Relații de familieLupta împotriva bolii Alzheimer cu ajutorul leptinei – Ce spun cercetătorii?

Lupta împotriva bolii Alzheimer cu ajutorul leptinei – Ce spun cercetătorii?

Termenul de demență este frecvent folosit în ziua de azi pentru a descrie o serie de stări neplăcute, precum confuzie și pierderea memoriei. Există mai multe tipuri de demență, sau boli ale bătrâneții.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență la persoanele în vârstă. În ultimii ani s-a cercetat mult această boală, din dorința de a fi gestionată și stopată, pentru a nu se agrava. Un studiu recent, prezentat pe Alzheimer’s & Dementia, arată că leptina poate fi esențială pentru menținerea sănătății creierului.

Boala Alzheimer cu debut tardiv apare la oameni după vârsta de 65 de ani. Unii oameni pot face această boală și mai devreme, înainte de vârsta de 65 de ani. Dacă în familia lor există rude cu această boală, riscul de Alzheimer apare, pentru că genele pot fi transmise din generație în generație. Cu toate acestea, cazurile sunt rare.

Leptina, secretul prevenirii bolii Alzheimer

Leptina este hormonul sațietății care informează creierul că suntem sătui, care joacă un rol în reglarea foamei. Leptina este responsabilă de multe funcții din corp, ea trimite informații creierului că organismul a absorbit o cantitate suficientă de alimente și dă o senzație de plenitudine.

Cercetătorii au descoperit o legătură între nivelul de leptină și conservarea materiei (a substanței) albe din creier care menține sănătatea cognitivă. Aceasta este formată din fibre nervoase numite axoni, care conectează neuronii. Prin urmare, zonele bogate în fibre nervoase sunt cunoscute sub denumirea de substanță albă.

Dacă substanța albă din creier începe să se deterioreze, asta poate afecta funcțiile cognitive, mai ales atenția, memoria, concentrarea. Asta poate duce la afecțiuni grave, cum sunt: demența vasculară și boala Alzheimer.

Există studii ale cercetătorilor care arată că modificarea greutății corporale este asociată cu boala Alzheimer. Factorii care influențează greutatea corporală influențează dezvoltarea acestei boli. Leptina este hormonul eliberat de adipocite, care reglează greutatea corporală.

Leptina are și alte efecte, precum:

  • Reglează funcția cognitivă
  • Are efecte neuroprotectoare
  • Controlează foamea și metabolismul
  • Reglează echilibrul energetic din organism.

Modificarea acestui hormon și ale funcției lui poate duce la progresia bolii Alzheimer, la accentuarea declinului cognitiv.

Dieta bogată în vitamine și acizi grași Omega-3 previne declinul cognitiv

Pentru a preveni declinul cognitiv și a menține sănătatea mintală la oameni contează și dieta. Există mulți factori care pot accelera procesul de îmbătrânire a creierului și care pot duce la declinul cognitiv. Pentru a preveni procesul prematur de îmbătrânire se recomandă o dietă bogată în nutrienți care pot să susțină sănătatea creierului. Ideea este ca îmbătrânirea creierului să aibă loc în mod normal, sănătos, lent și nu în mod accelerat.

Nutriționiștii recomandă dieta antiîmbătrânire care constă în alimente bio, ce conțin:

  • Vitamine B și E, antioxidanți, luteină, zeaxantină
  • Acizi grași și colină.

Această dietă ar trebui să includă alimente bogate în antioxidanți, mai ales fructe și legume. Acestea au antioxidanți care reduc stresul oxidativ, ce apare la boala Alzheimer.

De asemenea, dieta trebuie să includă și alimente cu acizi grași Omega-3. Despre acești acizi se spune că sunt esențiali, deoarece ei fac parte din membranele celulare și contribuie la stabilitatea acestora. La oamenii care suferă de boala Alzheimer s-a observat că apare o oxidare a acizilor grași ai membranelor celulare, iar asta duce la degratarea prematură a celulelor. Dieta bogată în acizi grași Omega-3 poate reduce riscul de deteriorare celulară precoce și poate preveni dezvoltarea bolii Alzheimer.

Un rol esențial în prevenirea bolii îl are și complexul de vitamine B. Pentru a menține structura neuronilor și funcționarea lor normală, trebuie un aport de vitamine B1, B6, B12. În cazul în care apare o lipsă de aceste vitamine B crește riscul de tulburări neurologice la oameni. Prin urmare, se recomandă aportul de suplimente de vitamine B și consumul de fructe și legume.

Alte sfaturi pentru a reduce riscul de a dezvolta demență

Printr-un stil de viață sănătos se poate menține sănătatea cognitivă și reduce riscul de a dezvolta demență. Asta înseamnă renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool, controlul colesterolului și a tensiunii arteriale. De asemenea, trebuie de urmat o dietă sănătoasă, de realizat exerciții fizice pentru a preveni obezitatea.

Exercițiile fizice pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea activității inimii. Prin activitate fizică se elimină kg în plus, se reduce riscul de diabet. Activitățile necesită și un efort mental, care ajută în reducerea riscului de demență.

Există și anumite afecțiuni care trebuie prevenite, ele cresc riscul de demență. Acestea includ: diabetul, hipertensiunea arterială, boala Parkinson, depresia, accidentul vascular cerebral, deficiența cognitivă ușoară.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.