In cadrul unei nunti, unul dintre cele mai palpitante momente este cu siguranta aruncarea buchetului si a jartierei miresei, care desi este destul de nou la noi in tara, se pare ca se practica tot mai des si are o anumita simbolistica. Insa acestea pot fi sarite cu brio, daca se doreste respectarea traditiei din plin. Multe mirese apreciaza momentul, insa totodata nu ar vrea sa se desparta de aceste accesorii, avand in vedere ca buchetul de flori este mereu special, iar jartiera este chiar intima.
Insa de dragul distractiei se complac in situatie si se lasa prada si acestor momente. Se spune ca simbolul aruncarii buchetului de mireasa este practic imprumutat, nefiind orginal din tara noastra, chiar recent aplicat, in urma cu cativa ani. Iar traditia occidentala spune ca mireasa trebuie sa arunce buchetul cu spatele catre un grup de fete necasatorite, iar cea care il va prinde va fi urmatoarea ce se va casatori.
Acest fapt nu reprezinta insa o obligatie, iar daca ai prins buchetul de flori al miresei si te rogi sa nu ti-l ceara inapoi, nu inseamna chiar ca te vei si casatori. Aceasta traditie are la baza o credinta populara care stabilea clar faptul ca in interiorul buchetului de flori se aliniau toate planetele norocoase, iar mireasa, pentru a nu da dovada de egoism, trebuia sa dea mai departe acest noroc, unei fete tinere alese dupa bunul plac.
Cu timpul insa aceasta traditie s-a modificat, iar acum aruncarea buchetului si a jartierei miresei reprezinta un simplu ritual, care trebuie urmat mai ales de dragul amuzamentului. Reprezinta insa si un mare suspans in randul tinerelor si a celor prezenti la eveniment, condusi de curiozitate, de dorinta si de spirit plin de voie buna. De regula, miresele se pot urca si pe o masa sau pe un scaun pentru a arunca buchetul cat mai sus si cat mai departe, pentru a testa astfel aptitudinile domnisoarelor prezente.
In cazul in care mireasa doreste insa sa-si pastreze buchetul de flori, poate sa arunce altul pentru a fi prins, chiar unul mai mic, pentru a respecta totusi obiceiul recent adoptat, ori i-l poate oferi unei persoane foarte dragi. Mai exista cu siguranta si alte variante care se refera la aruncatul buchetului catre o persoana deja aleasa, deci momentul va trebui sa fie unul regizat, avand in vedere ca persoana cea mai potrivita este cunoscuta. Sau, ca si mireasa mai poti apela si la o serie de alte trucuri, pentru a nu supara pe nimeni si pentru a nu starni controverse sau chiar certuri in randul tinerelor necasatorite.
Unul dintre cele mai de succes trucuri este cu siguranta acela de a darui buchetul unei persoane care are cea mai lunga si fericita casnicie, aleasa in prealabil, in loc sa fie daruit unei persoane care nu este casatorita. Ori, un alt truc la fel de convenient pentru toata lumea, care se foloseste impreuna cu o scuza buna, este acela de a darui buchetul cu flori, persoanei care vine de la cel mai lung drum, in semn de recunostinta si mai mult decat atat se poate oferi unei fetite prezenta la eveniment.
Daca ai o sora mai mica, atunci ii poti oferi buchetul ei si totodata i-l poti da si domnisoarei de onoare. Unele mirese opteaza si pentru a-l darui parintilor in semn de recunostinta pentru tot ajutorul acordat pana la acea data sau bunicilor, in cazul in care a fost foarte apropiata de ei.
In alte culturi, se poarta obiceiul ca mireasa sa stea intr-un cerc, inconjurata de tinere fete, care se rotesc in sensul invers ei si sa danseze dupa muzica, iar in momentul in care se opreste muzica, mireasa, legata la ochi, trebuie sa aleaga o tanara care sa primeasca buchetul de flori. Mai mult decat atat, mireasa poate opta pentru un buchet din flori de matase, daca doreste ca amintirea sa ramana vesnica si sa o aiba mereu la persoana draga.
Aruncarea jartierei este putin mai excentrica, la fel de straina fata de traditiile romanesti insa. Acest moment este precedat de intrarea in posesia ei de catre mire, de pe piciorul miresei, iar, dupa un dans plin de extravaganta, acesta o va arunca catre grupul de cavaleri stransi in spatele sau. Unii accepta aceasta varianta, iar altii opteaza pentru aruncarea jartierei de catre mireasa.
Insa aceasta cu siguranta se va face tot catre un grup de baieti, iar simbolul ei este acela ca tanarul care o va prinde va fi iubit de femei si se va insura cu cea mai frumoasa. Oricat de noi ar fi aceste ritualuri in nuntile romanesti, se pare ca ele sunt foarte apreciate si in majoritatea nuntilor sunt nelipsite, iar astfel aruncarea buchetului si a jartierei miresei devin momente culminante, indispensabile si abia asteptate de catre toti nuntasii.