Atat in Romania, cat si in strainatate multe dintre cuplurile care urmeaza sa se casatoreasca aleg sa isi organizeze nunta in stil medieval. Nunta in stil medieval este deosebita si perfect potrivita pentru persoanele care nu vor sa respecte rutina unei nunti obisnuite, si mai ales pentru cele care sunt pasionate de aceasta minunata perioada istorica, pornind de la imbracaminte si accesorii, pana la feluri de mancare si alte simboluri. Alegerea unei astfel de nunti este o dovada prin care cuplul isi exprima individualitatea si originalitatea, si mai mult decat atat, nunta in stil medieval este foarte romantica.
Pregatirile pentru o nunta in stilul medieval nu sunt chiar atat de simple precum par. Totul trebuie organizat conform temei alese, de la invitatii pana la bauturi, feluri de mancare sau muzica. Mai mult decat atat, locatia in care alegeti sa organizati petrecerea nu trebuie sa fie una obisnuita, ci cu elemente decorative inspirate de cele medievale.
Invitatiile si marturiile de nunta
Un pas important in organizarea unei nunti il reprezinta invitatiile. Invitatiile pentru o nunta in stil medieval pot fi inspirate de vechile documente medievale. Hartia folosita poate avea un aspect invechit – papirus, iar modul in care este scrisa trebuie sa reflecte influenta epocii. Se pot folosi forme vechi ale cuvintelor, sau forme gramaticale iesite din uz, care vor da un aspect mult mai medieval invitatiei.
Pentru a nu fi pusa in plic, invitatiei i se poate adauga un sigiliu de ceara, metoda folosita in epoca medievala, pe care se pot face gravuri personalizate cu initialele mirilor. Marturiile trebuie sa fie si ele in concordanta cu tema nuntii, asa ca alegeti un simbol medieval pe care sa il oferiti oaspetilor dumneavoastra. Puteti alege o sabie, un scut inscriptionat cu emblema familiei, un clopotel sau o caleasca in miniatura.
Sala in care va avea loc petrecerea
Pentru ca o nunta in stil medieval sa fie o adevarata reusita, locatia in care se desfasoara petrecerea joaca un rol deosebit de important. Este de preferat ca restaurantul ales sa fie inspirat de epoca medievala si sa aiba un aer cat mai rustic. Sala trebuie sa fie inalta, cu candelabre, scaunele sa fie si ele inalte, de preferat din lemn si piele.
Decoratiunile trebuie sa fie atent selectioante pentru a se potrivi unui astfel de eveniment. Mesele pot fi decorate cu lumanari mari, sfesnice masive, boluri cu flori si frunze uscate, buchete cu flori rustice. Fructele nu trebuie sa lipseasca de pe masa.
Folosirea unor fructiere cu aspect de arama vor da un aer si mai mistic atmosferei. Merele, strugurii si perele trebuie sa abunde, deoarece acestea erau fructele care se gaseau cel mai adesea in cadrul unei ceremonii din perioada medievala. Paharele trebuie sa fie inalte, cu aspect medieval, iar tacamurile masive. O varianta excelenta pentru locatie ar fi si o pasune sau o livada, pe care le veti decora dupa bunul plac, iar atmosfera de afara va fi mult mai asemanatoare unei nunti medievale.
Vestimentatia potrivita pentru o nunta in stil medieval
Vestimentatia mirilor joaca un rol deosebit, orice tip de nunta ati alege, deoarece mirii sunt centrul atentiei. Pentru rochie, miresele pot alege imitarea unui model din acea epoca, sau isi pot confectiona rochia dupa propriile idei, avand elementele medievale: maneci largi, broderii, fie aurii, fie argintii, sau puteti alege broderii inflorate.
Rochia nu trebuie sa fie prea sofisticata, simplitatea fiind cuvantul care ar putea sa o descrie cel mai bine. Accesoriile trebuie sa fie in concordanta cu tinuta. Miresele pot opta pentru o coronita din flori de camp. Tinuta mirelui nu trebuie sa fie mai prejos. Mirele poate opta pentru o camasa simpla de in, larguta, sau pentru un costum negru, sau alb, cu o haina pana deasupra genunchiului. Haina trebuie sa aiba neaparat broderii.
Buchetul miresei este si el foarte important. Acesta trebuie realizat intr-un mod cat mai simplu, din flori colorate, campenesti, legate cu o panglica careia i se fac multe noduri, pentru a purta noroc.
Coafura miresei
Coafurile in stil medieval sunt foarte simple si elegante. Cele mai populare sunt impletiturile si cositele, care dau un aer de poveste intregii tinute.
Meniul pentru nunta in stil medieval
In ceea ce priveste meniul unei astfel de nunti, este clar ca nu il puteti respecta cu exactitate pe cel din acea epoca, insa poate fi inspirat de festinurile acelor vremuri. Puteti opta pentru un meniu traditional, pe baza de carne (miel, porc, vitel sau iepure) la protap sau rotisor. Branzeturile sunt si ele importante, iar in ceea ce priveste dulciurile, optati pentru placinte de mai multe feluri. Tortul trebuie sa fie in aceeasi tema si il puteti taia cu o sabie, pentru a amplifica aspectul medieval.
Muzica joaca un rol important in cadrul oricarei petreceri, de aceea in cazul unei nunti in stil medieval, muzica trebuie sa corespunda si ea temei alese. Pentru un plus de efect, puteti angaja doi dansatori profesionisti care vor incanta privirile oaspetilor cu dansuri medievale.