Sarcină & BebeCare sunt lucrurile pe care poate nu le-ai știut despre alăptarea la...

Care sunt lucrurile pe care poate nu le-ai știut despre alăptarea la sân

Daca nu ai alaptat niciodata pana acum, probabil nu stii cum e sa te afli intr-un loc aglomerat, cu sanii gata sa explodeze, cautand cu disperare un colt discret pentru a-ti hrani micutul. Insa pentru multe femei asemenea griji sunt ceva de rutina, intrucat ele au ales sa-si alapteze bebelusul. Toti cercetatorii sunt de acord ca alaptarea la san este cea mai buna optiune pentru bebelusul tau.

Cele mai evidente beneficii sunt faptul ca este specific speciei (lapte uman pentru un bebelus uman), este intotdeauna cald si este intotdeauna steril. In plus, laptele matern contine anticorpi care pot ajuta copilul sa evite anumite boli si alergii. Exista si cateva dovezi care sugereaza ca, copiii care au fost alaptati la san au un IQ mai mare decat copiii care au fost hraniti cu orice alt fel de lapte.

Pentru femeile care opteaza pentru aceasta varianta, alaptarea poate fi legata de reducerea anumitor tipuri de cancer si a fracturilor de sold. Si, intrucat mama este “producatoarea”, laptele matern este in esenta gratuit si ecologic, neavand nevoie de pregatire speciala sau ambalaj. In plus, multe femei iubesc apropierea unica de bebelus pe care o simt atunci cand alapteaza.

Desigur, alaptarea la san isi are si ea pretul ei. Cel putin la inceput, este nevoie de putina rabdare si perseverenta, si, desi este un proces natural, alaptarea la san necesita timp si efort atat din partea bebelusului, cat si a mamei. Daca nu se realizeaza corect, aceasta poate fi dureroasa si frustranta. De asemenea este necesar un angajament din partea mamei, intrucat bebelusii trebuie sa fie hraniti des, iar mama este singura care are “echipamentul” potrivit.

Trebuie subliniat ca pentru femeile care nu pot sau nu vor sa alapteze, laptele formula este cea mai buna alegere. Daca nu esti familiarizata cu dedesubturile alaptarii, nu trebuie sa te simti prost. In mod ideal, bebelusul tau va incepe sa fie alaptat la san imediat dupa nastere. In primele zile, sanii produc colostru, o substanta care este usor de digerat de catre bebelus. Volumul sau este scazut si nu are multe grasimi, insa aceasta substanta are o valoare nutritionala ridicata si ii furnizeaza bebelusului necesarul de carbohidrati, proteine si anticorpi.

Colostrul are de asemenea un efect laxativ, ceea ce va ajuta bebelusul sa faca primele scaune. Hranirea frecventa a bebelusului in acest stadiu (de la 8 la 12 ori pe zi) este importanta nu doar pentru bebelus, ci si pentru tine, intrucat iti stimuleaza productia de lapte.

alaptare la san

Intrucat doar o cantitate mica din ceea ce consume tu, ajunge in laptele matern, nu trebuie sa eviti atat de multe lucruri, asa cum faceai cand erai insarcinata. Totusi, foloseste-ti bunul simt, de exemplu, daca atunci cand erai insarcinata nu consumai peste care contine cantitati mari de mercur, atunci nici cand alaptezi nu ar trebui sa o faci. In plus, anumite alimente condimentate sau puternic aromate l-ar putea face pe bebelus sa respinga laptele matern (temporar).

In cazul in care se intampla acest lucru, va trebui sa renunti la acele alimente pana cand iti vei intarca copilul. Uneori, bebelusii sunt intoleranti la proteinele din vaca, la nuci, citrice sau produsele din grau. Daca bebelusul tau pare sa fie deranjat atunci cand il alaptezi, medicul pediatru ar putea sa-ti recomande sa renunti la anumite alimente pe rand, pentru a determina care aliment il deranjeaza mai exact pe copil. Si medicamentele pot ajunge in laptele matern, desi multe dintre acestea pot fi luate in siguranta in timpul alaptarii. Cititi cu atentie prospectul pentru a afla daca este sigur, sau intrebati-va medicul.

Alcoolul trebuie de asemenea sa fie evitat atunci cand alaptezi. Totusi nu e o tragedie daca bei un pahar de vin, doar ca trebuie s-o faci dupa ce ai alaptat bebelusul. Daca ai baut mai mult decat un pahar, este indicat sa te mulgi si sa arunci laptele acela, si sa-ti hranesti bebelusul cu lapte matern pe care l-ai pastrat in frigider. In perioada cat dureaza alaptarea, este indicat sa consumi cu 500 de calorii mai mult decat de obicei, intrucat producerea laptelui matern necesita ceva “combustibil” in plus. Desigur, aceste calorii trebuie sa provina din surse sanatoase.

Este recomandat ca alaptarea la san sa dureze cel putin un an. In general, doctorii recomanda ca la varsta de 6 luni, bebelusii sa fie hraniti si cu mancare solida, in plus fata de laptele matern. Daca intrerupi alaptarea prea brusc, poti avea probleme cu sanii (congestie sau mastita), prin urmare este indicat sa opresti procesul in mod treptat. Ce se intampla daca aveti probleme cu alaptarea?

Multe femei nu primesc instructiuni la spital in legatura cu aceasta si nici nu stiu ce trebuie sa faca in caz ca au vreo problema. Inainte de a parasi spitalul, asigura-te ca ai primit ajutorul de care ai nevoie si ca vei sti la cine sa apelezi in caz de probleme. De asemenea asigura-te ca bebelusul inghite laptele, nu doar suge, si ca acesta a avut parte de cel putin un scaun, inainte de a parasi spitalul. Daca ti se pare greu si crezi ca nu te vei descurca, nu-ti face griji, si cere ajutorul celor care pot sa ti-l ofere.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.