Timp liberTop cei mai frumoși pești de acvariu: Betta Splendens

Top cei mai frumoși pești de acvariu: Betta Splendens

Desi este un peste de talie mica, Betta splendens, dupa cum spune si numele, este un peste care se face remarcat prin frumusetea sa. Betta splendens mai este supranumit si “pestele luptator siamez”, face parte din familia Anabantidae, chiar daca la inceput s-a spus ca face parte din familia Gourami. Aceasta specie prezinta un organ respirator suplimentar numit si “labirint”. Acest organ este folosit pentru a putea respira si la suprafata apei.

Se presupune ca Betta splendens isi are originile in Thailanda, fiind descoperit in Siam (Thailanda de azi) la inceputul secolului al XIX-lea. In mediul lor natural, Betta spelndens sunt catalogati drept violenti, insa cei crescuti in captivitate au un comportament mult diferit fata de al celorlalti. Asiaticii obisnuiau sa organizeze foarte des lupte intre acesti pesti si pariau sume foarte mari pe exemplarele pe care le detineau.

Legenda spune ca, vazand comportamentul violent si luptele dintre acesti pesti, regele din Siam a inceput sa creasca numeroase exemplare, pentru ca in anul 1840 sa ofere doctorului si cercetatorului Theodor Cantor cateva dintre acestea. Noua ani mai tarziu cercetatorul a realizat un amplu studiu asupra acestor pesti, de atunci fiind supranumiti “pesti luptatori”.
Imaginea acestui peste deosebit a devenit emblema nationala a Thailandei.

Caracteristici ale pestilor Betta splendens

Betta splendens sunt recunoscuti pentru frumusetea lor, desi sunt pesti de talie mica. La maturitate, dimensiunea maxima pe care o pot atinge masculii este de 10 cm, in timp ce femelele ating dimensiunea de maxim 8 cm.

Infatisarea pestilor Betta splendens este deosebita. Inotatoarele lor sunt foarte dezvoltate, tocmai de aceea au mai fost numiti si “pesti cu voal”, deoarece in momentul in care sunt intinse, aceasta parca le acopera corpul precum un voal. Insa prezenta acestor inotatatoare poate fi remarcata doar la exemplarele crescute in captivitate. Femelele prezinta inotatoare mai scurte decat ale masculilor.

In ceea ce priveste paleta de culori, Betta splendens ofera un adevarat spectacol coloristic, fiind cunoscute aproximativ 26 000 de combinatii genetice. Culorile care domina in randul masculilor sunt bleu, albastru, turcoaz, rosu, galben, alb, negru si ciocolatiu. Mai mult decat atat, exista si exemplare multicolore sau bicolore. In ceea ce priveste femelele, acestea pot fi intalnite in nuante mai deschise.

Betta splendens

Inotatoarele si coloritul deosebit au facut ca pestele Betta splendens sa devina vedeta acvariilor.

In general, Betta spelndens sunt pesti foarte calmi si prietenosi. Insa aceasta regula nu se aplica si in cazul masculilor. Masculii sunt foarte rautaciosi intre ei, tocmai din acest motiv crescatorii trebuie sa stie ca nu este bine sa puna niciodata doi masculi Betta in acelasi acvariu. Acestia se vor lupta pentru teritoriul lor pana in momentul in care unul dintre ei va muri. Mai mult decat atat, este de preferat sa fie familiarizati cu pesti de marime asemanatoare si este de preferat si evitarea asezarii lor in acvarii populate si de pesti cu inotatoare foarte lungi, de genul scalarului, deoarece pestii Betta au o tendinta acerba de a ciupi.

Inmultirea pestilor Betta necesita o atentie mai sporita din partea crescatorilor. Este de preferat ca perechea de Betta sa aiba toate conditiile necesare, adica mancare din abundenta, de preferat vie, apa curata la o temperatura cuprinsa intre 26 si 28 de grade. Femela este introdusa intr-un acvariu special amenajat cu plante plutitoare foarte necesare pentru ca masculul sa poata realiza cuibul de spuma.

Femela are nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda noului mediu, de aceea masculul poate fi introdus in acvariu dupa aproximativ 12 ore de la introducerea femelei Betta spelndens. Masculul va depune un cuib de spuma unde femela va depune icrele. Masculul devine foarte grijuliu si va proteja icrele, existand posibilitatea sa devina agresiv fata de femela. Puii sunt foarte sensibili in primele zile de viata, in special la variatiile de temperatura. De aceea temperatura apei va trebui mentinuta la o valoare constanta.

Ingrijirea pestilor Betta splendens

Betta splendens este un peste nepretentios. Are nevoie de un acvariu suficient de mare, amenajat corespunzator. Prefera apa calda, la o temperatura cuprinsa intre 24 si 30 de grade, insa duritatea apei nu ridica prea mari probleme, Betta splendens nefiind afectat de aceasta. Ph-ul apei dintr-un acvariu care gazduieste pesti Betta trebuie sa fie cuprins intre 6,8 si 7,2. Betta pot fi sensibili la infectiile cu paraziti, iar speranta de viata este cuprinsa intre 2 si 3 ani.

In ceea ce priveste alimentatia, pestii Betta splendens sunt omnivori, asa ca pot fi hraniti cu orice tip de hrana. Pe langa hrana vie, hrana de origine vegetala este esentiala.

Urmareste acest video cu pestele Betta Splendens in acvariu:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.