa la anumite extremitati ale corpului, respectiv la varful cozii sau la labuta unui picior, acestea trebuie amputate prin operatie chirurgicala.

Aceasta boala nu poate fi prevenita pentru ca nu sunt cunoscute cauzele exacte ale producerii ei, insa animalul trebuie ferit de ger. Dupa vindecare, animalul nu mai este bine sa stea in frig pentru ca este predispus sa faca aceasta boala din nou, si de aceea este bine sa fie tinut intr-un loc cald. Daca este vorba de anumite boli infectioase, exista o serie de vaccinuri prin care animalului poate fi protejat impotriva lor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.