DiverseEducație financiară pentru copii - un trend sau o necesitate?

Educație financiară pentru copii – un trend sau o necesitate?

M-am gândit cât de important este un curs de educație financiară pentru copii, după ce am văzut o scenă într-un supermarket:

Copil: Vreau de-asta!

Părinte: Nu! Ai destule acasă și, pe deasupra, mai e și scumpă.

Copil: Cât de scumpă?

Părinte: Atât cât e, nu o luăm acum. Nu avem planificați bani pentru ea.

Copil: Dar vreaaaaau! Nu e scumpăăăă!

Părinte: Ba da. Nu o luăm acum, pentru că mai ai acasă. Când se consumă cea de acasă, venim și mai cumpărăm.

Copil: Dar avem bani. De ce nu îmi ieeeei?

De ce este necesar un curs de educație financiară pentru copii?

La câte astfel scene nu am asistat fiecare dintre noi? De câte ori nu am fost puși în situația părintelui de mai sus? Copii pot fi extrem de ușor de dezamăgit, iar durerea din inima părintelui poate fi foarte mare atunci când asta se întâmplă. De cele mai multe ori, problema sunt banii, sau mai bine zis lipsa lor. Totuși sunt multe situații în care o achiziție nu se justifică. Sau pur și simplu considerăm că nu e cazul ca un copil să primească o altă jucărie ce va sta aruncată pe covor după primele 30 de minute.

Relația părinte-copil e una complicată din punct de vedere financiar, fiind o luptă continuă în care sunt angrenate sentimente puternice. Este important ca și copilul să fie responsabil din punct de vedere financiar. Acesta este motivul pentru care găsesc util un astfel de curs.

Cum responsabilizăm copii?

În ultimii ani, și-au făcut loc tot soiul de proiecte de educație financiară pentru copii. Deși la început a fost considerat un trend, sunt deja 5 ani de când disciplina opţionala „Educaţie financiară” a început să fie predată în învățământul primar din România. După ce am studiat puțin conținutul acestor programe am ajus la concluzia că ele sunt o necesitate, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Dar să ne concentrăm pe cele pentru copii și să vedem ce sunt mai exact aceste proiecte și care sunt avantajele lor.

Citește avantajele unui curs de educație financiară pentru copii:

Educația finaciară a copiilor poate ajuta la construirea unui viitor stabil pentru o țară. Cum?  Prin formarea unor adulți responsabili, care înțeleg rolul instituțiilor financiare într-o economie solidă și nu vor mai da buzna, sper, la „credite doar cu buletinul”. Aceste proiecte de educație finaciară sunt adesea susținute de bănci (BCR, ProCredit, Raiffeisen, BNR). În plus, programele conțin activități pe placul copiilor: jocuri, ateliere de creație, vizite la supermarket sau chiar la sucursale bancare.

În primul rând, prin intermediul acestor programe, copii învață că banii nu cresc în pom, ci se câștigă prin muncă. La final, vor avea alt respect pentru bani și vor privi cu alți ochi cumpărăturile. Mai mult, ei învață reguli de politețe la cumpărături, sunt familiarizați cu bancnotele și monedele din țara noastră sau cu mijloacele moderne de plată. Prin diverse activități specifice, vor învață noțiuni de utilizarea banilor precum „gestionarea veniturilor”, „economisire”, „planificare”.

Un alt aspect important: copii învață să muncească pentru a obține ceea ce-și doresc. Învață noțiunea de salariu corelat cu cea de meserie și ce pot cumpăra din venitul lunar. Mai mult, cei mici învață ce înseamnă resursele financiare limitate pentru o famile și ce presupune a dona din avuția ta celor săraci. Anumite progame, în special cele susținute de bănci, intră și în detalii legate de operațiunile bancare, circuitul banilor în economie sau investiții.

Eu aș spune da cursurilor de educație financiară pentru copii și părinți

În mod interesant, vizați de programele de educație finaciară sunt și părinții, în ideea de a aplica cele învățate și acasă. E totuși greu să-i explici unui copil că nu poate primi o anumită jucărie, dacă tot ce trebuie să facă este să bată mai tare din picior. În contextul în care românii sunt ultimii în Europa în ceea ce privește gradul de ocupație financiară, astfel de programe au devenit o necesitate.

Pentru sfaturi avizate, puteți apela chiar la cei ce organizează aceste cursuri.

Cum vedeți acest demers. de a îi înscrie pe cei mici la cursuri de educație financiară pentru copii – ca pe un moft sau ca pe o necesitate?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.