Timp liberPeștele de acvariu Clovnul de foc - Originar din oceanul Pacific

Peștele de acvariu Clovnul de foc – Originar din oceanul Pacific

Cu siguranta foarte multi dintre dumneavoastra ati urmarit minunatele aventuri ale nazdravanului pestisor Nemo. Ei bine, atunci trebuie sa stiti ca Nemo este un Amphiprion melanopus.

Amphiprion melanopus sau “clovnul de foc” face parte din familia Pornacentridae si, dupa cum spune si numele, apartine genului Amphiprion. Este un peste cu un aspect deosebit, iar pentru ca al sau corp este rosu-orange, Amphiprion melanopus a fost supranumit “clovnul de foc” sau “pestele clovn”. Pe langa coloritul vesel, pestele are si o miscare aparte, eleganata si lina, care il deosebeste de ceilalti pesti de acvariu.

Clovnul de foc este originar din Oceanul Pacific, fiind intalnit in Indonezia, Filipine si in jurul Marelui Recif de Corali. Dimensiunea maxima la care poate ajunge este de 12 cm, iar femelele sunt mai dezvoltate decat masculii. Acesti pesti nu sunt deloc greu de intretinut, preferand un acvariu mare, de preferat de 150 l, cu apa calda, sarata, cu temperatura cuprinsa intre 25-26 ºC si cu un PH cuprins intre 8,3-8,4. Avand in vedere mediul natural in care aceasta specie se dezvolta, clovnul de foc prefera un acvariu de recif.

Pestele clovn necesita anemone, deoarece traieste in simbioza cu acestea. Foarte multi acvaristi sunt impresionati de aceasta ciudata relatie a pestilor clovni cu anemonele. Este foarte ciudat faptul ca, in timp ce anemonele prind si omoara anumiti pesti, clovnul de foc este “preferatul” ei. Mai mult decat atat, in mediul natural, clovnul de foc si anemona isi procura hrana impreuna. Pestele clovn danseaza in jurul anemonei, acest comportament aducand numai beneficii anemonei, deoarece isi va prinde mult mai usor hrana.

Clovnul de foc

Pentru ca anemona sa se adapteze la viata de acvariu, un alt element care nu trebuie sa lipseasca din acesta este o bucata de coral; anemona se va prinde de aceasta.
In ceea ce priveste hranirea pestelui clovn, o dieta echilibrata, bazata atat pe hrana vegetala, cat si pe hrana vie, este cea mai potrivita.

Reproducerea acestor pesti poate fi considerata usor dificila, avand in vedere faptul ca perechile formate, monogame, se imperecheaza pe tot parcursul anului. Femela va depune o singura data oua, la suprafata apei. Masculul le fecundeaza, dupa care acestea se vor fixa pe substrat; masculul are mereu tendinta de a proteja ouale fecundate, timp de 6-7 zile, pana cand acestea pot ecloza.

Dimorfismul sexual este prezent si in cazul clovnului de foc. Dupa o perioada de timp, cel mai mare mascul al grupului devine femela dominanta.

In ceea ce priveste temperamentul acestor pesti, clovnii de foc sunt pasnici, pana la un moment dat. Nu suporta ca cineva sa le incalce teritoriul, existand posibilitatea sa devina agresivi. Nu sunt deloc potriviti pentru acvaristii incepatori, chiar daca nu sunt foarte greu de intretinut, ei au anumite nevoi speciale. Este de preferat ca acvariul pe care il populeaza sa mai cuprinda si alti pesti care realizeaza aceeasi simbioza cu anemonele.

In captivitate, pestii clovn pot trai aproximativ 5 ani, insa daca sunt crescuti in cele mai bune conditii, atunci speranta de viata poate fi chiar si de 8 ani.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.