Sarcină & BebeCare sunt simptomele pentru care vom fi nevoiți să chemăm medicul la...

Care sunt simptomele pentru care vom fi nevoiți să chemăm medicul la bebelușul nostru

Cand chemam medicul la bebe, cand stim sigur ca nu il deranjam pentru nimic? Ca proaspeti parinti, este absolut normal sa va ingrijorati si chiar sa intrati in panica la orice semn ca ceva nu este in regula cu bebelusul vostru. De aceea, cel mai important este sa aveti o relatie buna si de incredere cu medicul pediatru, caci veti avea destul de des nevoie de sfaturi! Insa este bine si sa va informati despre diversele neplaceri cu care se poate confrunta cel mic, pentru a putea decide daca este vorba de necesitatea interventiei medicului sau nu.

Daca sunteti proaspeti parinti, la primul vostru bebelus, este cu atat mai important sa va pregatiti si sa cititi despre micile probleme cu care va trebui, fara indoiala, sa va confruntati. In primul sau an de viata, bebelusul este foarte vulnerabil si poate avea unele reactii care sa va sperie: diaree, voma, plans fara oprire…

Asadar, cand chemam medicul la bebe?

Febra: atunci cand temperatura bebelusului depaseste 38 de grade Celsius, este bine sa chemati medicul sau sa va prezentati la spital. Daca bebelusul are peste sase luni de zile, puteti doar suna medicul si sa-i cereti sfatul sau, tratamentul acasa putand da rezultate. Daca in decurs de trei zile, febra nu se diminueaza considerabil, atunci este cazul sa chemati doctorul. In schimb, la sugarii mai mici, in special la cei sub trei luni, este bine sa cereti un consult imediat ce observati febra, desi de multe ori nu este nimic grav.

Diareea si deshidratarea: diareea este mai dificil de depistat imediat, deoarece in mod normal, scaunele bebelusilor sunt moi si frecvente. Insa cand frecventa creste si observi si o densitate mai moale a scaunului, probabil e vorba de diaree, provocata fie de o infectie virala, fie de digestia dificila a unui aliment (laptele formula bazat pe lapte de vaca poate provoca diaree, deci il poti inlocui cu lapte matern sau lapte de soia).

Cand chemam medicul la bebe in aceasta situatie? Diareea devine periculoasa daca persista timp de mai mult de trei zile, caci atrage dupa sine deshidratarea. Daca observi, chiar inainte de trei zile, semne ale deshidratarii cum ar fi buze uscate, plans fara lacrimi, diminuarea sau lipsa urinarii, atunci chemi imediat medicul. Retine ca aici nu este vorba de gluma, deshidratarea poate dauna foarte mult celui mic, deci fii foarte atenta la posibilele semne.

cu bebelusul la doctor

Stari acute de voma: bebelusii vomita uneori, de multe ori, laptele vine inapoi pe gura si, atunci cand introduci mancare mai solida in dieta lor, scuipa sau regurgiteaza bucati din mancare. Insa cand devine situatia grava? Cand vomita prea des si vomita aproape tot ce a consumat, cand voma contine fiere (este verde) sau firisoare de sange, chemi medicul.

Refuzul mancarii: cand sunt mici, bebelusii au nevoie de mese foarte frecvent, la o distanta nu mai mare de trei-patru ore intre o masa si alta. Daca el da semnalul de foame la ora asteptata, insa apoi refuza alaptatul sau biberonul, este o situatie cu potential de risc. Lipsa poftei de mancare poate fi primul semn al unei afectiuni sau infectii, deci trebuie sa chemi medicul.

Iritatii persistente pe piele: multi bebelusi fac in mod curent diverse iritatii pe piele sau eruptii si de obicei nu este un semn de ingrijorare. Cand chemam medicul la bebe? Cand apar mancarimi, umflaturi sau coloratii intense ale pielii in diverse locuri, este bine sa te consulti cu medicul, caci acestea pot arata o alergie. Daca observi o umflatura ciudata sau o iritatie cu puroi, la fel, este bine sa chemi doctorul.

Respiratie greoaie sau zgomotoasa: daca observi ca ii este greu sa respire, ca stranuta, tuseste sau are buze invinetite, inseamna ca bebelusul nu primeste destul oxigen, ceea ce implica necesitatea interventiei medicului pediatru. Tusea nu este intotdeauna o reactie la o afectiune grava, insa daca persista si este o tuse uscata alaturi de respiratia dificila, cheama doctorul.

Lovituri: daca bebelusul este lovit sau se loveste din greseala, in special la cap, este necesar sa il urmaresti catva timp dupa acest accident. Daca obsevi orice reactie ciudata, anormala (plansul timp de cateva minute-un sfert de ora dupa lovitura este normal), o stare de confuzie, de iritabilitate crescanda, de letargie, cheama medicul. La fel, daca ii apare o umflatura.

Cand (mai) chemam medicul la bebe? Cand plange ore in sir, plange mai ascutit, mai sacadat, plange fara sa poti sa realizezi de ce. Plansul este reactia sa de a-ti spune ca ceva nu este in regula – fie are un disconfort, fie il doare ceva. Daca nu observi nimic care l-ar putea deranja (colici, scutec murdar, temperatura ridicata, incapacitatea de a se misca lejer, zgomote deranjante, lipsa somnului) si mai ales daca plansul difera de plansetele obisnuite, este timpul sa chemi doctorul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.