Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le stim despre calatoriile cu masina si cainii de companie. Atat pentru noi, cat si pentru cainele nostru plimbarea cu masina trebuie sa fie o bucurie. Daca acesta este dus cu masina doar in momentele cand trebuie sa mearga la veterinar, nu este de mirare ca fuge si se ascunde cand vede masina.
Cainele trebuie obisnuit cu diferite calatorii in masina, el trebuie invatat intai cu drumuri mai scurte care au destinatii placute: in gradini, parcuri, la un butic unde primeste o gustare, la plaja, la padure etc. Astfel, foarte repede, el va asocia plimbarea cu masina cu evenimente fericite, chiar va uita de medicul veterinar.
Aceste calatorii scurte au rolul sa indice si felul cum reactioneaza cainele in masina, daca este predispus la rau de masina. De regula, este bine cu cateva ore inainte de a porni la drum, sa nu se hraneasca patrupedul, pentru a se reduce riscul ca el sa vomeze.
Niciodata nu trebuie transportat cainele in portbagaj. De asemenea, pe timp de vara nu se lasa cainele singur in masina. Geamul lasat putin deschis nu ajuta foarte mult. Desi masina este la umbra, se poate intampla ca umbra sa se mute repede si astfel ajunge in plin soare. Dupa cateva minute de stat in soare, temperatura in masina poate sa creasca foarte mult, fapt ce va face ca animalul sa se imbolnaveasca grav si chiar sa moara.
In masina cainele trebuie sa poarte un ham cu centura pentru catei. De asemenea, inainte de a cobori, acesta trebuie sa fie pus in lesa pentru a preveni accidentele.
In oras, nu trebuie cumparata hrana de la fast-food, deoarece grasimea prajita este greu digerabila pentru caini si poate duce la pancreatita, obezitate, diabet, afectiuni ale inimii si ficatului. Cand sunt programate calatorii mai lungi, se ia: hrana, o sticla cu apa si un vas din care sa bea.
Nu trebuie lasat sa scoata capul pe geam, deoarece gunoaiele zburatoare ii pot rani ochii, sau poate inspira o albina. Geamul se lasa crapat doar atat cat sa circule aerul. In zilele toride de vara, daca este foarte cald in masina si nu este aer conditionat, cainele trebuie infasurat intr-un prosop umed sau i se pot umezi putin labutele si capul.
Un prim semn al raului de masina este balitul excesiv. In aceasta situatie, masina trebuie parcata si cainele plimbat un timp de 5-10 minute. De asemenea, in orice calatorie se recomanda la doua sau trei ore sa se opreasca masina in locuri sigure, pentru ca patrupedul sa se poata dezmorti.