Copii & adolescențiCe facem cand observăm arsuri solare la copiii mici?

Ce facem cand observăm arsuri solare la copiii mici?

Cum evitam si tratam arsurile solare la copiii mici? Un subiect perfect in acest sezon, caci se pare ca soarele puternic si caldura molesitoare vor mai sta cu noi o perioada… Copiii mici trebuie protejati cu atentie, in special pentru ca sunt afectati de razele solare mult mai rapid – ajunge o expunere de 15 minute.

Evitarea arsurilor solare la copiii mici – iata cateva reguli de care nu trebuie sa uitati fie ca sunteti la mare, la munte sau acasa

Cel mai sigur pentru copiii mici, sub 2-3 ani, este sa evitati orice expunere directa la soare – folositi crema de protectie si imbracati-i in hainute largi si comode de culori deschise si palarie.

Daca sunteti la mare sau la munte, apa rece si vantul/briza racesc pielea, iar copilul se simte bine, insa tocmai de aceea expunerea directa va duce la arsuri solare pe care le veti observa de abia dupa cateva ore de la expunere.

Copiii care au ten deschis vor fi mai sensibili la razele solare, asadar folositi o crema de protectie cu SPF maxim.

Folositi intotdeauna o crema de protectie, cu SPF de macar 30 si asigurati-va ca il dati cu crema inainte de expunere, dar si in timpul acesteia – de fiecare data dupa ce intra in apa sau la doua ore; nu uitati nici de lotiunea racoritoare de dupa expunere. Cand alegeti crema de protectie, cel mai bine este sa o luati de la farmacie (evitati orice crema care are vitamina A, parfumuri, oxibenzon). Cand folositi prima oara o crema pentru micut, cel mai bine este sa faceti un test pe incheietura mainii sale pentru a vedea daca dezvolta vreo reactie adversa.

Nu lasati copiii sa stea la soare intre orele 11.00 si 15.00 (chiar 16.00).

Chiar daca folositi abundent crema de protectie, aceasta nu inseamna ca puteti sta cat doriti la soare cu cel mic; o expunere de maxim doua ore este mai mult decat suficienta.

Nu va lasati pacaliti de umbra – razele solare actioneaza si daca stati la umbra, de aceea intotdeauna veti folosi crema de protectie.

Oricat de putin a stat la soare, daca observati ca s-a inrosit, aplicati lotiune si mergeti la umbra sau imbracati-l cu hainute albe din bumbac (nu uitati de palarie). O arsura solara se poate dezvolta in cateva minute, dar o veti observa de abia dupa o ora-doua.

Insa ce faceti daca, in pofida masurilor de protectie, micutul a facut arsuri? Pielea copiilor mici este foarte sensibila si este de ajuns o expunere chiar de 10 minute la soare. Arsurile solare sunt provocate de razele ultraviolete, care actioneaza chiar daca soarele este ascuns dupa nori.

Important este sa vedeti despre ce vorbim: exista arsuri usoare – de gradul unu, pe care le puteti trata singuri si arsuri grave – de gradul doi, care necesita interventia medicului. La arsurile de gradul unu, pielea micutului este foarte rosie si il doare; in schimb, daca vorbim de arsuri de gradul doi, apar basici foarte dureroase.

copil la plaja

Ce facem cand observam arsuri solare la copiii mici

Daca vorbim de un bebelus sub 1 an de zile, arsurile solare sunt considerate urgenta medicala, deci intotdeauna mergeti la medic.

Daca observati orice basici sau iritatii pe piele, mergeti la medic, indiferent de varsta copilasului. Niciodata nu va apucati sa spargeti basicile, se vor infecta! Medicul va va prescrie o lotiune cu antibiotic pe care o veti aplica dupa ce se sparg de la sine. Daca exista pericolul ca basicile sa fie iritate de frecarea cu haine sau chiar sparte de copilas, le veti acoperi cu bandaje.

Nu expuneti deloc copilasul la soare in timp ce are arsuri solare si in timp ce se cojeste.

Daca pielea sa este doar foarte rosie si dureroasa, mergeti imediat la o farmacie si cereti sfatul farmacistului; daca micutul are peste 2-3 ani, cel mai sigur puteti trata singuri arsurile cu o lotiune calmanta si racoritoare pe care v-o va recomanda farmacistul. Aveti grija cum aplicati lotiunea, nu apasati sau frecati, caci ii veti cauza dureri mari micutului. Daca il doare prea tare, calmati-i intai durerea cu o baie.

O solutie calmanta este ca micutul sa stea cam o ora in apa de 25 grade Celsius – niciodata apa foarte rece si niciodata apa fierbinte!! Este recomandata baia in cada, caci jetul dusului ii poate cauza durere.

Aplicati pe zonele arse si dureroase comprese cu apa rece – insa aveti grija sa nu raceasca (el isi simte pielea fierbinte, insa daca sta mult cu comprese reci tot va raci).

Niciodata nu aplicati comprese cu alcool!

Hidratati din plin copilul – oferiti-i multa apa si ceaiuri pentru a evita deshidratarea.

In mod obisnuit, cu aceste masuri, pielea se va coji si vindeca. In functie de cat de grave sunt arsurile solare la copiii mici, dureaza intre trei si zece zile sa se vindece. Se prea poate sa il manance cand se cojeste, asadar cumparati o alta lotiune hidratanta.

Daca, insa, micutul dezvolta si febra sau este letargic (nu se misca mai deloc), consultati-va cu medicul (ii puteti oferi si ibuprofen). La fel daca vi se pare ca durerea nu i se calmeaza putin dupa o zi – medicul va poate prescrie pastile ce ii atenueaza durerile. Daca roseata se accentueaza, apar umflaturi sau basici, mergeti la medic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.