Căpșunile sunt importante în dieta zilnică, deoarece au puține calorii, un indice glicemic scăzut, proprietăți antixidante și de creștere a imunității. Se știe că aceste fructe conțin multe fibre, vitamine și minerale, astfel oferă mari beneficii sănătății organismului.
Aceste fructe bio și netratate apar abia în luna iunie, atunci se coc la noi în țară în mod natural. Sezonul lor include perioada lunilor de vară, acest lucru depinde de soiul lor. În general, căpșunile care se vând în alte perioade din an la supermarketuri sunt crescute forțat și deci nu au proprietățile dorite și efecte terapeutice antioxidante.
Consumă căpșuni proaspete în sezonul de vară!
Căpșunile trebuie consumate proaspete deoarece ele sunt foarte perisabile și atunci când se degradează își pierd și proprietățile. Dacă ai o cantitate prea mare de căpșuni și nu reușești să le consumi în 3-4 zile, atunci ar fi bine să le congelezi (astfel ele își mențin în mare parte proprietățile și prospețimea) și apoi le poți folosi la fresh-uri din diferite fructe sau la înghețate. În acest mod, ele pot fi păstrate timp de patru luni. Înainte de a le pune la congelator, în pungi sau recipiente, căpșunile se spală și se curăță de tulpini.
Căpșunile proaspete se spală chiar înainte de a le mânca; dacă le speli prea devreme, atunci aceste fructe se pot deteriora mai rapid, pentru că se vor accelera procesele de putrezire. Ele se spală sub jet ușor de apă, fără a înmuia căpșunile într-un vas cu apă, pentru că ele vor absorbi apa ca un burete și apoi vor fi apoase și mai puțin gustoase.
Aceste fructe rezistă la aer timp de 2-3 zile, așezate într-un strat pe o tavă pe care s-a pus în prealabil un prosop de hârtie, dar se țin așa fără a le spăla și fără a îndepărta tulpinile. Dacă se țin într-o pungă de plastic la frigider, ele vor mucegăi mult mai repede și deci își vor pierde toate proprietățile.
Pigmenții antioxidanți din componența căpșunilor

Pigmenții antocianici dau culorea roșie fructelor și au acțiune antioxidantă. Căpșunile au cantități importante de nutrienți:
- Vitamina C din belșug (cam 60 mg la 100 g fructe)
- Fibre alimentare
- Potasiu, mangan, calciu, fosfor, magneziu.
Conform unui studiu realizat de cercetători, pigmenții antocianici apar în aceste fructe, în cinci soiuri diferite. Fructele au o activitate antioxidantă ridicată și conținut de compuși polifenolici, mai ales de antocianine, flavonoli, kaempferoli glicozide, quercitine, resveratrol.
Vitamina C și fenolii din căpșuni aduc multe beneficii alături de antocianine:
- Cresc imunitatea organismului
- Au efecte antioxidante
- Ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge.
Salatele de căpșuni în dietă
Vara, oricine adoră gustul de căpșuni proaspete și fresh-urile din fructe de pădure răcoritoare. Acestea se pot consuma în salate, în combinație cu alte ingrediente, cum ar fi: alte fructe de pădure proaspete, verdețuri, smântână, nuci, legume, ierburi aromatice, diverse brânzeturi. Cele mai indicate ierburi sunt: coriandru, busuioc, pătrunjel, mărar, măcriș, spanac, rucola. Cele mai indicate brânzeturi sunt: mozzarella, brânză de capră, brânză de vaci și telemea.
Aceste salate sunt ușoare, dietetice, nutritive și gustoase.
De asemenea, căpșunile se pot consuma cu legume la grătar și cu alte fructe de pădure (afine, zmeură), astfel gustul lor este excelent. Pentru un mixt de texturi și arome, căpșunile se pot combina în salate cu somon și brânză, apoi acest amestec se asezonează cu ulei vegetal, puțină zeamă de lămâie și muștar. Pentru ca dressingul de salată să fie și mai gustos se poate adăuga și puțină miere.
O combinație bună este aceea de căpșuni, roșii tăiate, semințe de floarea-soarelui și frunze de busuioc. O idee grozavă este adăugarea de puțin ulei de floarea-soarelui, oțet balsamic sau zeamă de lămâie și mozzarella. Această salată merge și cu fulgi de ovăz înmuiați în prealabil.
La salatele din căpșuni se pot folosi de asemenea și alte ingrediente: fenicul, tulpini de țelină sau apio, castravete, marole, avocado.