Oamenii care suferă de egocentrism nu au capacitatea de a înțelege alte persoane, sunt preocupați doar de ei înșiși, devin încrezuți, aroganți, vor să fie în centrul atenției. Egocentrismul apare la copii, adolescenți și adulți din diferite motive.
Cum se manifestă egocentrismul la copii și adolescenți?
În copilărie, egocentrismul poate fi confundat cu egoismul. Despre copiii care sunt doar pentru ei, care refuză să-și împartă jucăriile și nu au capacitatea de a înțelege și a empatiza cu alți copii, se spune că suferă de egocentrism. Părinții sunt cei care trebuie să-i corecteze, să-i învețe ce este iubirea, empatia, prietenia, compasiunea.
Gradul de egocentrism este legat de nivelul cognitiv de dezvoltare al copilului, de cum și-a dezvoltat abilitățile cognitive, de modul de a interacționa cu oamenii și cu mediul înconjurător.
Copilul egocentric are anumite caracteristici și anume:
- I se pare că este centrul universului, că totul i se cuvine
- Vede lumea dintr-un singur punct de vedere, al lui
- Este convins că doar ce crede el este bine
- Îi lipsește capacitatea de a fi obiectiv
- Vorbește singur în timp ce se joacă
- Când comunică crede că ceilalți știu deja subiectul discuției și se enervează dacă i se cere să explice sau să dea anumite detalii
- Nu poate concepe că alți copii pot avea viziuni diferite de ale lui
- Se crede deștept și nu este capabil să înțeleagă alți copii care greșesc.
Egocentrismul se poate manifesta și la adolescenți, din dorința lor de a-și afirma independența și personalitatea. Ei pot avea o mentalitate arogantă, prin care vor să iasă în evidență și să-și impună ideile în fața altor tineri.
Egocentrismul la adulți
Oamenii adulți, care au această trăsătură de caracter pot fi recunoscuți ușor, pentru că:
- Au obiceiul să-i trateze pe alți oameni rău, să-i desconsidere, să-i rănească prin vorbe
- Se cred perfecți, fără probleme de comportament, incapabili să greșească
- Au o atitudine disprețuitoare față de rude și alte persoane
- Par a fi lipsiți de educație și de empatie
- Au obiceiul să-și etaleze casa în care locuiesc, hainele scumpe, realizările pe plan profesional
- Caută să iasă în evidență la petreceri și evenimente, pentru a primi laude și lingușiri
- Își văd mereu propriile interese, nu țin cont de sentimentele și nevoile altor oameni
- Dacă le merge ceva rău dau vine pe alții, nu-și asumă responsabilitatea, ba chiar îi învinovățesc în mod agresiv pe cei din familie de problemele lor sau de viața lor nefericită
- Îi agresează verbal pe alții, îi judecă pentru propriile greșeli și caută mereu să fugă când trebuie să facă față unei situații dificile
- Nu sunt capabili să recunoască atunci când au greșit ceva și nu acceptă ca cineva să spună despre ei că au un eșec
- Îi tratează pe cei din jur ca pe niște obiecte, nu empatizează și mereu caută să profite de oameni
- Uneori joacă teatru, se dau prieteni buni, își arată afecțiunea pentru a obține un beneficiu.
Alte aspecte de caracter ale oamenilor egocentrici
Despre ei se spune că:
- Au un sentiment de superioritate, își laudă realizările și caută să fie alături de oameni cu prestigiu în societate pentru a avea avantaje, pentru a-și atinge obiectivele, mai ales acelea materiale
- Nu acceptă critica, reacționează rău la păreri diferite, sunt incapabili de a-și face autocritica
- Le lipsește controlul emoțional și se manifestă prin sarcasm, țipete, ignoranță în diferite situații în care sunt provocați
- Au sentimente de cinism, de superioritate, își manifestă dorința de a controla și de a critica
- Sunt capabili de orice, de a manipula și de a minți, de a se folosi de oameni, pentru a-și atinge propriile obiective.
Conviețuirea cu astfel de persoane este grea!
Acești oameni sunt greu de suportat, pentru că au obiceiul de a vorbi cu mânie, cu dispreț și lipsă de respect. Relațiile cu ei sunt toxice și provoacă dureri de cap. Indiferent dacă este vorba despre un soț, un frate, un prieten sau un coleg de muncă, este clar că apar frustrări mari și probleme de comunicare.
De regulă, un astfel de om egocentric pare ambițios, sigur pe sine, capabil să vorbească toată ziua doar despre calitățile și realizările lui. La început un astfel de om pare fermecător, dar apoi devine stresant și obositor. Deși poți admira inițial stima sa de sine, totuși treptat vezi că acest comportament de a se pune pe primul plan devine obositor.
În realitate, el poate fi de fapt un om nesigur, care folosește acest instrument de apărare, joacă teatru pentru a părea altfel. El vrea să arate că are încredere în forțele proprii, însă în realitate este slab și nesigur. Asta se vede din felul de a vorbi, de a se lăuda, de a se comporta într-un mod exagerat, grandios.
Conviețuirea în relație cu un om egocentric este foarte dificilă, pentru că el este lipsit de empatie, nu îi pasă de nimeni, nu va manifesta grijă, iubire, afecțiune. Cum să duci o viață fericită alături de un partener de viață, care este egocentric, care doar se laudă pe el și îi critică pe cei din jur. Pare aproape imposibil de a te simți bine într-o asemenea companie, sau relație toxică.
Egocentrismul apare la mulți oameni în ziua de azi și este greu de suportat.