Animale de companieAdoptarea unui câine – Beneficii pentru sănătatea emoțională

Adoptarea unui câine – Beneficii pentru sănătatea emoțională

Adoptarea unui câine de către o persoană singură îi oferă multe avantaje acesteia. Animalele de companie sunt foarte afectuoase, ele își exprimă necondiționat dragostea și recunoștința, pot ajuta la socializarea între oameni și la creșterea stimei de sine. Care sunt benficiile oferite de un câine pentru sănătatea emoțională a oamenilor?

Navigare rapidă în articol:

1.Petrece-ți timpul cu un animal de companie

2.Terapia cu animale de companie

1. Petrece-ți timpul cu un animal de companie

Dacă ai un animal de companie, petrece mai mult timp cu el, alintă-l sau fă o plimbare în natură. Se spune că asta este cea mai simplă modalitate de a scăpa de stres, depresie și anxietate. Un câine îți poate îmbunătăți starea de spirit, îți alungă singurătatea, îți îmbunătățește sănătatea psihică.

Plimbarea alături de animalul de companie îți crește producția de oxitocină și îți scade nivelul de stres și frică. Câinele ajută în ameliorarea simptomelor unor boli mintale, cum este depresia și anxietatea.

Se spune că un câine poate reduce stresul singurătății la oameni și asta este un lucru important mai ales la persoanele în vârstă, care trăiesc singure. Acestea dacă au un câine ca animal de companie se vor simți mai bine, nu vor mai avea acel sentiment de singurătate care le-ar putea distruge și sănătatea.

Proprietarii de animale de companie sunt mai puțin stresați

Oamenii suferă deseori de stres, iar asta le poate afecta sănătatea dacă stresul este cronic și prelungit. Stresul poate afecta funcțiile cognitive la oameni și starea de sănătate psihică și fizică. Cercetătorii sugerează că un câine poate ajuta în reducerea stresului la oameni.

Proprietarii de câini se simt mai bine în compania acestor animale de companie, care au asupra lor un efect antistres.

Există studii care demonstrează faptul că interacțiunea cu un câine crește dopamina, endorfinele, prolactina, oxitocina. Acești hormoni sunt asociați cu reglarea tensiunii arteriale, cu reducerea durerii și eliminarea stresului. În concluzie, un câine are efect bun asupra producerii de hormoni ce induc o stare de bine. Acest lucru arată clar că în compania câinelui său, omul se poate simți mai bine.

Legătura ce se creează între câine și stăpân este de prietenie strânsă; ea este o formă de sprijin reciproc și în plus, crește sentimentul de bucurie.

Un câine provoacă emoții pozitive

Despre acest animal de companie s-a spus că evită conflictele, el observă situația dar dă impresia că o ignoră, pentru că dorește să fie lăsat în pace. El caută să minimizeze negativitatea în relații, are capacitatea de a nu reacționa și de a-și îndrepta atenția spre altceva. Un câine oferă multe avantaje prin felul său de a fi și de a se comporta:

 • Provoacă emoții pozitive
 • Are capacitatea de a distra oamenii prin comportament, aspect și modul cum privește
 • Se atașează de familie și este loial
 • Ajută oamenii să scape de singurătate și de manifestările acestui sentiment prin care ei se simt triști, plictisiți, anxioși
 • Îi determină pe oameni să uite de stările și sentimentele negative, de probleme stresante
 • Oferă o stare de bine și de bucurie, îmbunătățește starea de dispoziție și de sănătate a persoanei din preajma sa.

A avea un animal de companie aduce multe avantaje

Un câine te poate ajuta să te simți mai bine. Se spune că acest animal de companie este bun pentru sănătatea psihică. El aduce bucurie și are un impact pozitiv asupra bunăstării noatre.

Studiile cercetătorilor sugerează că:

 • Un câine reduce senzația de stres și chiar poate reduce și percepția durerii
 • Un câine poate fi un remediu excelent pentru depresie și anxietate
 • Fiind în compania lui este bine, pentru că asta ajută la scăderea tensiunii arteriale și la calmarea nervozității
 • Un câine are un impact pozitiv asupra persoanelor vârstnice la care apare riscul de declin cognitiv
 • El este un sprijin pentru că reduce stările rele și ajută în controlul emoțiilor negative
 • Un câine ajută oamenii să fie mai activi, iar asta are un efcet bun asupra minții și corpului.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că animalele de companie au o influență și asupra abilităților intelectuale ale oamenilor care le-au adoptat. Un studiu cu privire la acest lucru, realizat pe un număr de 1.369 persoane cu vârsta peste 65 de ani, a arătat faptul că un animal de companie poate îmbunătăți abilitățile cognitive, iar rezultatele sunt semnificative.

S-a constatat că pe parcursul a 6 ani, persoanele care nu au avut un animal de companie au avut scoruri cognitive mai scăzute, comparativ cu persoanele care erau proprietari de animale de companie.

2. Terapia cu animale de companie

Terapia cu un câine este folosită frecvent în țările cu o dezvoltare socială mai ridicată. Există programe de dresaj de câini de terapie, care sunt în scop caritabil și sprijinite de stat.

Terapia cu un câine este o metodă foarte interesantă și eficientă de a influența comportamentul și psihicul uman. Cele mai bune rezultate s-au observat în lucrul cu copiii.

S-a spus că terapia este eficientă și în cazul persoanelor în vârstă. În cazul copiilor, un lucru este foarte clar – aceștia sunt foarte sensibili la interacțiunea cu câinii. Explicația este că la copii, comunicarea nu este limitată de anumite stereotipuri și prejudecăți dobândite odată cu înaintarea în vârstă. Copiii sunt mai sinceri, ei empatizează mai ușor cu aceste animale de companie.

Câinii sunt animale care oferă multe avantaje, de aceea sunt folosiți în terapie. Ei au un nivel ridicat de a citi și de a analiza mirosurile, ceea ce nu se poate spune despre oameni. Un câine are simțul olfactiv mai dezvoltat și astfel el simte orizonturi vaste cu acest simț important.

Un câine pentru terapie este crescut în mod cert conform unui program special de antrenament. El este dresat și va urma mai multe niveluri de programe extinse de testare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.