Multi dintre noi nu mai putem sa ne concepem programul cotidian fara minunata cafea revigoranta, aromata, cu care ne incepem ziua sau de care ne putem bucura in pauza de la serviciu sau in atatea alte imprejurari. De aceea si piata de profil vine in intampinarea dorintelor noastre, pentru casa sau pentru institutii, locuri publice, cu nenumarate oferte de aparate de cafea: filtre de cafea, automate de cafea, espressoare clasice/cu capsule, aparate Vending etc., la preturi variate, astfel incat este imposibil sa nu poti opta pentru un produs care sa raspunda pretentiilor tale.
Asadar, sunteti in cautarea unui aparat de cafea performant si de calitate? Forme clasice, avangardiste, albe, gri metalizat, negre, pe toate le puteti gasi in raioanele specializate ale mall-urilor sau in magazinele destinate acestor produse. Se pare ca traditionala cafetiera electrica, dotata cu filtru, incepe sa devina istorie, cedand locul cafetierei cu dozator, dar alegerea este, pana la urma, o chestiune subiectiva.
Filtrele (la noi, cel putin) sunt cele mai folosite aparate de cafea in gospodarie, au dimensiuni potrivite pentru spatiul din bucatarie sau din sufragerie, design variat, la preturi accesibile. Foarte cautate sunt filtrele Moulinex FG 1105, Bosh TKA 80011, DeLonghi ICM40T, Siemens TC24011V, Philips HD 7446, Magimix etc., cu preturi cuprinse intre 100 si 400 de lei, cu capacitate de sase pana la cincisprezece cesti (maximum 1.5 litri).
Cele mai sofisticate (si cele mai scumpe) au functii multiple, precum inchidere automata, frech display si Timer, optiune care da posibilitatea sa fie programate, astfel incat, dimineata, la trezire, cafeaua sa fie tocmai potrivita pentru a fi savurata.
Espressoarele clasice (inventate de aproape un secol, dar imbunatatite permanent) sunt aparate de cafea adecvate spatiilor mici din casa, au pompa de apa, rezervor de apa pentru patru-sase cesti (cele obisnuite), tub de distributie vapori, leduri de semnalizare. Cele mai multe au posibilitatea de prepara doua cesti simultan (cafea sau cappuccino). Foarte cunoscute sunt Espressoarele De Longhi EC6, De Longhi Bar, Rowenta Allegro ESO60, Bosh TCA4101, Ascaso Profi Uno Termo Pid Inox etc. Cele mai ieftine costa in jur de 200 de lei, iar cele mai pretentioase pot sa ajunga la 2000-3000 de lei.
Cafetierele Combi sunt espressoare care au functie de filtru, dar in ele se pot prepara cafea espresso, cappuccino, cafea filtru, au capacitate mare (10-12 cesti), dar si preturile pe masura, de la 400-500 de lei in sus.
Automatele sunt aparate de cafea mai scumpe (incepand de la 1000-1200 de lei) foarte utile si eficiente in gospodarie (Saeco By Philips, Krups, Gaggia Unica, De Longhi ECAM etc.). Aparatele Vending sunt cele destinate spatiilor publice, cu rezervoare pentru cafea, ceai, ciocolata, cappuccino etc., cu caseta pentru monede si suport autonom pentru a fi amplasate pe masa sau pe podea. Preturile aparatelor Vending se situeaza intre 2000 si 30 000 de lei (Rhea XS SM4, Rhea Barista PB, Saeco Phedra, Necta Zenith, Necta Astro etc).
Exista nenumarate aparate de cafea profesionale, pentru bar, cofetarii, hoteluri si restaurante, pornind de la 8000-9000 de lei. Sunt de mici dimensiuni, compacte, performante, concepute cu design adecvat, pentru a putea fi integrate in diverse spatii. Toate operatiile sunt automatizate.
Un aspect de luat in seama atunci cand achizionati o cafetiera se refera la consumul de energie. Desi pare ca, pe langa alte aparate electrocasnice, o cafetiera ar fi ultima problema pentru factura de energie electrica, totusi cititi, in specificatiile tehnice, toate informatiile, mai ales ca exista tentinda de a lasa in priza aparatul pentru a mentine cafeaua calda (desi, trebuie sa recunoastem ca, in asemenea conditii, cafeaua pierde mult din aroma si gust).
Comisia europeana care se ocupa de masurile care vizeaza ameliorarea consumului de energie la aparatele electrocasnice a facut niste statistici potrivit carora aparatele de cafea din Europa, anual, consuma energie cat productia electrica a trei centrale nucleare. Pare de necrezut! Se intentioneaza, din aceasta cauza, sa se retraga de pe piata, in viitor, cafetierele cu placa electrica pentru incalzit. De aceea, cand va achizionati un astfel de aparat este preferabil sa alegeti unul mai scump, ecologic, care se opreste automat si care nu incalzeste decat strict cantitatea de apa necesara.
Un top al aparatelor de cafea, facut la sfarsitul anului 2011, arata, ca, in tarile occidentale, cele mai vandute au fost: Clatronic, Team KM29T (programabila), Taurus Livorno, Siemens, Severin 4150, Krups Machine Espresso, Kenwood.
In 2011, in Romania, consumul de cafea a fost de 2,9 kilograme de cafea, anual, pe cap de locuitor (locul 49 in lume), in timp ce tarile nordice, de exemplu, au un consum de 10-12 kilograme. Este a doua cea mai vanduta marfa pe mapamond (dupa petrol), Brazilia fiind cel mai mare producator, iar ca bautura, ocupa tot locul al doilea, dupa ceai. Cafenelele, pe total, sunt, peste tot in lume, afaceri mai profitabile decat restaurantele.
Pentru ca cei mai multi consumatori de cafea nu vor renunta la aceasta placere si nici nu exista motive sa o faca, atunci atentia trebuie indreptata spre alegerea celui mai bun aparat de cafea, de preferat de ultima generatie si ecologic.