Cainele ciobanesc de Pirinei cunoscut si sub numele de Marele pirenian este originar din Franta. Inca din sec. al XIV-lea aparusera in Pirinei cateva exemplare de caini de munte care prezentau caracteristicile acestei rase. Initial el a fost folosit de catre ciobanii si fermierii care populau regiunile din jurul Muntilor Pirinei. Mai tarziu el a ajuns in apropierea castelului Lourdes si Foix, si a servit drept caine oficial al curtii regale franceze. In anul 1907 a fost elaborat primul caine standard, iar in anii urmatori el a fost rapid raspandit in alte tari din Europa, in toata Franta, in Germania, Marea Britanie, dar si Statele Unite.
Masculul standard are inaltimea de 70-80 cm si greutatea de 60 kg, iar femela standard este mai mica are inaltimea de 65-72 cm si greutatea de 45 kg. Lungimea este doar cu putin mai mare decat inaltimea la greaban.
Este un caine puternic, cu un aspect impresionant, frumos si elegant. Trunchiul are o forma dreptunghiulara, cu muschi imensi, pieptul lat si adanc, umerii putin oblici si musculosi, spatele larg si ferm. Comparativ cu dimensiunea corpului, capul si botul nu sunt foarte puternice. Nasul este mare, de culoare neagra sau maro-inchisa. Dintii sunt puternici, sanatosi si albi, gatul destul de scurt si gros, urechile triunghiulare, relativ mici si rotunjite la capete. Ochii sunt migdalati, mici, de culoare maro, cu o expresie contemplativa, demna si inteligenta.
Muschii sunt bine dezvoltati, coada lunga, stufoasa, cu parul moale, cand sta in repaus este curbata, iar cand patrupedul este alert coada se indoaie pe spate. La exterior blana este lunga si aspra, dreapta sau usor ondulata (mai ales in jurul gatului), iar stratul interior si parul de pe picioare este mai fin si mai moale. Culoarea poate fi alba, galben pal, alba cu gri, alba cu pete cafenii.
Au mult curaj, sunt caini de paza excelenti, aparatori neinfricati ai proprietatii si buni companioni. Datorita curajului lor, acesti caini erau folositi cu ani in urma sa pazeasca si sa apere turmele de oi de atacul ursilor sau al lupilor, ei fiind capabili sa ia deciziile singuri in munti, un timp de cateva saptamani sau chiar luni.
Au o atitudine aroganta, de aceea dresajul lor este destul de dificil, trebuie facut de timpuriu. Cainele ciobanesc de Pirinei are o fire independenta, in general asculta ordinele imediat, insa daca acestea sunt repetate in mod regulat se plictiseste destul de repede. Este mult mai bine sa-i castigi increderea decat sa-i arati o atitudine dominanta. Datorita interactiunii cu oamenii de sute de generatii ei obisnuiesc sa-si considere stapanii ca fiind partenerii si prietenii lor. Sunt afectuosi cu familia, ii deranjeaza tipetele si sa-i tragi prea mult de urechi.
Sunt jucausi cu copii, insa acestia nu trebuie totusi lasati nesupravegheati in compania lor. Se comporta bine cu alte animale si nu urasc pisicile. Cand imbatranesc devin mai retrasi si un pic distanti cu familia. Uneori sunt agresivi, insa numai cand au un motiv foarte serios, in general sunt caini de incredere, obisnuiti sa detina controlul. Pentru a fi maleabil, aceast caine trebuie sa socializeze de mic. Ajung la maturitate abia dupa doi ani de zile.
Cainele ciobanesc de Pirinei nu este foarte primitor cu strainii care ii incalca teritoriul si uneori ii poate intimida prin atitudinea si aspectul sau. Uneori saliveaza abundent, latra excesiv, iar afara obisnuiesc sa sape gropi. Blana lor trebuie mereu periata, pentru a preveni incalcirea firelor de par destul de lungi. O data pe an naparlesc foarte consistent.
Aceast caine are nevoie de spatiu, de aceea este indicat sa fie crescut la curte si nu la bloc. Se adapteaza bine la viata de familie, cu strainii se imprieteneste foarte greu, sunt suspiciosi si prudenti. Prefera zonele mai racoroase, iar pentru a se mentine in forma au nevoie de miscare si de plimbari zilnice.
Trebuie hranit de doua ori pe zi, cand mananca prea mult sau prea repede poate suferi de dilatatie gastrica, stomacul se umple cu aer si are loc torsionarea acestuia. Cand alimentatia nu este corespunzatoare, acesti caini pot suferi de diferite eczeme. De asemenea in primii doi ani de viata, trebuie foarte mare atentie cu ei, deoarece cresc repede si exista riscul ca orice lovitura sa le provoace anumite deformari ale articulatiilor sau oaselor.
Una din bolile ereditare destul de rara de care pot suferi este surzenia, de asemenea in sezonul cald pot avea diferite probleme ale pielii. Uneori pot suferi de o anumita afectiune a pleoapelor, cand are loc rasucirea marginilor acestora spre interior, iar genele pot irita destul de grav globul ocular. Acesti caini traiesc aproximativ opt pana la zece ani.
Cainele ciobanesc de Pirinei se inrudeste cu alte rase europene, ca de exemplu: cainele ciobanesc Kuvasz din Ungaria, cainele de Maremano din Italia, cainele Akbash din Turcia. Poate fi asemanat cu rasele de caini Terra Nova si Saint Bernard.
Aceasta rasa face parte din grupul raselor de caini de munte.
Video – Ciobanesc de Pirinei: