Rasa Dog German, numit si Marele Danez, este un caine de de talie mare, puternic si cu o infatisare eleganta. Este cunoscut si ca “Apollo al tuturor cainilor”, datorita aspectului sau impunator. Imaginea acestui caine a aparut pe o moneda greceasca ce dateaza inca din anul 36 i.Hr., insa nu se stie cu exactitate istoricul rasei.
In anul 407 i.Hr., un tinut din Germania medievala si alte parti din Spania si Italia au fost invadate de asa numitii alani (populatie asiatica), acestia aducandu-si cainii puternici in sprijinul lor. Oricum, conform Barbarei Stein, rasa este originara din Germania, iar in crearea dogului german au fost folositi ciobanescul irlandez si buldogul englez.
Aceasta rasa, obtinuta din cei doi caini, era folosita la vanatoarea de mistreti. Cu toate acestea, alte surse sustin faptul ca dogul german este orginar din Danemarca, de unde si numele de Marele Danez. In anul 1749, Georges-Louis Leclerc a folosit acest nume, atribuindu-l dogului german. Desi in limba engleza este numit “Great Dane”, nu are absolut nicio legatura cu Danemarca, o dovada in acest sens fiind, de pilda, iubirea si pretuirea germanilor fata de aceasta rasa, intrucat dogul german era un foarte bun vanator.
Insa explicatia pentru care a fost numit Marele Danez este de-a dreptul halucinanta si hilara. Dogului galben i s-a spus astfel, deoarece era inalt si blond, ceea ce insemna ca semana cu poporul danez. In sfarsit, s-a infiintat in Anglia si Clubul “Marele Danez” in 1885, iar ulterior, timp de sase ani, mai precis pana in anul 1891, un club cu acelasi nume era organizat in America, rasa fiind astfel atestata. In orice caz, istoricul acestui caine este unul extrem de controversat si complicat.
Dogul german este una dintre dintre cele mai inalte rase din lume . De asemenea, de la an la an, rasa care detine acest record este, desigur, dogul german. Are parul scurt, capul este mai mult lung decat lat, cu o expresie inteligenta, impunatoare si, in acelasi timp, care sugereaza loialitate. Ochii au o marime medie si o culoare inchisa, de obicei sunt negri sau chiar caprui. Pe marginea pleoapelor va fi mereu o linie neagra. La mascul, inaltimea minima va fi 80 cm, iar la femela, minimum 72 cm.
Urechile pot fi ori cupate, ori necupate. Daca vor fi cupate, urechile sunt lungi si stau ridicate, pe cand daca sunt necupate, ele atarna in jos, mai exact pe partile laterale ale capului. Dantura trebuie sa fie perfecta, de un alb pur si sanatos. Gatul este lung si musculos, coada este lata la baza si ascutita la varf. Dogul german are un par scurt, moale, lucios si des.
Cunoastem: dogul german galben, dogul german tigrat, dogul german arlechin, dogul german negru si dogul german albastru. Culoarea robei dogului german galben poate fi galben-auriu deschis sau galben-auriu intens. In ceea ce priveste dogul german tigrat, culoarea cuprinde, de asemenea, aproape intreaga paleta de la galben-auriu deschis pana la galben-auriu intens, in directia coastelor aparand cateva dungi negre, asezate regulat.
Dogul german arlechin este alb pur, peste care prezinta pete negre, cu forme si dimensiuni neregulate. Nu trebui sa aiba alte pete (gri, brune) in afara de cele negre. Culoarea dogului german negru este, desigur, negrul stralucitor, peste care se admit si cateva marcaje albe. Dogul german albastru are o roba de culoare albastru-otel, fiind admise in acelasi timp si marcaje albe pe piept si pe labe.
Greutatea masculului variaza intre 54 si 90 kg, pe cand la femela, intre 45 si 59 kg. Inaltimea la greaban este de 76-86 cm (la mascul), si de 71-81 cm (la femela). Dog germanul este o rasa foarte prietenoasa, loiala si inteligenta, insa acestea sunt doar cateva din calitati. De asemenea, este o rasa agera si protectiva. Avand in vedere ca este masiv, are nevoie de un spatiu mare pentru a se dezvolta normal. Va fi si mai bucuros, cu atat mai mult cu cat va avea la dispozitie o curte mare unde sa faca multa miscare.
Oricum, si daca il tineti in apartament va fi linistit si nu va va cauza probleme, insa este indicat sa nu-l privati de miscare, ori de cate ori aveti sansa, sa-l scoateti intr-un spatiu intins.
La fel ca in cazul si altor rase, dogul german este usor de dresat, cooperant, insa nu trebuie sa ridicati tonul sau sa folositi metode punitive. Este tolerant cu copiii, si daca se va dezvolta alaturi de ei, cu siguranta nu vor fi niciun fel de probleme. Totodata, este recomandat sa-l lasati sa creasca si printre alti caini, sa se obisnuiasca si sa nu devina violent cand va ajunge la maturitate, desi prin natura, aceasta rasa este violenta cu cainii de acelasi sex.
Din nefericire, dogul german este o rasa care traieste cam putin, intre 9 si 10 ani (exista exemplare care au trait chiar si 12 ani), intervenind aici cataracta, torsiunea gastrica. Nu trebuie omisa nici fragilitatea oaselor exemplarului care inca nu a ajuns la maturitate, cainele fiind predispus la fracturi. Unghiile lui vor trebui ingrijite periodic.