Desi majoritatea pestilor de acvariu provin din crescatorii, comportamentul acestora deriva din mediul lor natural si tocmai din acest motiv acvariul nu este singurul element pentru o buna dezvoltare a micilor vietuitoare. Pentru a oferi pestilor din acvariu un mediu asemanator celui natural, este bine ca acesta sa fie amenajat corespunzator. In randurile care urmeaza va vom prezenta cele mai potrivite adaposturi pentru pestii dintr-un acvariu.
Amenajarea corecta a unui acvariu este un element foarte important atat pentru sanatatea si confortul pestilor, cat si din motive estetice, avand in vedere faptul ca acvariul este o “lume” colorata care isi face loc in locuinta fiecarui pasionat.
Pestii au nevoie de un mediu cat mai apropiat de cel natural, de aceea este datoria morala a fiecarui acvarist sa se intereseze si sa incerce sa ofere pestilor conditiile cele mai bune, mai ales in ceea ce priveste calitatea apei si decorul. Asadar, un decor reusit al acvariului nu trebuie sa fie doar estetic si realist, ci trebuie sa determine micile vietuitoare sa se comporte instinctiv.
Exista specii de pesti diferite si de foarte multe ori acesta este principalul factor care influenteaza decorarea acvariului. Indiferent de speciile de pesti care populeaza un acvariu, amenajarea acestuia trebuie sa le permita sa se deplaseze fara niciun fel de restrictie. Decorul pentru acvariu poate fi variat, poate cuprinde diferite tipuri de plante, in functie de speciile de pesti, substratul poate fi alcatuit fie din nisip, fie din pietris.
Insa adaposturile pentru pestii dintr-un acvariu joaca si ele un rol foarte important. Exista specii de pesti mai timide, care isi petrec cel mai mult timp in adaposturi, dar acestea sunt utile pentru unele specii de pesti si in momentul reproducerii.
Adaposturile pentru pesti trebuie sa fie cat mai apropiate de cele din mediul natural. Foarte multi acvaristi isi pun intrebare daca pestii lor au sau nu au nevoie de un adapost in acvariu. Aici intervine documentarea deoarece fiecare crescator responsabil se va documenta intens asupra speciilor de pesti pe care acvariul sau le gazduieste.
In mediul natural, pestii se pot ascunde sau se pot reproduce in rocile pe care le gasesc pe fundul apei. De aceea foarte multe dintre adaposturile pentru pestii dintr-un acvariu sunt realizate din piatra. Pestii mai fricosi sau timizi se vor ascunde de speciile mai agitate si mai impunatoare. Inainte de a alege un astfel de adapost pentru pestii din acvariu este bine sa se cerceteze daca acesta poate afecta in vreun fel calitatea apei.
Pietrele gaurite din calcar carstic sunt deosebite, atat din punct de vedere estetic, cat si din punctul de vedere al utilitatii lor. Cochiliile goale de melci pot servi drept adapost pentru foarte multe specii de pesti, in special pentru cei care fac parte din familia ciclidelor. Adaposturile realizate din lemn sau cele din bambus sunt foarte apreciate si nici nu afecteaza calitatea apei din acvariu.
In cazul in care se opteaza pentru astfel de adaposturi este bine de retinut faptul ca acestea nu trebuie sa puna viata micilor vietuitoare in pericol. Ele nu trebuie sa aiba crapaturi prea stramte, deoarece pestii pot ramane intepeniti. Mai mult decat atat, colturile rocilor nu trebuie sa fie ascutite deoarece pestii se pot rani.
Adaposturile din plastic nu sunt recomandate, avand in vedere faptul ca un acvariu trebuie sa imite un biotop, iar castelele din plastic nu sunt deloc naturale, ci mai degraba kitschoase.