Timp liberVacanța de vis - Cum planifici vacanța perfectă alături de familia ta

Vacanța de vis – Cum planifici vacanța perfectă alături de familia ta

Cu toții suntem la un moment dat foarte obosiți și atunci nu ne mai rămâne decât să decidem să plecăm în vacanță singuri, în cuplu sau împreună cu familia. De asemenea, ne fac foarte bine călătoriile de tip surpriză pe care ni le oferă persoana iubită și care ne ajută să ne revenim în perioada când suntem stresați, să ne regăsim pofta de viață și să suportăm mai ușor prezentul.

Pentru cei care au decis să plece în vacanță, prezentăm câteva sfaturi cu privire la planificarea acesteia, la pregătirile pe care trebuie să le facă pentru a merge într-un anumit loc.

Navigare rapidă în articol:

 1. Planificarea unei vacanțe în weekend
 2. Lasă casa în siguranță când pleci în vacanță
 3. Pregătiri înainte de a pleca în vacanță

 

Planificarea unei vacanțe în week-end

Planificarea unei vacanțe

Pentru a putea organiza vacanța cât mai rapid, este bine să ai deja lista cu călătorii rapide pregătită din timp. De exemplu dacă vrei să pleci în vacanță la Londra, trebuie să ai deja un dosar cu principalele informații referitoare la acest oraș.

Poți citi din timp despre respectivul oraș, pentru a ști exact care sunt principalele obiective turistice, cele mai bune magazine pentru cumpărături, rutele de transport, prețurile pentru costul călătoriei, al biletelor pentru vizitarea muzeelor, al meselor la restaurante și diferite distracții.

Această listă ar trebui să cuprindă:

 • Câteva idei de destinații pentru vacanță
 • Selectarea din timp a locurilor de cazare în funcție de categorii de prețuri și calitatea facilităților oferite, stil și amplasament
 • Numărul de telefon al unui hotel sau al unei pensiunii unde poți face rapid o rezervare pentru toată familia. Hotelurile pot fi uneori foarte aglomerate dacă este perioada vacanței sau a unor târguri ce se țin pe parcursul anului. Uneori în perioadele de vârf sau atunci când vrei o vacanță mai îndelungată este posibil să se perceapă un avans de 25%
 • Harta cu drumul până acolo sau planul orașului respectiv
 • Locurile pe care vrei să le vizitezi
 • Prețurile de intrare la unele obiective turistice
 • Lista cu restaurantele selectate în funcție de locație, prețuri și calitatea preparatelor. Există și ghiduri turistice care conțin astfel de liste.

Atunci când ajungi să fii foarte obosit, nu trebuie să mai stai pe gânduri dacă să pleci sau nu. Este bine să te decizi imediat, pentru că atunci ai cel mai mult nevoie de o vacanță. Nu mai rămâne decât să te sui în avion și să decolezi în locul ales pentru a petrece un weekend de vis. Dacă decizi să pleci în weekend în țară și ai nevoie rapid de un RCA ieftin îl poți face online în doar câteva minute, plata se face prin card sau în 12 rate, iar livrarea este gratuită în toată țara.

Lasă casa în siguranță când pleci în vacanță

Lasa casa in siguranta

În cele din urmă, atunci când pleci în vacanță, casa rămâne goală. Ca să nu te confrunți cu surprize neplăcute când te întorci, trebuie să fii atent la câteva aspecte înainte de a pleca. Este important să-ți iei câteva măsuri de precauție înainte de a începe o călătorie, astfel vei fi liniștit că apartamentul va fi în stare perfectă când te vei întoarce acasă.

Când vrei să faci o vacanță și pleci mult timp de acasă, este important să-ți amintești de câteva lucruri:

 • Închide bine toate ușile și ferestrele locuinței
 • Închide apa, gazul și curentul electric. Verifică dacă ai făcut acest lucru înainte de a pleca
 • Nu lăsa gunoi în casă, golește coșul de gunoi înainte de a pleca
 • Ar fi bine să golești frigiderul și să-l scoți din priză mai ales dacă pleci într-o vacanță mai lungă
 • Golește și congelatorul și scoate-l din priză, pentru a evita problemele ce pot să apară în caz de oprire a curentului electric
 • Dacă ai animale de companie, le poți lăsa la rude
 • Dacă ai flori, poți lăsa cheia la o rudă, care poate să vină la 2 zile să le ude
 • Scoate toate aparatele electrice din priză, chiar și centrala electrică. În acest fel le protejezi de supratensiune sau de o posibilă lovitură de fulger
 • Verifică alarma, activează sistemul de securitate
 • Nu posta mesaje pe Facebook sau pe alte rețele sociale pentru a-ți anunța vacanța și absența de acasă
 • Roagă un vecin de încredere sau o rudă să-ți golească cutia poștală, de corespondență, pentru a nu atrage atenția hoților. Dacă este plină, zile în șir, poate indica absența ta de acasă.

NU uita un lucru – în timpul vacanțelor este perioada când hoții acționează, au sezon de vârf.

Pregătiri înainte de a pleca în vacanță

Poate părea exagerat dar uneori sunt necesare o serie de formalități înainte de plecarea într-un loc îndepărtat. De exemplu ar fi indicat să faci fotocopii după cardurile bancare, pașaport, cartea de identitate sau permisul de conducere, pe care apoi să le încredințezi unei persoane din familie, o rudă foarte apropiată, în care ai multă încredere.

Ce avem nevoie să luăm în bagajul de mână?

Geanta de mana

Practic, un bagaj de mână este permis mereu la un pasager în avion. Totuși, bagajul nu trebuie să fie prea voluminos, el trebuie să încapă în raftul de sus, destinat acestuia. Fiecare companie aeriană are propria sa filozofie și anumite reglementări cu privire la bagajele de mână. De aceea este bine să te informezi cu privire la numărul de kg pentru bagajul de mână, la mărimea acestuia pentru că trebuie să aibă niște dimensiuni standard. Anumite companii percep taxe suplimentare în cazul în care regulile nu sunt respectate, ele verifică cu atenție dimensiunile bagajelor de mână.

În geanta de mână, pe care o porți mereu cu tine, trebuie să ai lucruri importante:

 • Toate actele, pașaport, cartea de identitate, biletele de avion, cardurile de la banci, cecuri de călătorie, rezervările la hotel sau vouchere, chitanțele, permisul de conducere, asigurarea RCA, cărțile de vizită
 • Destui bani pentru cheltuieli ce apar în țara ta și bani din țara în care pleci
 • Medicamente (aspirină, nurofen), pansamente adezive gen plasture, produse de machiaj, un pieptene, o oglindă de poșetă, o sticluță cu parfum sau un spray
 • Un pix, o mică agendă, o sacoșă pentru cumpăraturi, o umbrelă pliantă
 • Un pachet de gume de mestecat, un set de batiste de hârtie
 • Broșuri, harta turistică a zonei unde pleci, carnet pentru însemnările de călătorie
 • Aparatul de fotografiat și smarphone-ul
 • Cheile de la apartament sau de la casă.

Ce lucruri ar trebui să avem în valiză sau în bagajul de cală?

Valiza de călătorie

Valiza pentru călătorie trebuie să conțină diferite lucruri frumos aranjate, în mod ordonat, pe categorii. Nu uita la valiză să prinzi un semn particular prin care o poți identifica mai ușor la aeroport.

Valiza trebuie să conțină:

 • Diferite haine mai groase sau mai subțiri în funcție de sezon. În valiză se pun întâi lucrurile groase și apoi acelea subțiri. Nu uita să ai și o ținută elegantă pentru o ocazie specială. De asemenea trebuie să pui lenjerie de corp și încălțăminte adecvată. Alte lucruri necesare sunt: pantaloni scurți, jachetă, blugi, curea, câteva tricouri, șosete, adidași, etc.
 • O trusă de unghii, o trusă mică de cusut, bețișoare de vată, un parfum, un pieptene sau o perie de păr, periuța de dinți, pasta de dinți, foen, casca de duș pentru păr, șampon și balsam de păr.
 • Trusa de machiaj cu tot ce ai nevoie și câteva lucruri pentru îngrijirea părului (ex. fixativ, clamă de păr).
 • Încărcătoarele pentru telefon, aparatul foto și laptop (dacă este cazul).
 • Un adaptor de priză universal.
 • O trusă medicală de prim ajutor care să conțină pansamente, un dezinfectant, o cremă antiseptică, vată, tifon, foarfece, o pensetă, medicamente analgezice.

Indicat este să-ți faci valiza din timp, pentru a evita stresul și pentru a fi relaxat în călătorie. Pregătește-te de vacanță într-un mod relaxat, cu atenție și calm, pentru ca să nu uiți nimic. Cine face lucrurile în grabă are toate șansele să uite ceva important. Lipsa unui lucru poate strica uneori cheful de vacanță (de exemplu dacă este vorba despre aparatul de fotografiat pe care l-ai uitat).

Nu lua prea multe lucruri inutile, pentru că riști să ai o valiză prea voluminoasă, care nu este practică și pe care tu va trebui să o transporți dintr-un loc în altul, în vacanță.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.