In Mexic, tara de unde provine, Cephalocereus senilis (Cactusul batranului), al carui nume este justificat de aspectul sau, poate sa ajunga la inaltimi in jur de 15 metri si un diametru de o jumatate de metru, dimensiuni care corespund unei varste de peste 200 de ani. In aceste conditii, primele flori apar cand cactusul are 5-6 metri. I se mai spune “Barba batranului”, “Capul batranului” sau “Batranul din Mexic”, datorita firelor albe, dense si lungi, cu aspect lanos, care acopera, in intregime, o tija centrala de un verde deschis. Denumirea stiintifica vine din limba greaca, “Kephale” (cap) si “senilis” (batran).
Cultivare si ingrijire
Cultivarea plantei de apartament – Cephalocereus senilis (Cactusul batranului) este visul oricarui pasionat de cresterea cactusilor. Se dezvolta lent (25-30 de centimetri, in zece ani), este nevoie de rabdare si pricepere, pentru a-i oferi toate conditiile necesare. Solul (mranita, calcar si nisip) trebuie sa fie bine drenat, ca pentru orice specie de cactus. Sensibilitatea cea mai accentuata a acestor plante este legata de excesul de umiditate. De aceea udarea trebuie sa fie moderata, o data la o saptamana, vara, aproape deloc iarna.
Este bine, de asemenea, ca la baza ghiveciului, in interior, sa se puna un strat gros de nisip sau de pietricele. Cresterea perilor este favorizata de expunerea la lumina (chiar direct, in razele soarelui) si caldura. Iarna, cand lumina naturala este mai slaba, aceasta poate fi suplinita, cu succes, de lumina artificiala. Caracteristica principala a acestor cactusi – existenta abundenta a perilor – face ca praful sa se stranga destul de repede si sa le dea o nuanta gri, nu tocmai placuta.
Pentru a evita acumularea prafului, se spala perii cu un amestec de apa cu putin sapun, cu ajutorul unui pamatuf (precum cel pentru barbierit). Spalarea se va face cu apa calduta si numai cand temperatura ambientala este peste 15 -20 de grade Celsius (de preferat, in zile calde, insorite). Dupa aceea, cactusul trebuie pus repede la uscat, dar nu la temperaturi foarte ridicate, astfel incat sa nu se creeze schimbari bruste, care sa afecteze planta.
Se poate folosi si un uscator de par, dar setat pe aer rece, pentru a pulveriza praful. La un interval de maximum doi doi, pamantul din vas trebuie schimbat. Vara, o data pe luna, se poate administra un ingrasamant lichid, mult diluat.
Inflorire
Planta de apartament – Cephalocereus senilis (Cactusul batranului) infloreste primavara (sau la inceputul verii), in timpul noptii, dupa 3-4 ani de crestere. Florile sunt de culoare roz sau alb-galbui, au forma de clopot si se dezvolta pe un pseudocefalium lateral (extremitatea superioara a cactusilor).
Inmultire
Inmultirea plantei de apartament – Cephalocereus senilis (Cactusul batranului) se face prin seminte, care se pun in sol, acoperindu-le cu un strat foarte subtire de pamant, dupa care se inveleste ghiveciul intr-o folie transparenta, perforata, care se va inlatura cand primele seminte germineaza.
Ca orice alt cactus, se poate inmulti si prin butasi, primavara, desprinzandu-se din planta mama o tija care se lasa sa se usuce usor, pana a doua zi, apoi se pune in sol, pentru a prinde radacini. Daca, dupa mai multi ani, perii de la baza cactusului nu mai sunt foarte frumosi si planta pare obosita, se poate taia partea superioara a tijei si, dupa ce se usuca (o zi –doua), se pune in pamant pentru inradacinare.
Daunatori si erori de cultivare
Planta de apartament – Cephalocereus senilis (Cactusul batranului) nu este atacata de daunatori, singurele pericole serioase fiind excesul de apa si temperaturile scazute, de care trebuie protejat. De asemenea, spalatul perilor, dupa metoda mentionata anterior, este o conditie ca planta sa fie frumoasa si sa fascineze prin aspectul sau spectaculos, inconfundabil.