Palatoschizisul la pisici este o anomalie, o deschidere anormală a cerului gurii, constă în lipsa de unire a oaselor palatine. Această anomalie apare din cauza faptului că cele două părți ale cerului gurii nu ajung să se unească, eșecul se produce încă din timpul dezvoltării embrionare.
Datorită palatoschizusului, pisica are simptome de tuse, strănut, secreții nazale, dificultăți de supt, lipsa poftei de mâncare, scade în greutate, nu se dezvoltă normal, creșterea este prea lentă. Din cauza laptelui sau alimentelor care intră în fanta cerului gurii, în cavitatea nazală, se produc infecții la plămâni și se poate dezvolta pneumonia de aspirație.
Cel mai adesea o astfel de tulburare congenitală apare la rasele de pisici siameze, ragdoll, persane. Cauza apariției fisurilor palatine poate fi congenitală, deci poate fi moștenită, sau poate fi datorată faptului că femela gestantă a fost expusă la anumite substanțe chimice care au provocat dezvoltarea anormală a embrionilor. Una dintre aceste substanțe este și griseofulvina care este un agent antifungic. Potrivit medicilor veterinari și excesul de vitamina A și D poate duce la nașterea de pui cu fisuri ale cerului gurii.
Acest tip de patologie congenitală afectează și cavitatea orală și cea nazală. În majoritatea cazurilor, nu a fost detectat imediat prezența anomaliei, deoarece la naștere animalul pare să nu aibă defecte vizibile. Treptat, pisoiul începe să sufere de anxietate, să aibă dificultăți de alimentare, la suptul laptelui de la mama. El începe să strănute sau să aibă senzație intensă de tuse din cauza faptului că laptele ajunge în cavitatea nazală.
Dacă anomalia este foarte gravă, există și posibilitatea de sufocare a pisoiului cu o cantitate în exces de lapte care ajunge în cavitatea nazală. În plus, el nu mai este alimentat normal ca ceilalți pisoi normali, slăbește, poate fi agresat și de femelă care nu înțelege de ce micuțul se comportă așa, iar în final ajunge subnutrit și poate muri și de foame. În astfel de situații, stăpânul animalului trebuie să ajute pisoiul, să-l ducă la un medic veterinar.
Pentru închiderea completă a acestei fisuri anormale în cerul gurii este necesară intervenția chirurgicală. Până la aplicarea tratamentului chirurgical, puiul cu o astfel de anomalie trebuie să fie hrănit cu un biberon special, mai lung, care să ducă laptele în zona orofaringiană, într-o parte a gurii din spatele palatului și în fața corzilor vocale. De asemenea, animalul poate fi hrănit cu o sondă introdusă în stomac până ce va fi operat și apoi, în perioada de covalescență.