Sarcină & BebeMotivele pentru care unele mame nu doresc să-și alăpteze copilul

Motivele pentru care unele mame nu doresc să-și alăpteze copilul

Discutiile despre unele mame care nu doresc sa alapteze, chiar daca nu au nicio problema fiziologica care le-ar putea opri, sunt foarte inflacarate. Pe de o parte, mamici mandre si pasionate le infiereaza pe acele femei care pur si simplu simt o repulsie instinctiva in privinta alaptatului. Pe de alta parte, mamele care au luat aceasta decizie de a nu alapta isi sustin cu inflacarare punctul de vedere si isi apara optiunea personala, obosite sa fie mereu considerate „denaturate”.

Cand aude despre mame care nu doresc sa alapteze, o mamica fericita si care nu a intampinat nici un fel de dificultate in a face aceasta legatura fizica cu bebelusul poate fi socata. Pentru o femeie care considera alaptatul a fi cea mai frumoasa, naturala si intima cale de a fi legata de bebelusul tau este dificil sa inteleaga cum se intampla ca unele femei sa gaseasca acest lucru minunat repulsiv.

Cand nu exista panica, frica, durere, atunci este usor sa consideri alaptatul a fi natural si de la sine-inteles… Majoritatea femeilor sunt conditionate biologic sa isi doreasca sa hraneasca si sa-si protejeze propriul bebelus, asa ca nici macar neplacerea, disconfortul fizic nu le poate opri sa se simta fericite cand fac aceasta legatura cu micutul. De aceea este atat de greu pentru ele sa inteleaga o alta perspectiva, sa accepte fara a stigmatiza ca unora pur si simplu alaptatul le provoaca un mare disconfort – mai mult psihic decat fizic.

Se stie – laptele mamei este cel mai potrivit, sanatos pentru bebelusul nou-nascut, insa ce poti face daca simpla idee de alaptat iti provoaca fiori de teama sau chiar de repulsie?! Nu este vorba ca esti o mama denaturata – poti chiar sa fii cea mai fericita cand iti tii bebelusul in brate, insa gandul ca in curand va trebui sa alaptezi te streseaza si te infricoseaza.

Mamele care nu doresc sa alapteze nu sunt nici bolnave, nici anormale, nici mame rele sau indiferente… Sau nu toate dintre ele… Pentru ele, momentul cand isi tin bebelusul in brate nu le face sa isi doreasca sa alapteze. Multe mamici, din cauza acestei neputinte psihice, acestei temeri sau repulsii se lasa coplesite de vina, remuscari si considera ca nu sunt bune de nimic. Iar atacurile din partea mamicilor care iubesc sa alapteze nu ajuta cu nimic…

De multe ori, femeile, chiar inainte de a naste, simt teama sau neplacere la simpla idee de alaptat, nu le face nici o placere (din contra) sa vada proaspete mamici care alapteaza in public, ideea in sine li se pare infricosatoare sau neplacuta. Astfel, mamele care nu doresc sa alapteze pot lua uneori aceasta decizie chiar inainte de a naste.

Insa cel mai bine este ca ele sa astepte acel moment in care isi tin pentru prima oara bebelusul nou-nascut in brate si atunci sa decida: se simt in stare, doresc sa faca aceasta intima legatura cu copilul lor sau nu? Iar daca sunt speriate si incapabile sa il faca, ele nu trebuie considerate ciudate sau rele! Pur si simplu nu au putut! O cale de mijloc ar fi sa alapteze timp de o saptamana, doua dupa care sa treaca pe formula. Iar daca neplacerea psihica este cauzata doar de contactul fizic, atunci intotdeauna se poate pompa laptele si pastra in recipiente, iar bebelusul poate fi hranit astfel cu biberonul! Deci solutii exista!

De ce exista mame care nu doresc sa alapteze

hranire la biberon

De obicei, aceasta frica obsesiva sau neplacere cauzata de ideea alaptatului poate fi determinata de existenta credintei ca nu vei fi o mama destul de buna sau ca nu ai instinct matern. Femeile care se considera moderne, independente, doresc sa fie mame bune, insa nu si sa ramana astfel legate permanent de bebelusul lor. Ele doresc ca odata cu nasterea sa isi redobandeasca ceva din independenta lor. Si astfel, se hotarasc ca alaptatul nu este pentru ele.

Hotararea poate fi determinata si de considerente estetice – teama de a afecta elasticitatea, marimea, supletea sanilor. Insa de obicei, nu este vorba de o decizie egoista bazata doar pe frica de a nu arata bine – este vorba de o teama sau neplacere psihica, de care femeia pur si simplu nu poate scapa! Asadar, degeaba ii spun mamicile ca este natural si usor, ca odata facuta legatura, ii va fi mai simplu, ca nu trebuie sa fie egoista – de multe ori, mamele care nu doresc sa alapteze nu sunt egoiste, ci pur si simplu nu se simt in stare sa o faca!

Aceasta neputinta psihica, teama, a fost descrisa de unele mamici ca fiind o „teroare psihica”. Si nu este vorba de durerea fizica, ci de neputinta psihica. Ele isi iubesc bebelusul, doresc sa il aiba aproape, sa il protejeze, dar gandul ca vor trebui sa alapteze le sperie si le streseaza constant. In aceasta situatie, alaptarea poate face opusul – in loc sa ii apropie pe mama de copilas, o poate indeparta pe aceasta, caci ea va asocia mereu prezenta bebelusului cu obligatia alaptarii. Deci in aceasta situatie de „teroare” este mai bine, mai rational sa se adopte fie metoda pomparii laptelui matern, fie a formulei – in functie de sfatul medicului.

S-a spus ca cel mai bine este ca mamele care doresc sa nu alapteze sa astepte momentul in care isi tin in brate prima oara nou-nascutul si sa ia atunci hotararea – se simt capabile, doresc aceasta sau nu? Daca instinctul nu le indeamna sa isi hraneasca bebelusul, cel mai bine este sa li se respecte decizia, nu sa fie fortate. Daca partenerul de viata, tatal bebelusului nu o intelege si insista pe alaptare, mama va forma o adevarata obsesie fata de aceasta idee: va numara orele si minutele pana ce trebuie sa alapteze din nou, totul in jurul ei se va invarti in jurul acestei frici si obligatii… Si nu va putea sa se bucure de bebelusul sau!

Deci cel mai bine este sa acceptam ca unele mamici pur si simplu nu vor, dar deseori nu au motive superficiale sau egoiste, ci nu cred ca vor fi in stare sa savureze aceasta legatura cu copilul. A le infiera drept mame rele sau denaturate nu le ajuta cu nimic si nu este rational – cum poate o mama care a simtit instinctiv nevoia de a-si hrani bebelusul sa judece lipsa acestui instinct la o alta? Si de ce?

Asadar, orice femeie trebuie sa isi urmeze instinctul natural fara sa se autoinvinovateasca si sa se simta inadecvata – poti fi o mamica buna si daca nu alaptezi, legatura dintre tine si bebelusul tau este, chiar si in absenta alaptatului, cea mai puternica si nimeni nu va putea interveni intre voi! Iar pentru acele mamici care nu inteleg aceasta teama fata de alaptat – a judeca ce nu intelegi nu dovedeste nimic si nu spune nimic!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.