Adolescenta si sarcina neplanificata – cosmarul unui parinte… Nici nu va puteti imagina o astfel de situatie: fiica dumneavoastra de 16-19 ani insarcinata… Si totusi, se intampla mai des decat ati putea crede, ceea ce arata cat de putin impact au programele de educatie sexuala. Parintii prefera frecvent sa inchida ochii in fata unei asemenea posibilitati, sa ignore existenta acestui risc, sa gandeasca „noua nu ni se poate intampla asa ceva”.
Si este de inteles: vestea ca fiica voastra adolescenta s-ar confrunta cu o sarcina neplanificata ar fi mult prea mult. Parintii raman des orbi si nu afla tot ceea ce traieste fiica lor: adolescentele pot ascunde o sarcina neplanificata cu grija, asa incat sa nu se afle. Insa fara parinti alaturi, ea trece printr-o experienta de doua ori mai traumatica.
De ce exista atat de multe adolescente care se confrunta cu o sarcina neplanificata? Deoarece nu oferim cu adevarat educatie sexuala tinerilor: scoala le ofera cateva informatii, in timp ce parintii gasesc aceasta conversatie – despre viata sexuala si riscuri – prea dificila. Adolescentii nu sunt cei mai responsabili si nici cei care sa constientizeze ca ceva ii poate afecta pe ei personal (aceeasi idee universala: „mie nu o sa mi se intample”).
In plus, multe fete adolescente cedeaza insistentelor prietenilor lor de a isi incepe viata sexuala, aceasta fara a se informa adecvat asupra contraceptiei. Adolescente de varste mici raman insarcinate deoarece exista multe idei gresite care circula despre sex, precum faptul ca daca esti virgina nu poti ramane insarcinata! Iar ideea ca prezervativul scade placerea circula in randul adolescentilor: multi insista sa nu foloseasca prezervativ pentru ca nu este „la fel de bine”, altii nu se gandesc deloc la necesitatea prezervativului.
Ca parinti, ce este de facut pentru ca fiica voastra adolescenta sa nu fie pusa fata in fata cu o sarcina neplanificata? Cel mai important este sa nu faceti ca adolescenta: si anume, sa nu ignorati existenta unui risc, in special daca fiica voastra se vede cu un baiat! Sigur, nici nu va puteti inchipui ca scumpa fata si-a inceput viata sexuala si credeti ca v-ati sa seama daca planuieste sa isi piarda virginitatea – nu este adevarat, parintii raman incredibil de des orbi la aceste lucruri, cu atat mai mult cu cat adolescentii se ascund cu talent.
Astfel ca a purta „discutia” despre viata sexuala este o datorie a oricarui parinte: nu va bazati pe scoala sau alte surse. Daca nu stiti cum sa discutati, gasiti ghiduri adecvate care sa va arate cum veti vorbi cu adolescenta (si cu adolescentul: daca aveti un baiat, si el trebuie sa stie sa evite o sarcina neplanificata). Nu va limitati la a spune adolescentei „sexul e rau”, „sexul e periculos”, „nu trebuie sa faci sex” – discutati deschis, aratati-i ca puteti intelege tentatia, aratati-i ca nu sunteti chiar atat de orbi si ca si voi constientizati ca va veni ziua in care isi incepe viata sexuala. Mai mult ca orice, explicati-i cat de clar ca aceste riscuri despre care se aude sunt cat se poate de reale, nu doar povesti de speriat tinerii.
Chiar si asa, adolescenta se poate confrunta cu o sarcina neplanificata: la aceasta varsta, te lasi dus de val atat de usor, uitand de tot ceea ce stii… In plus, informatii gresite circula uneori printre tineri, de aceea este atat de important sa ii informati (credeti sau nu, unele fete cred ca daca vor face dus dupa, daca vor face dragoste in apa sau in picioare, nu vor ramane insarcinate! Altele se bazeaza pe metode nesigure, precum coitus interruptus sau calculul menstrei – pe care des nici nu il fac adecvat).
Ca parinti, desi este de inteles ca ati prefera sa nu va ganditi deloc la posibilitatea ca fiica voastra adolescenta sa ramana insarcinata, este important atat sa o informati adecvat (renuntati la predicile inchise in favoarea discutiilor deschise), cat si sa deschideti bine ochii la orice semn ca aceasta s-ar fi putut intampla. Mult prea des, fetele reusesc sa ascunda de parinti sarcina pana ce „rezolva” lucrurile – ea nu poate sa va spuna, inchipuindu-si furia, dezamagirea, socul vostru. Astfel ca des, trece singura sau aproape singura printr-o experienta oribila.
Nu ignorati semnele care va pot indica faptul ca fiica voastra adolescenta se poate confrunta cu o sarcina neplanificata: devine retrasa si secretoasa; izbucneste in crize de plans sau furie; isi pierde interesul pentru orice; are schimbari in alimentatie si somn (obosita, pofticioasa sau refuzand mancarea); incepe sa poarte haine largi; incearca sa faca rost de bani, cerandu-va sau luand din casa.
Cand banuiti ceva, cand intuitia va spune ca adolescenta se poate confrunta cu o sarcina neplanificata, nu ignorati posibilitatea crezand ca „asa ceva nu se poate”. Nici nu cedati furiei si dezamagirii: veti avea timp sa va confruntati cu propriile emotii mai incolo. Acum, ea are nevoie de un sprijin – socul este unul imens, iar fiica voastra poate nici sa nu constientizeze exact ce i se intampla. Vorbiti cu ea si cereti-i adevarul calmi: a va vedea nervosi o va face sa minta, ceea ce oricum este o posibilitate. Cereti-i sa faca un test de sarcina si in cazul unui rezultat pozitiv, mergeti la medic.
Ca parinti, nu veti fi cu adevarat pregatiti sa gestionati o astfel de situatie: faptul ca fiica adolescenta este insarcinata va naste prea multe emotii. Insa este foarte important sa va amintiti ca, oricat de furiosi si dezamagiti sunteti, in acest moment fata este vulnerabila, pierduta, socata si are nevoie nu de o criza de furie, nu de pedepse pe toata viata, ci de putin sprijin. Oricat de greu, oricat de imposibil vi se pare, sunteti pusi fata in fata cu o datorie de parinte: aceea de a ajuta tanara in primul rand, de a va gandi la ceea ce este bine pentru ea, apoi la a va gandi la propriile trairi si actiuni.
A trece printr-o sarcina neplanificata a adolescentei nu poate fi niciodata simplu: ca parinti, puteti chiar sa va simtiti nu numai furiosi, speriati si dezamagiti, ci si vinovati de aceasta situatie. Va puteti gandi ca nu ati ferit-o si va puteti gandi ca acum, in aceasta clipa, nu va puteti ridica la inaltimea asteptarilor, ramanand calmi si rationali. Nimeni nu se asteapta sa fiti perfecti: aceasta situatie este printre cele mai grele prin care puteti trece ca familie. Incercati insa sa va concentrati pe ceea ce are nevoie fiica voastra si sa ii oferiti aceasta, caci a ramane insarcinata este si cosmarul ei, nu numai al vostru.
Din pacate, multe adolescente vor ramane singure, ferindu-se de parinti, trecand prin toate chinurile presupuse de ascunderea si intreruperea unei sarcini neplanificate (unele fete, din frica si din necunoastere, incearca metode distructive de a scapa de o sarcina: pilule, alcool, ranire). Cand banuiti acest lucru, nu va lasati fiica singura…