Casă și grădinăAnanasulul ornamental de apartament - marea provocare a pasionaților de plante

Ananasulul ornamental de apartament – marea provocare a pasionaților de plante

Pentru cei mai multi dintre noi, ananasul este fructul bun, dulce si aromat, pe care il cumparam de la magazin, adus din tari tropicale, si nu ne gandim ca am putea avea si ananas de apartament, fie specii ornamentale, fie chiar ananas comestibil, pentru care trebuie ceva mai multa rabdare, ca fructul sa ajunga la maturitate.

Daca optam pentru un ananas de apartament ornamental, atunci avem posibilitatea sa alegem din comert, intre Ananas nanus (frunzele nu depasesc 30-40 de centimetri si sunt colorate in verde intens), Ananas variegatus, Ananas striatus (frunzele, de asemenea, de un verde inchis, au striatii galbene si niste “spini” mici, roz). Acestea sunt cele mai frumoase, prin coloritul frunzelor si prin inflorescentele deosebite. Nu sunt pretentioase, singurele conditii care nu trebuie ignorate, sub nicio forma, sunt caldura si lumina, tocmai pentru ca originea lor este in regiunile cu clima calda.

Ananasul (Ananas comunus) apartine familiei Bromeliaceae, care cuprinde peste trei mii de specii, cele mai multe originare din America de Sud (Brazilia), America Centrala si Caraibe, unde, multa vreme, a fost hrana preferata a populatiei din zona. Numele vine de la “nana nana”, care, intr-un dialect din Brazilia, inseamna “parfum de parfum” (sau “fruct parfumat/delicios”). Planta poate sa ajunga la 1 m- 1,50 m si in inaltime si in latime. Are frunze lunguiete, zimtate si lucioase.

Florile se formeaza la capatul unei tije, de regula nu rezista mai mult de o zi, si din ele se formeaza multe fructe conice care, la maturitate au forma pe care o cunoastem, lungi, de aproximativ 30 de centimetri, cu coaja pe care se disting contururi hexagonale. Greutatea fructului este proportionala cu greutatea radacinii, asadar, secretul este ca infloritul sa fie stimulat la momentul potrivit. Fiind o planta tropicala, temperatura ambianta nu trebuie sa scada sub 10 grade Celsius.

De aceea nu se recomanda nici conservarea fructului la congelator. Solul in care se planteaza ananasul, si cel de cultura si ananasul de apartament, trebuie sa fie bine drenat (nu-i place apa multa), bogat si acid, cu un PH de 4,5-5,5. Chiar daca planta tolereaza si un sol mai putin fertil, este bine, totusi, sa i se asigure un pamant bogat in materii organice si potasiu. In medie, este necesara o perioada de la 14 pana la 20 de luni, de la plantare, pana la prima recolta (6-8 luni, pentru faza vegetativa, 5-6 luni pana la maturitatea fructelor).

ananas de apartament
ananas de apartament

Marea provocare pentru cei pasionati de cultivarea plantelor este sa reuseasca sa aiba un ananas de apartament care sa si infrumuseteze locuinta si sa ofere si fructe comestibile. Nu este dificil, trebuie doar sa ai rabdare cam doi ani, dar satisfactia va fi pe masura asteptarii. In acest sens, pasii de urmat sunt urmatorii:

Se cumpara un fruct de ananas si, inainte de a-l consuma, se decupeaza buchetul de frunze de la baza lui, taiat circular si se lasa pana a doua zi sa se usuce putin, astfel incat sa nu putrezeasca partea inferioara care va fi pusa in sol.

Se poate pune acest buchet de frunze, pentru a prinde radacini, si intr-un borcan cu apa, schimbandu-se apa la 2-3 zile (in acest caz, evident, frunzele nu mai trebuie lasate pana a doua zi sa se usuce).

Se fixeaza aceasta parte superioara in pamant usor umezit (sau frunzele din borcan, dupa ce au prins radacini), intr-un ghiveci nu mai mare de 10-15 centimetri, pentru ca radacinile care vor creste sunt destul de scurte.

Pentru ca planta este mai grea in partea superioara, se poate aseza in ghiveci, inainte de a pune pamantul, o piatra, care sa-l tina in echilibru.

Cel mai bun sol, pentru ananasul de apartament, este turba amestecata cu un compost de frunze si cu putin nisip, pentru un drenaj mai bun.

Se aseaza ghiveciul intr-un loc cu multa lumina si unde nu este curent, altfel verdele frunzelor isi va pierde din intensitate si planta prinde radacini mai greu. Vara se poate tine afara, in lumina binefacatoare a soarelui.

Pentru ca ananasul este o planta “gurmanda”, va creste foarte frumos daca ii punem ingrasaminte pentru plante (dintre cele care se gasesc la florarii), atat vara, cat si iarna, o data la doua saptamani (nu mai des, pentru ca excesul poate deveni daunator).

Planta trebuie udata cam o data pe saptamana. Daca se aduna prea multa apa, din greseala, pamantul trebuie schimbat.

Dupa ce ananasul de apartament a prins radacini (aproximativ in trei luni), frunzele vor incepe sa creasca. Primele flori vor aparea dupa un an si jumatate, iar fructele vor ajunge la maturitate dupa alte sase luni, pentru ca, din fiecare floare (din inflorescenta), se formeaza un fruct mic care se lipeste de celelalte, luand forma conica, specifica. Fructul este copt cand va incepe sa raspandeasca, in interior, parfumul binecunoscut.

Pe langa satisfactia de a vedea ananasul de apartament crescand, pe langa frumusetea plantei care poate fi pusa in valoare, daca este privit de sus (deci poate fi pus pe un suport mai jos sau direct pe podea), vom deveni mult mai atenti si la beneficiile acestui fruct. Miezul dulce si aromat contine calciu, potasiu, magneziu, vitaminele B, C, A, ajuta digestia, combate retentia de apa etc.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.