Timp liberPești de acvariu sanitari: Peștele Corydoras paleatus, corydoras cenușiu

Pești de acvariu sanitari: Peștele Corydoras paleatus, corydoras cenușiu

Corydoras paleatus sau corydoras cenusiu este un deosebit peste de acvariu care face parte din familia Callichtyidae. Mai este supranumit “cory sare si piper” si este originar din Brazilia, mai precis din bazinul raului Paraná.

Corydoras cenusiu este, mai presus de toate, un desavarsit peste sanitar foarte apreciat in intreaga lume a acvaristicii.

Aspectul sau este unul deosebit, chiar daca acest peste este unul de mici dimensiuni. Dimensiunea maxima pe care o pot atinge masculii este de 5 cm, pe cand femelele pot atinge maxim 7 cm. Corpul este suplu, iar abdomenul este plat, la masculi aceasta caracteristica fiind mult mai vizibila si pielea nu este acoperita de solzi, ci prezinta mici placi cornoase. Spatele este usor arcuit.

Pentru ca isi cauta hrana pe fundul acvariului si in substrat, gura acestor pesti este pozitionata si jos si prezinta mustati cu rol tactil. Inotatoarele dorsale si pectorale sunt prevazute cu spini de mici dimensiuni. In ceea ce priveste coloriul, dupa cum spune si numele, corydoras cenusiu este de un gri-verzui, insa acesta poate fi mai inchis sau mai deschis de la un exemplar la altul. Pielea prezinta si mici pete si puncte inchise la culoare, iar aripioarele sunt galbui si, de asemenea, punctate.

Corydoras paleatus este o specie rezistenta si deloc pretentioasa si de aceea foarte multi acvaristi aleg acesti pesti sanitari pentru acvariul lor. Fiind un peste sanitar, traieste mai mult pe fundul acvariului, in cautare de hrana. De aceea, substratul trebuie ales cu grija, deoarece exista posibilitatea ca pestele sa isi raneasca mustatile foarte sensibile. Nisipul foarte fin este cel mai recomandat. Si pentru ca ne aflam in aria decorului pentru acvariu, este bine de stiut faptul ca acestor pesti le plac locurile intunecoase, de aceea plantele si adaposturile nu trebuie sa lipseasca nici ele din acvariu.

Corydoras paleatus

Apa din acvariu trebuie sa fie in permanenta bine filtrata si oxigenata. Temperatura optima a acesteia este cuprinsa intre 22-25º C, insa, fiind un peste rezistent, poate suporta si temperaturi de pana la 14º C.

Nici in ceea ce priveste dieta corydoras cenusiu nu este o problema pentru acvaristi. Este important ca dieta sa fie cat mai echilibrata, insa trebuie sa se tina cont de faptul ca acest peste se hraneste pe fundul apei, de aceea hrana trebuie sa fie speciala pentru a se scufunda mai rapid.

Inmultirea este si ea simpla. Avand in vedere ca este de preferat ca numarul exemplarelor din acvariu sa fie mai mare, acvaristul va alege cuplul pentru imperechere. Acvariul special amenajat trebuie sa aiba cel putin 25 l si trebuie sa fie foarte bine plantat; plantele recomandate sunt Sagittaria, Vallisneria si Ludwiga. Este bine ca intai sa se introduca femela in acvariu, dupa care poate fi introdus si masculul.

Temperatura apei trebuie mentinuta in jurul valorii de 22º C. Inainte de a depune icrele pe frunzele plantelor sau pe peretii acvariului, femela va curata foarte atent locul. Ouale fecundate vor ecloza in aproximativ 7 zile si alevinii vor incepe sa inoate buimaci in cautare de hrana. Se recomanda hranirea acestora la inceput si cu zooplancton.

Pe langa faptul ca are un aspect deosebit, corydoras cenusiu este un peste energic, jucaus si prietenos cu alti pesti din acvariu. Iar utilitatea sa ca peste sanitar nu poate fi pusa la indoiala.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.