Cel mai cunoscut reprezentant al papagalilor, care a populat Africa tropicala este papagalul Jako (Psittacus erithacus) cunoscut prin insusirea de a imita limbajul omenesc. Este numit si ,,papagalul gri african”.
Aria sa de raspandire coincide cu cea a palmierului de ulei (Elaeis guineensis), deoarece fructul acestui arbore constituie hrana sa preferata. Lasand deseori sa cada din ciocul lui nuci, el contribuie astfel la raspandirea plantei.
Este raspandit din sud-estul Coastei de Fildes, pana in vestul Keniei, Congo de Sud, Tanzania de Nord-Vest, Angola de Nord, Insulele Fernando Poo si in regiunea muntelui Kilimanjaro. Papagalul Jako are penajul cenusiu si coada de un rosu-aprins. Penele de pe gat si cap sunt mai deschise, iar pe partea ventrala mai inchise. Corpul este lung de 33 cm, aripa lunga de 24 cm, coada de 8-9 cm. Ciocul este negru si lung de 3,5 cm, picioarele gri inchis si irisul alb-galbui.
In perioada clocitului, ce coincide cu lunile ploioase, perechile traiesc mai mult sau mai putin separat, cuibaresc de preferinta in padurile de mangrove, in apropierea tarmului, in scorburile deja existente sau in gaurile ramurilor largite de ei cu ajutorul ciocului. Dupa clocit papagalul Jako poate intotdeauna sa fie intalnit in carduri mai mari.
Dimineata zboara facand zgomot, croncanind si tipand strident in cautarea hranei. Seara, se strang sute de indivizi la dormit, pe cei mai inalti copaci din biotopul lor. De multe ori isi face cuibul in scorburile copacilor uriasi Terminalia Arjuna. Femela depune trei sau patru oua, pe care le cloceste timp de o luna.
In afara de fructul palmierului de ulei, mananca si diferite fructe, boabe, nuci, seminte, uneori poate fi vazut si in lanurile de porumb. De obicei se da de gol, deoarece scoate sunete ca niste fluieraturi sau un sfarait adanc.
Crescatorii de canari Jako trebuie sa asigure anumite conditii acestora. In primul rand, acest papagal are nevoie de un spatiu destul de mare, unde sa poata zbura, un volier de 1-2 m³ (cand este doar o pasare). Umiditatea aerului trebuie sa fie de 70%, iar temperatura de minim 16ºC. Au nevoie si de un vas cu apa calduta, pentru a putea face uneori baie. Cand este tinut in casa, colivia trebuie mentinuta mereu curata, asezata intr-o zona ferita de curenti de aer si bine luminata.
Hrana consta in seminte, vegetale si fructe. Trebuie sa consume in special seminte de cereale: secara, grau, porumb si altele. De asemenea, nu trebuie sa lipseasca fructele: mere, mango, ananas, kiwi, dar si ramuri tinere, verdeata si legume: morcovi, conopida. Nu sunt recomandate: ciocolata, ceapa, avocado si ciupercile. Daca nu i se asigura un tratament corect, se poate imbolnavi grav si este posibil sa uite ce a invatat, sau sa refuze sa mai vorbeasca vreodata.
Sunt cunoscute si alte varietati de Jako: papagalul gri african Congo (are 33-40 cm), papagalul gri african Timneh. Mai putin intalnite sunt speciile: Gana, Cameroon.
Papagalul Jako este foarte apreciat pentru frumusetea si inteligenta lui.
Video – Papagalul Jako: