În trecut, producătorii, din ambiția de a avea cele mai durabile ambalaje din lume, au căutat soluții prin care să obțină produse de ambalare și de transport la prețuri avantajoase, gândindu-se în special la beneficiul clienților, dar neglijând uneori mediului înconjurător. Acest lucru s-a schimbat însă în ultimii ani, deoarece Uniunea Europeană a început să impună folosirea ambalajelor ecologice.
În prezent, trăim într-o epocă în care noi soluții apar în fiecare an. În continuare, îți vom prezenta care sunt cele mai apreciate și durabile ambalaje ale momentului, care sunt și mult mai ecologice decât cele din trecut.
Navigare rapidă în articol:
- Ambalarea produselor în beneficiul mediului
- Cele mai bune ambalaje – Caracteristici
- Prevenirea pătrunderii deșeurilor de plastic în mediu
1. Ambalarea produselor în beneficiul mediului
Pe zi ce trece, oamenii devin tot mai îngrijorați cu privire la poluare, emisiile de carbon, încălzirea globală, despădurire, de aceea conștientizarea protejării mediului și naturii umane crește tot mai mult în sufletul lor. Unii producători au căutat soluții de a realiza ambalaje mai reciclabile, din materiale reciclate. Astfel au apărut ambalaje noi, care sunt mult mai ecologice și suficient de durabile.
Ambalajele din materiale plastice
Acestea sunt folosite de exemplu în industria alimentară. Rolul ambalajelor este acela de a evita risipa alimentelor și a le proteja de degradare sub influența factorilor externi. Plasticul are acest rol și de aceea este necesar pentru produsele alimentare. De pildă, mâncarea are nevoie de un ambalaj din plastic pentru a fi păstrată până acasă.
Folosirea plasticului reciclat pentru ambalaje poate reduce poluarea sau emisiile în mediu ale industriei de materiale plastice cu 40-60%, comparativ cu fabricarea plasticului din ulei fosil.
Ambalaje ecologice durabile
Unii producători au reușit să facă ambalaje ecologice, după ani și ani de cercetare. Astfel de produse au la bază studii și cunoștințe despre ambalajele reciclabile și din materiale reciclate.
Există ambalaje durabile, stabile, eficiente, puternice, care sunt ușor de reciclat pentru oameni. Ele sunt fabricate din diferite materiale reciclate. Avantajul oferit este că afectează mai puțin mediul înconjurător, comparativ ca alte tipuri de ambalaje.
Cele mai populare materiale reciclate sunt: plasticul, cartonul, hârtia.
Cartonul este o alternativă la materialele plastice și de asemenea la anumite materiale plastice compostabile biodegradabile. Acestea se folosesc îndeosebi la producătorii organici.
Hârtia este o resursă regenerabilă, biodegradabilă, reciclabilă în mod repetat. Pungile de hârtie sunt din ce în ce mai mult utilizate pentru ambalarea și transportul produselor, de către clienții din supermarket.
Polietilena (PE)
Polietilena este unul dintre cele mai folosite materiale plastice din lume, în diferite industrii. Datorită acestui material alimentele sunt ambalate corespunzător, eficient și în mod economic, iar durata de păstrare este mai mare. Ambalajele (PE) sunt folosite și pentru produsele chimice care trebuie apoi transportate în condiții de siguranță.
Polietilena de joasă densitate (PE) este utilizată la materialele pentru ambalare, la producerea filmului laminat și pentru capac.
2. Cele mai bune ambalaje – Caracteristici
Cele mai apreciate și durabile ambalaje au funcții foarte importante, indiferent că este vorba despre ambalaje din plastic, cutii termoizolante, navete stivuibile, containere și altele. Ambalarea bunurilor de consum se face conform standardelor de calitate și în produse realizate din materiale ce sunt păstrate cât mai mult timp în ciclurile economice.
Producătorii folosesc materiale din surse durabile și de asemenea țin neapărat ca să utilizeze și un design atrăgător pentru a-i impresiona pe clienți. Ei vor ca ambalajele să fie concepute corect, pentru a oferi 100% protecție produselor respective (legume, fructe proaspete, alimente congelate, pește, carne preambalată și altele).
O mare provocare este transportul produselor congelate sau refrigerate la diferite magazine, supermarketuri. Distribuitorii de alimente de acest fel au cutii termoizolante și flote de mașini cu așa numitele camioane frigorifice, pentru a servi magazinele alimentare, hotelurile, pensiunile, restaurantele, etc.
Previziunile până în anul 2025 cu privire la protejarea mediului sunt:
- Reducerea de materiale plastice din surse fosile cu 50%
- Creșterea proporției de plastic reciclat cu cel puțin 30%
- Reducerea volumului de materiale plastice și creșterea cantității de materiale plastice regenerabile
- Colectarea și reciclarea deșeurilor din plastic
- Eliminarea deșeurilor din mediu.
Necesitatea folosirii ambalajelor pentru protejarea produselor
Ambalajele durabile îndeplinesc mai multe funcții:
- Protejează produsele, alimentele
- Asigură igiena produselor și siguranța acestora
- Mențin calitatea produselor alimentare și de alt tip
- Mențin prospețimea fructelor, legumelor, produselor din carne, pește
- Asigură o manevrare ergonomică prin mânerele închise corespunzător
- Reduc cerințele de spațiu cu până la 70%
- Sunt realizate într-o gamă foarte variată, pentru toate tipurile de mărfuri.
În mod cert, fără ambalaj, mâncarea nu poate ajunge la client, nu poate fi transportată de acesta. Fiecare om este conștient că ambalajul are rol important, arată că mâncarea este în stare perfectă pentru a fi consumată.
3. Prevenirea pătrunderii deșeurilor de plastic în mediu
Tot mai multe companii care produc ambalaje au ca obiectiv până în anul 2025 să se dezvolte către o economie circulară. Asta înseamnă ca materialele de ambalare să rămână în ciclurile economice foarte mult timp și astfel să nu ajungă în mediu. Se va încerca reducerea cantității de materiale plastice pe bază de combustibili fosili cu 50%. Se fac eforturi pentru prevenirea pătrunderii deșeurilor de materiale plastice în mediu.
Se urmărește eficientizarea proceselor de ambalare existente și realizarea de noi ambalaje reciclabile. Se vor folosi materii prime regenerabile și reciclabile. Se dorește creșterea ratei de reciclare în continuare. Clienții sunt informați cu privire la necesitatea eliminării corespunzătoare a ambalajului, la importanța reciclării pentru protejarea mediului înconjurător.
Viitorul este al ambalajelor reciclabile sau reutilizabile. Cu cât ambalajul este mai durabil și puternic, cu atât el are un termen de valabilitate mai lung, poate fi reciclat și astfel nu ajunge în mediu și nu dăunează acestuia.