Acoperișurile verzi – un mic prim pas către o lume mai curată

0
282
Acoperisuri verzi, Foto: tankonyvtar.hu

Intr-o lume in care poluarea, defrisarile intensive si lipsa unei viziuni globale in raport cu mediul sunt din ce in ce mai evidente, acoperisurile verzi pot fi acel mic prim pas catre o lume mai curata, mai frumoasa si mai putin monotona.

Cu toate ca par, mai degraba, integrate in art-nouveau, aceste tipuri de acoperisuri speciale si naturale exista inca din cele mai vechi timpuri, prima referinta istorica fiind cea legata de constructiile piramidale din piatra, din Mesopotamia, care erau acoperite de adevarate gradini la inaltime, urmate de constructiile din secolul al XIII-lea, din Franta, si de acoperisurile caselor din Norvegia care erau tapetate cu verdeata pentru a se asigura izolatia termica. Intre 1933 si 1936, in Statele Unite, deasupra Faimosului Centru Rockefeller, din New York, au fost instalate provizoriu cinci gradini verzi,care continua sa existe si in zilele noastre.

Acoperisurile verzi sunt, de fapt, clasicele acoperisuri ale cladirilor care sunt acoperite partial sau integral cu vegetatie, un mediu de crestere suprapus peste o membrana impermeabila si sisteme de irigare si scurgere. Se foloseste termenul de “verde” pentru a sublinia natura ecologista a conceptului si nu pentru ca se folosesc tigle verzi.

Cunoscute si sub denumirea de “acoperisuri vii”, acestea pot fi deosebit de utile pentru o cladire, prin simplul fapt ca ofera protectie prin absorbirea apei de ploaie, scad temperatura generala a oraselor si asigura izolatia termica. Intr-un studiu din 2005 se arata ca, prin folosirea acestor tipuri speciale de acoperisuri, fiecare cladire poate reduce considerabil consumul de energie in perioada rece.

acoperisuri-verzi-300x225.jpgCate tipuri de acoperisuri verzi exista?

Exista doua tipuri de “acoperisuri vii”, cele intensive, care sunt, in general, mai groase si care pot sustine o varietate foarte mare de tipuri de plante, dar care sunt mai grele si necesita o ingrijire mai amanuntita, acoperisurile semi-intensive si cele extensive, care sunt alcatuite dintr-un strat mai subtire de vegetatie si, deci, mult mai usoare ca greutate decat cele intensive.

Gradinile de acoperis traditionale, care necesita o cantitate rezonabila de sol pentru a creste plante de dimensiuni mai mari sau chiar peluze, sunt considerate ca fiind intensive pentru ca necesita destul de multa munca in ceea ce priveste intretinerea si irigarea lor.

Acoperisurile verzi de tip intensiv sunt foarte asemanatoare cu o gradina cu acces usor, in care se pot gasi, de la patrunjel si marar, la copaci de mici dimensiuni si chiar tufisuri. Acoperisurile extensive, spre deosebire de cele intensive, sunt special concepute pentru a se intretine singure, ele necesitand o minima ingrijre, o data pe an, prin aplicarea unui ingrasamant. In acest caz, se poate folosi un strat mult mai subtire de sol, iar printre plantele cele mai potrivite se numara, in functie de clima, de la cactusi si iarba la muschi.

Citește și:  Amenajarea grădinii în stil rustic, vezi ce elemente se potrivesc

Beneficiile folosirii acoperisurilor verzi:

In functie de tipurile de acoperisuri verzi alese, trebuie luate in considerare si costurile de intretinere care pot varia foarte mult, in functie de complexitatea plantelor, de gradul de performanta al sistemelor de irigare si de calitatea membranei impermeabile folosite sub stratul de sol. Este important de luat in seama si folosirea unui strat izolator care sa nu permita patrunderea radacinilor prin tavan, eveniment care poate fi evitat destul de usor prin stabilirea unor distante corespunzatoare intre arbusti, daca este cazul.

Daca doriti sa respirati un aer mai putin poluat sau sa aveti propria gradina suspendata, un fel de parc privat, sau pur si simplu simtiti nevoia sa colorati uriasii din beton care ne inconjoara pentru a va imbunatati calitatea vietii, cea mai buna alegere o reprezinta aceste adevarate pete de culoare ale aglomerarilor urbane – acoperisurile verzi.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.