Părinți și copiiEcranele luminoase ne afectează vederea! – Suplimente de antioxidanți cu efect benefic...

Ecranele luminoase ne afectează vederea! – Suplimente de antioxidanți cu efect benefic asupra vederii

Mulți oameni spun că tehnologia le-a îmbunătățit viața, însă prin folosirea gadget-urilor unii au ajuns să aibă probleme de vedere. Ecranele luminoase afectează vederea oamenilor! Acest lucru este deja sugerat prin multe studii ale cercetătorilor. Ecranele luminoase de la tablete, smartphone-uri, computere și console de jocuri sunt folosite în mod frecvent și chiar excesiv de către oameni.

Acest obicei nesănătos poate duce la scăderea funcțiilor vizuale. În timp, efectul este foarte nociv, poate cauza probleme de vedere: oboseală oculară, miopie tranzitorie, modificări ale funcției oculomotorii din cauza tensiunii mușchilor extraoculari.

Despre utilizarea zilnică a jocurilor video ce implică mișcarea orizontală a ochilor, cercetătorii au spus că poate scadea temporar activitatea vizuală dinamică. În general, ecranele luminoase ale gadget-urilor afectează negativ funcția vizuală, iar asta scade bunăstarea și calitatea vieții.

Lucrul pe console de jocuri duce la o tensiune constantă a mușchiului ciliar, pentru că se stă mult timp cu ochii concentrați pe ecran și asta scade amplitudinea de acomodare. Și lucrul la calculator multe ore pe zi poate scădea de asemenea funcția oculomotorie din cauza tensiunii mușchilor extraoculari. Prin urmare se produce o tulburare a coordonării temporale a ochilor și a mâinilor.

Suplimentele de antioxidanți blochează radicalii liberi, fac vederea mai ageră!

Lucrul pe calculator (sau expunerea exagerată la lumina ecranelor) poate perturba coordonarea mână-ochi și mișcarea ușoară a ochilor. Experții spun că asta duce la scăderea acomodării și a funcției oculomotorii, la afectarea semnificativă a calității vieții.

Potrivit cercetătorilor, efectul nociv al radicalilor liberi este destul de mare în organism și poate declanșa numeroase boli grave, cum sunt: ateroscleroza, cancerul, boala Alzheimer, bolile inflamatorii și altele. De asemenea, radicalii liberi duc la îmbătrânirea prematură a organismului și afectează vederea.

Studiile cercetătorilor arată că substanțele care generează radicali liberi apar peste tot, în alimente, medicamente, aer, apă, etc. Radicalii liberi apar ca efect secundar la procesele chimice din organism și sunt produși chiar în timpul proceselor de apărare, sunt activați de sistemul imunitar pentru a distruge microorganismele dăunătoare.

Excesul de radicali liberi duce la stres oxidativ, care este periculos pentru celule, afectează sinteza lipidelor, proteinelor, acizilor nucleici. Cu cât există mai mulți radicali liberi în corp, cu atât este mai mult stimulat procesul de îmbătrânire. Ne putem proteja împotriva radicalilor liberi cu antioxidanți, care blochează radicalii liberi la nivel celular.

Suplimentele de luteină, astaxantină și zeaxantină susțin funcția vederii

Luteina este un antioxidant puternic care intră în structura ochilor, la nivelul retinei, menține sănătatea funcției vizuale. Luteina îmbunătățșete contrastul cromatic și recuperarea după fotostres.

Zeaxantina este un antioxidant solubil în grăsimi din clasa xantofilei. Apare în ouă de găină, varză, spanac, alte legume cu frunze verzi. Luteina și zeaxantina fac pare din pigmentul macular, au rol în protejarea retinei de deteriorare prin absorbția luminii albastre.

Astaxantina este un antioxidant natural utilizat în scopul de a combate radicalii liberi și de a combate stresul oxidativ. Prin folosirea de astaxantină se restabilește funcția acomodativă prin îmbunătățirea fluxului de sânge. În acest mod se relaxează și mușchii netezi ai corpului ciliar. Astaxantina poate îmbunătăți funcția oculomotorie, vederea, poate reface mușchii extraoculari.

Dieta echilibrată și suplimentele de minerale pentru îmbunătățirea vederii

Sănătatea ochilor se menține prin alimentație. Nutrienții importanți pentru vedere sunt și mineralele. Dieta ar trebui să includă o mulțime de legume verzi, leguminoase și alimente bogate în grăsimi sănătoase ce apar în somon, ton și alți pești grasi. Fructele și nucile ajută în menținerea vederii. Legumele și fructele galbene îmbunătățesc vederea și scad teniunea arterială, ele pot include: roșii, banane, ardei, porumb, morcovi, lămâi și altele.

Pentru sănătatea ochilor, dieta trebuie să fie echilibrată, să se prevină obezitatea, pentru că asta este asociată cu boli grave – precum este și diabetul zaharat de tip 2 ce poate afecta negativ vederea.

Prin aportul de zinc se ajută vederea, deaorece acesta:

  • Apare în enzimele și proteinele retiniene
  • Ajută în lupta împotriva stresului oxidativ
  • Îmbunătățește vederea pe timp de noapte
  • Crește imunitatea, ajută la vindecarea rănilor
  • Este și mai eficient dacă se ia împreună cu vitaminele C și E.

Și cuprul menține sănătatea vederii. Cuprul oferă mari beneficii:

  • Îmbunătățește sanătatea vasculară
  • Ajută la formarea colagenului, la sinteza de serotonină, norapinefrină și dopamină
  • Este implicat în producerea de melanină
  • Oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete (UV)
  • Susține integritatea structurală a țesuturilor oculare.

Suplimente de vitamine pentru îmbunătățirea vederii

Principalele 3 vitamine care protejează vederea sunt C, D și E.

Vitamina C are un efect benefic asupra ochilor, apare în lacrimi, oferă protecție antioxidantă și antiinflamatoare, reduce inflamațiile, umflăturile și ajută la vindecarea leziunilor corneene. Ea ajută la sinteza colagenului important pentru vasele de sânge, structura vitrosului și corneei. Vitamina C scade riscul de deteriorare oxidativă a corneei, cristalinului și altor structuri oculare.

Potrivit cercetătorilor, pentru a avea o vedere bună se poate lua vitamina E alături de coenzima Q10. În această combinație, vitamina E are o putere terapeutică și mai mare:

  • Ajută la vindecarea rănilor corneei
  • Scade riscul de cataractă și de degenerescență maculară legată de vârstă
  • Protejează ochiul de deteriorarea oxidativă
  • Ajută la stabilizarea suprafeței oculare după operația de cataractă
  • Inhibă agregarea trombocitelor și îmbunătățește vasodilatația
  • Menține sănătatea retinei și a ochilor în general.

Prin aportul de vitamina D se reduce inflamația și stresul oxidativ. Această vitamină îmbunătățește funcția barierei corneene, combate senzația de ochi uscat, previne bolile ochiului uscat, susține absorbția sistemică de calciu și lăcrimarea normală.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.