Sezonul cald vine cu vacanțe, plimbări, activități în aer liber și mese mai ușoare – dar și cu un risc crescut de infecții digestive. Temperaturile ridicate favorizează alterarea alimentelor, iar igiena poate fi uneori neglijată în timpul călătoriilor.
Virusurile care provoacă greață, diaree și vărsături se transmit rapid, afectând în special copiii, vârstnicii și persoanele cu imunitate scăzută.
În acestă perioadă a verii, oamenii trebuie să aibă o alimentație echilibrată. Asta înseamnă să aibă meniuri variate, porții medii și să facă alegeri inteligente. O alimentație echilibrată înseamnă un mod de dietă care oferă toți nutrienții esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim.
Vara vine cu riscuri digestive: De ce sunt copiii și vârstnicii cei mai vulnerabili
Mai multe studii ale cercetătorilor arată că vara vine cu riscuri pentru sănătatea copiilor și persoanelor în vârstă. Deshidratarea, insolația, bolile de piele, bolile sistemului digestiv sunt doar câteva dintre problemele frecvente care apar vara.
Acestea pot duce la deteriorara stării de sănătate și chiar la deces în cazul unor persoane cu sistemul imunitar slăbit. Vara, toxiinfecțiile alimentare și infecțiile intestinale diareice cresc odată cu consumul de alimente care se alterează la căldură.
Pe timp de caniculă, organismul pierde rapid apă și electroliți prin transpirație și expunerea la soare. Dacă aceste pierderi nu sunt compensate prin aportul de apă și sucuri naturale de fructe și legume, poate apărea deshidratarea severă, care afectează în special rinichii. Simptomele principale sunt: senzație de sete, gură uscată, uscăciunea pielii, stare de oboseală, confuzie sau amețeală.
În cazurile grave, rinichii pot suferi mai mult și apare insuficiența renală, cu imposibilitatea de a urina. Vara, este esențial ca persoanele afectate sau care au aceste simptome, să bea apă imediat. În cazuri grave, oamenii care au simptome intense, trebuie să fie transportate la spital, unde vor primi un tratament intravenos cu lichide și electroliți.
Vara, cei mai vulnerabili la infecții intestinale sunt: copiii cu vârsta sub 5 ani, vârstnicii peste 65 de ani, dar și persoanele cu imunitate scăzută sau cu boli cronice.
Deshidratarea poate fi cauzată de greață, vărsături sau de refuzul de a bea apă; în cazuri mai grave, ea poate necesita intervenție medicală rapidă. Spitalizarea este esențială pentru corectarea dezechilibrului hidric și prevenirea complicațiilor grave.
Valul de infecții stomacale din lunile calde – ce trebuie să știi despre ele
Cele mai comune virusuri care provoacă probleme stomacale în timpul verii sunt: rotavirusurile, adenovirusurile, norovirusurile și astrovirusurile. Acestea cauzează gastroenterită, o infecție intestinală acută, care produce inflamația mucoasei stomacului și intestinelor, manifestată prin simptome precum:
- Diaree apoasă, greață, vărsături
- Crampe și dureri abdominale
- Febră, stare generală de rău.
Rotavirusurile sunt întâlnite mai ales la copii și pot cauza simptome severe, inclusiv vărsături puternice. Norovirusurile se răspândesc rapid și produc tulburări intestinale. Adenovirusurile și astrovirusurile sunt, de asemenea, responsabile de multe cazuri de gastroenterită virală în sezonul cald.
Simptomele sunt cele mai intense în primele două zile, iar majoritatea persoanelor se simt mai bine după 2-3 zile. De obicei, boala se vindecă de la sine, dacă te hidratezi bine și te odihnești.
Intestinele sunt o parte esențială a sistemului imunitar, așa că o dietă sănătoasă și bogată în nutrienți întărește organismul. Dacă apar simptome precum greață, diaree sau vărsături, hidratarea organismului este vitală. Nu este indicată administrarea medicamentelor fără recomandarea medicului; cel mai bine este de consultat un medic specialist. Prevenția este cheia sănătății, deci vara trebuie mare atenție la igienă, alimentație, hidratare, etc.
Cum prevenim infecțiile stomacale vara? Sfaturi utile pentru familii cu copii și vârstnici
Nutriționiștii recomandă câteva sfaturi ușor de aplicat și anume:
- Evitarea alimentelor dubioase, mai ales în vacanțe
- Igiena corectă a mâinilor, spălarea lor temeinică înainte de masă și după toaletă
- Respectarea igienei alimentare, respectiv spălarea fructelor și legumelor, cât și gătirea completă a alimentelor (carne, ouă, pește)
- Hidratarea adecvată a organismului cu apă plată, sigură, îmbuteliată
- Întărirea florei intestinale prin consumul de probiotice (iaurt, chefir și altele).
Pentru a proteja sistemul digestiv trebuie evitate mâncărurile grele, grase și băuturile carbogazoase cu îndulcitori și prea mult zahăr. Vara, se consumă mai multe fructe și legume proaspete, bine spălate.