Animale de companieHepatita infecțioasă la câini - Cum tratăm această boală a celui mai...

Hepatita infecțioasă la câini – Cum tratăm această boală a celui mai bun prieten al omului

Hepatita infectioasa este o boala grava care poate sa apara la caini si care afecteaza ficatul. Este produsa de un virus aflat in celulele hepatice si in endoteliul vascular. Acest virus se numeste Adenovirus Canin tip I si este foarte rezistent la diferiti factori ai mediului extern, supravietuieste pe paie, saci, gunoaie, la alcool, fenol, eter, cloroform, la temperaturi ridicate, etc.

In cazuri mai grave, apare hepatita acuta ce poate provoca moartea animalului in doua sau trei zile. Cei care supravietuiesc bolii si se misca pot raspandi boala la alti caini. Exista si cani sanatosi purtatori de virus, la care acesta ramane in stare latenta in organism, o perioada mare de timp.

Principalele surse de infectie sunt furajele, adaposturile si obiectele din jur. Contaminarea se poate face direct: prin muscaruri in joaca, inhalarea virusilor eliminati de cainii bolnavi prin latrat, tuse si stranut, dar si prin injectii facute in serie cu ace nesterilizate. De asemenea, contaminarea se face si pe cale indirecta: prin apa de baut contaminata de cainii bolnavi, prin alimente contaminate cu secretii sau urina, sau contactul cu diferite obiecte.

Dupa ce virusul intra in organism, se multiplica mult in amigdale si apoi ajunge in sange, de unde se raspandeste in tot organismul, localizandu-se in ficat. Acolo provoaca procese inflamatorii foarte mari, actioneaza si asupra endoteliilor vasculare, determinand edeme si hemoragii in tesuturi. Cand se localizeaza in rinichi, se poate elimina prin urina intr-un timp foarte lung de aproximativ noua luni.

Metode de tratament pentru hepatita infectioasa canina:

  • Animalele bolnave trebuie izolate de cele sanatoase si tratate adecvat.
  • In prima faza a bolii se fac transfuzii de sange din doua in doua zile.
  • Se pot administra diferite medicamente pe cale orala, glucoza, vitamina A, complex de vitamina B si vitamina C.
  • Doar cand apar infectii secundare se administreaza antibiotice, altfel acestea nu au efect asupra virusului, de aceea folosirea lor este inutila.
  • Animalele care se afla in apropierea cainelui bolnav trebuie vaccinate preventiv.
  • Cainii tineri se vaccineaza la 14 zile dupa intarcare.
  • Inainte de imperechere se vaccineaza femelele pentru mentinerea starii de imunitate.

Aceasta boala a fost identificata in anul 1947 de Rubarth, in Suedia, de aceea ea este cunoscuta si sub numele de hepatita infectioasa canina Rubarth. Boala afecteaza in special cainii tineri, insa au fost cazuri cand a aparut si la cainii batrani. Se manifesta in special prin tulburari nervoase si febra.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.