Copii & adolescențiCe spun cercetătorii despre creierul adolecenților?

Ce spun cercetătorii despre creierul adolecenților?

În multe familii, copilul a fost răsfățat și astfel, la un moment dat, el se schimbă din copilul cuminte în copilul dificil, rebel, care are un limbaj abuziv și care face lucruri incredibil de impulsive. Așa se poate manifesta la adolescență un copil care a fost prea tare răsfățat și lăsat să facă ce vrea.

Ce faci ca părinte când copilul tău a ajuns adolescent și îți spune că ești enervant, te învinuiește pentru ceea ce nu are, sau pentru ceea ce ai greșit. Cu astfel de probleme se confruntă unii părinți și asta le produce frustrări, nefericire, sentimente dureroase. Potrivit cercetătorilor, cauza ar fi mai degrabă anumite transformări la adolesccență, nu neapărat este vina părinților sau a copilului.

Cum se schimbă creierul adolecenților? Iată ce spun cercetătorii!

Există studii care sugerează aspecte importante despre creierul adolescenților. Cercetătorii cred despre creier că nu este complet dezvoltat la adolescență și asta este o cauză a multor probleme tipice care apar la tineri, la această vârstă dificilă.

Există chiar o carte despre asta: „The Teenage Brain: A Neuroscientist’s Survival Guide to Raising Adolescents and Young Adults”, de Frances E. Jensen și Amy Ellis Nutt.

Autorul, Dr. Jensen, care este un medic pediatru și specialist în neuroștiințe, explică în această carte aspecte importante despre creierul adolescenților. El arată părinților diferite lucruri din perspectiva unui om de știință și le oferă sfaturi celor care întâmpină probleme în creșterea copiilor aflați în anii adolescenței.

În opinia medicului Frances E. Jensen:

  • În perioada adolescenței, creierul nu este complet dezvoltat; acum este perioada cea mai mare de învățare
  • Anumite părți ale creierului care controlează emoțiile, care estimează riscurile și acțiunile de control nu sunt dezvoltate complet la vârsta adolescenței
  • Creierul va fi complet dezvoltat în ​​jurul vârstei de 30 de ani.

Cum pot părinții să influențeze adolescenți?

Dr. Jensen oferă sfaturi părinților, despre modul cum să-și susțină și să-și influențeze adolescenții. El le explică că trebuie să aibă răbdare cu copiii și să interacționeze cu ei într-un mod în care să nu exacerbeze situațiile dificile. Unii copii la această vârstă pot deveni ușor irascibili, nervoși, pot avea un comportament incontrolabil. Părinții trebuie să înțeleagă asta și să ia în calcul sfaturile specialiștilor.

Cercetările asupra creierului adolescentului au arătat că hormonii pot fi o mică parte din transformarea creierului. Despre lobul frontal, s-a spus că este responsabil de judecată.

Alcoolul dăunează creierului; acesta este mai vulnerabil în perioada adolescenței și poate fi afectat negativ chiar și de o cantitate mică de alcool. Părinții trebuie să fie atenți la copiii lor, să nu bea în perioada adolescenței. Consumul de alcool poate duce la scăderea memoriei și poate afecta și dezvoltarea normală a acestuia. De asemenea, drogurile pot afecta creierul. Marijuana de exemplu, are efecte negative, duce la pierderea memoriei la adolescenți, scade IQ-ul și crește riscul de boli mintale.

Alte aspecte importante

Experții cred despre creierul adolescenților că nu este foarte rezistent, că intră ușor în panică. Asta se întâmplă pentru că anumite conexiuni între neuroni nu sunt complet formate, nici chiar la vârsta de 20 de ani. S-a spus și faptul că la adolescenți creierul se schimbă în funcție de mediu, iar faza de rebeliune se datorează faptului că la ei, creierul se afla intr-un stadiu special de creștere.

O explicație științifică a fost și că „somnul de noapte” al adolescentului este foarte sănătos pentru creier. Cercetătorii au descoperit și daunele neașteptate ale lipsei de somn. Privarea de somn afectează modul cum adolescentul gândește și simte. Pe termen lung, deficitul de somn poate produce probleme de sănătate fizică și psihică.

Insomnia și privarea de somn sunt legate de somnul insuficient. Cercetătorii fac diferență între cele două și consideră că la adolescenți astfel de probleme apar din cauza alegerilor comportamentale. Un program de somn inconsecvent poate duce la oboseală cronică, la probleme medicale sau de sănătate mintală. Astfel, pot să apară tulburări de anxietate generală la adolesccenți și alte probleme: scăderea capacității de concentrare, schimbări de dispoziție, irascibilitate, încetinirea gândirii. Lipsa somnului duce la tulburări de memorie, sentimente de stres, iritabilitate și lipsă de energie.

Ce pot face părinții?

Părinții pot încuraja copilul să-și dezvolte propriul sentiment de identitate, să învețe cum să facă față emoțiilor intense într-un mod constructiv și sănătos. Ei pot fi un model pentru copil, să-l inspire să aplice o etică a muncii, să fie responsabili.

Părinții pot influența adolescentul arătându-i interes; ei trebuie să aibă timp să-l asculte, să-i dea sfaturi, să discute despre obiectivele și aspirațiile lui. Pentru a îmbunătăți relația dintre ei și adolescent, părinții trebuie să-i evidențieze aspectele pozitive, să-l ajute să-și crească încrederea și stima de sine. Și abordarea unor probleme specifice, prin îndrumări și sfaturi, ajută și poate afecta bunăstarea și desvoltarea unui adolescent.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.