Sarcină & BebeOra de culcare a bebelușului – Spuneți adio nopților fără somn!

Ora de culcare a bebelușului – Spuneți adio nopților fără somn!

Nu este ușor să devii părinte, este nevoie de timp pentru a te adapta la noul tău rol. Spunem asta având în vedere nopțile nedormite, când bebelușii plâng mult și nu adorm la timp. Acele nopți sunt considerate ca fiind nedormite sau fără somn. Ce poți face pentru a avea un copil fericit, care are un somn sănătos de la vârstă fragedă? Care este ora de somn a bebelușului?

Navigare rapidă în articol:

  1. Beneficiile somnului la bebeluș
  2. Ora de culcare a bebelușului
  3. Sfaturi pentru părinți privind somnul bebelușului

1. Beneficiile somnului la bebeluș

Experții spun că somnul crește imunitatea și memoria imunitară. În timpul somnului are loc o interacțiune dintre componentele sistemului imunitar și asta întărește capacitatea acestui sistem de a-și aminti cum să recunoască și să combată antigenele periculoase. Dacă bebelușul are un somn de înaltă calitate, atunci acesta facilitează echilibrul delicat al funcției imunitare. Acest lucru este necesar pentru imunitatea înnăscută și dobândită.

Conform studiilor realizate de cercetători, somnul stimulează dezvoltarea creierului la bebeluș. În timpul somnului se realizează conexiunile între emisfera stângă și emisfera dreaptă a creierului și se formează amintirile.

Experții spun despre bebeluș că în uter el își petrece aproximativ 95% din timp dormind. După aceea, nou-născutul va petrece în continuare mult timp dormind. Pentru un bebeluș trecerea de la uter la lumea reală este obositoare.

Cercetătorii spun că:

  • În timp bebelușul are noi experiențe și astfel se formează conexiunile și sinapsele.
  • La bebeluș cantitatea enormă de dezvoltare fizică și mintală are loc în timpul somnului; atunci se formează în jurul fibrelor nervoase un strat de grăsime ce are denumirea de mielină.
  • Conexiunile dintre emisferele creierului la bebeluș sunt întărite în timpul somnului.

Un studiu de pe NCBI, realizat de cercetători în anul 2017, arată o asociere între somn, limbaj, memorie, funcție executivă și dezvoltarea cognitivă la bebelușii care sunt alăptați și copiii mici. Somnul la bebeluș are un rol important în creșterea lui fizică.

2. Ora de culcare a bebelușului

Părinții sunt cei care stabilesc ora de culcare a bebelușului. Statisticile arată că în SUA ora de culcare a bebelușilor este de obicei între 18:00 și 19:00.

Potrivit medicilor, fiecare copil este diferit și este bine ca părinții să-și stabilească o rutină care să se potrivească cu familia lor. Unii părinți spun că din cauza unor probleme de sănătate ale copilului, nu au reușit niciodată să aibă o rutină corectă de culcare pentru ei și cel mic. Acest lucru poate face ca bebelușul să adoarmă foarte greu și stresul creat poate deveni supărător pentru cei din familie.

3. Sfaturi pentru părinți privind somnul bebelușului

Părinții trebuie să stabilească o rutină de somn pentru copil. Mulți dintre ei apelează la o bonă care să se ocupe de bebeluș și astfel ei se pot odihni mai mult.

Când bebelușul este foarte mic, este indicat să-l lași să doarmă mai mult, chiar și ziua. Un copil nou-născut are nevoie de mai mult somn și de obicei are și somnul mai profund. Totuși, despre bebelușii nou-născuți s-a spus și faptul că se trezesc de obicei la fiecare două până la trei ore. Asta face ca părinții să fie epuizați din cauza faptului că somnul lor este mereu întrerupt.

Unii părinți își hrănesc copilul pentru a adormi, sau fac asta de fiecare dată când el plânge. Desigur că pot face asta, dar nu este chiar necesar. Un copil este fericit și nu plânge dacă are și un somn mai bun.

Nou-născuții dorm aproape tot timpul, în timp ce copiii de 2 ani au nevoie de până la 12 ore de somn în fiecare zi. Prin urmare, există diferențe interindividuale cu privire la nevoia de somn a bebelușilor și a copiilor.

Alte aspecte importante

Toate studiile cercetătorilor arată că bebelușii dorm mult mai mult decât toți copiii mai mari.

Bebelușii sunt uneori nefericiți și plâng, iar părinții nu înțeleg de ce. Ei trebuie să aibă un program de somn, de hrănire și deci trebuie ajutați de părinți să învețe asta. Dacă bebelușul este obosit în anumite momente, el trebuie să fie lăsat să doarmă. Dacă îi este foame și este supărat din cauza asta, atunci el trebuie hrănit de mamă.

Prin stabilirea unei rutine obișnuite, părinții ajută bebelușul să-și îmbunătățească somnul și să se hrănească mai bine, într-un mod echilibrat. Unii medici spun că bebelușul trebuie să doarmă în timpul zilei, dar nici prea mult somn nu este bun ziua pentru că apoi nu va mai dormi suficient noaptea. Bebelușul are nevoie de reguli, de un program constant de hrănire și de somn.

Metode prin care copilul poate avea un somn mai bun

Părințiii pot aplica câteva metode simple prin care pot calma copilul și îl pot ajuta să aibă un somn mai bun noaptea: îl pot legăna, îi pot cânta, pot folosi pentru copil un leagăn, pot merge cu el la plimbare în cărucior sau îl pot plimba la aer într-un marsupiu, îl pot alăpta, hrăni sau îi pot da suzeta și altele. Astfel de metode sunt ușor de aplicat și ajută copilul să se calmeze. În plus, ele îi încurajează odihna și îl ajută să aibă un somn mai bun și de calitate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.