Casă și grădinăElectrocasnice colorate și regulile de bază în alegerea culorilor pentru bucătărie

Electrocasnice colorate și regulile de bază în alegerea culorilor pentru bucătărie

Trebuie sa recunoastem ca, pana de curand, producatorii de electrocasnice, vrand-nevrand, ne-au pus in situatia de a alege aparatele de utilitate casnica, dintr-o gama coloristica foarte restransa. Albul, mai rar griul metalizat, maroul sau negrul erau singurele optiuni. Dar lucrurile incep sa se schimbe, electrocasnicele colorate devin tot mai indraznete, dand posibilitatea utilizatorilor sa isi personalizeze interiorul casei, sa armonizeze formele si culorile dupa gust si dupa dorinta.

Chiar daca, deocamdata, piata romaneasca este mai timida in aceasta privinta, in vest, frigidere, masini de spalat, aspiratoare, cuptoare cu microunde, grill-uri de toate felurile, rosii, verzi, galbene, albastre etc. sunt la dispozitia celor care vor sa dea o nota vesela, moderna, interiorului, sa creeze efecte cromatice in spatiul in care, in fiecare zi, fiecare revine si vrea sa se simta confortabil. Electrocasnicele colorate, pentru a crea efecte estetice maxime, trebuie bine asortate si integrate in decorul bucatariei, tinandu-se seama de culoarea mobilei, a peretilor, a plafonului si a podelei.

Care sunt regulile de baza in alegerea culorilor pentru bucatarie?

In primul rand, nu alegeti prea multe culori, avand in vedere ca, mai ales in bucatarie exista, de obicei, o combinatie de materiale, cu aspecte si reflexe diferite – lemn, inox, sticla etc.

Nu pierdeti din vedere ca nu toate culorile care va plac, in general, sunt si cele mai potrivite pentru decorarea bucatariei.

Daca optati pentru pereti viu colorati, atunci va trebui sa alegeti electrocasnice din gama traditionala alb-gri-negru. Daca va doriti insa electrocasnice colorate, nonconformiste, care sa atraga atentia, atunci la veti echilibra cu nuante mai calme ale peretilor si ale podelei.

In functie de ambianta pe care vreti sa o obtineti, puteti opta pentru culori “reci” (albastru, verde), potrivite pentru bucatariile insorite, cu multa lumina pe tot parcursul zilei, sau “calde” (rosu, galben, portocaliu, roz sau alte nuante pastelate), daca incaperea respectiva  este orientata spre nord. Trebuie stiut, de asemenea, ca nuantele luminoase dau si impresia de mai mult spatiu.

Nu folositi mai mult de trei culori. Daca nu sunteti foarte siguri asupra felului in care trebuie armonizate, puteti exersa folosind un “cerc cromatic”, un disc pe care sunt reprezentate toate culorile naturale, sub forma unui curcubeu, dupa criteriul proximitatii, stabilindu-se intre ele corespondente care va vor permite sa aflati cum se armonizeaza. Alegeti pe discul respectiv  culoarea preferata si care va fi, probabil, dominanta, iar in partea opusa a cercului veti gasi culoarea complementara.

De exemplu, pe un perete violet, un frigider galben va crea efecte minunate. Un cuptor rosu, pe un fundal verde va oferi un contrast energic si revigorant. Culorile orange si albastru se armonizeaza, de asemenea, foarte bine. O hota colorata, o cafetiera cu o culoare complementara celei a suprafetei pe care este asezata vor conferi  o atmosfera proaspata si vesela bucatariei dumneavoastra.

Electrocasnicele colorate, fiind produse de ultima generatie, au un aspect modern si consum de energie scazut. In Romania, Compania Gorenje, de exemplu, comercializeaza electrocasnice colorate, cu design modern sau retro, sub deviza “Roz e noul negru”. Va puteti achizitiona un frigider, o combina frigorifica, electrocasnice mici (cafetiere, masini de facut paine, prajitor de paine), aspiratoare de toate culorile, rosu, verde, violet, orange, roz etc. Pretul unui astfel de frigider “colorat” incepe de la 2000-2500 lei.

De asemenea, Bosh, Daewoo, Samsung etc. ofera combine frigorifice cu usi din sticla colorata, inox, foarte frumoase si performante, cu sistem LCD-Touch Premium. In cazul electrocasnicelor mici, paleta de culori este mult mai variata, dar mai este mult drum de strabatut pana cand fiecare utilizator va gasi in magazinele de profil, exact culorite preferate.

In 2012, in tendinte, in privinta cromaticii electrocasnicelor, dar si a mobilierului pentru bucatarie, este rosul, o culoare calda, care poate fi asociata cu portocaliul si rozul si, pentru contrast, cu negrul sau griul metalizat. Portocaliul creeaza efecte de lumina minunate, ca si cum incaperea ar fi tot timpul in stralucirea soarelui. Nu trebuie insa utilizat pe suprafete mari. Un frigider si o cafetiera portocalii pot fi suficiente.

Daca inca nu a venit momentul sa va redecorati bucataria si sa va schimbati aparatele electrocasnice, incercati o solutie de compromis, cu o colantare la o firma specializata, sau apelati la autocolante. Exista in comert, autocolante cu texturi diferite, pentru perete, mobila, usi, electrocasnice. Rezultatele vor fi spectaculoase, cu o cheltuiala minima.

Fie ca va achizitionazi un produs nou, de ultima generatie de electrocasnice, sau dati o “fata” noua locuintei/bucatariei dumneavoastra, imaginati-va, personalizati, indrazniti!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.