Mulți părinți își ceartă aspru copiii atunci când greșesc, când sunt obraznici și chiar le aplică pedepse fizice. Asta poate afecta sănătatea psihică a copiilor, spun psihilogii. Care sunt metodele de educație pentru a avea o relație bună cu copilul, chiar și atunci când greșește sau este foarte dificil?
Navigare rapidă în articol:
- Pedeapsa corporală afectează sănătatea copiilor
- Depresia la copii declanșată de abuzul verbal
- Metode de disciplină recomandate de psihologi
1. Pedeapsa corporală afectează sănătatea copiilor
Un sondaj de opinie realizat recent arată că în urmă cu 25 de ani, aproximativ 80% dintre părinți își băteau copiii atunci când nu ascultau, când erau obraznici sau făceau pozne. Despre această metodă de educație, medicii pediatri și psihologi spun că ar putea face mai mult rău decât bine, în sensul că poate afecta fizic și psihic copilul.
Aceasta, deși este vorba doar despre lovirea copiilor cu mâna sau cu o curea, este considerată o formă de abuz fizic nerecomandată deloc în educație. Alte metode aspre folosite de unii părinți sunt și tragerea de păr, lovirea peste cap, tragerea de urechi sau scuturarea copiilor. Toate sunt diferite tipuri de abuz fizic și nu trebuie niciodată aplicate copiilor.
Psihologii spun și despre alte activități forțate care sunt considerate forme de abuz fizic și anume: hrănirea forțată a copiilor, spălarea forțată a mâinilor și altele.
Pedeapsa fizică poate escalada ușor în alte forme de violență, mai ales dacă părinții nu se pot controla. Această formă de pedeapsă poate afecta sănătatea mintală a copiilor, aceștia ajung în timp să sufere de depresie, anxietate, instabilitate emoțională, pot avea tulburări de comportament mai târziu și o stimă de sine scăzută.
Chiar dacă copiii sunt foarte obraznici, pedepsele corporale nu ajută, ele doar arată că acei părinți sunt foarte agresivi. Aceste pedepse nu au un efect pozitiv asupra copiilor, iar în plus pot chiar agrava situația în continuare.
2. Depresia la copii declanșată de abuzul verbal
Un studiu realizat de cercetători arată că unii copii care au vârsta sub 13 ani ajung să sufere de depresie mai târziu, dacă acestia sunt agresați verbal, dacă sunt disprețuiți, umiliți, amenințați sau speriați.
Mustrarea copiilor și intimidarea lor nu este recomandată pentru că această metodă este greșită. Ea este dăunătoare și umilitoare pentru copii. Mulți părinți se enervează pe copiii lor din cauza propriilor problemele, pentru că nu se acceptă, nu reușesc să facă față stresului și să se controleze când sunt guvernați de emoții negative. Unele probleme sunt de fapt la părinți, provin din copilăria lor; aceștia sunt conștienți de asta și vor să le elimine cât mai curând posibil. În plus, există anumite obiceiuri ce sunt preluate în cursul vieții, anumite tipare negative și care îi fac pe părinți să se comporte într-un anumit fel și nu în totalitate rațional.
Cel mai important lucru este ca părinții să fie conștienți de astfel de situații și să se gândească mai bine cum să procedeze pentru a-și educa copiii cu calm și a crea o relație bună cu ei.
Abuzul verbal la școală
Unii copii suferă aceste umilințe și la școală, din cauza unor cadre didactice prea severe, iar asta îi supără și pe părinții lor. Copiii mai mici pot fi speriați de profesorii care ridică vocea și sunt astfel agresivi. Profesorii trebuie să-i trateze pe copii cu grijă, să-i considere pe elevi ca pe proprii lor copii. Ideea este de a-i motiva să învețe, să-i ajute să-și depășească neajunsurile și să-i ghideze să devină mai educați, mai responsabili și încrezători în forțele proprii.
3. Metode de disciplină recomandate de psihologi
Cea mai bună metodă pentru a educa un copil este prin comunicare, cu răbdare și calm. Dacă țipi la copil sau îl pedepsești el va ajunge să știe de frică sau chiar să repete greșeala, să se revolte și asta nu ajută prea mult. Copilul trebuie să înțeleagă unde a greșit, iar asta se face cu răbdare, prin aducerea unor argumente, prin care el să vadă cum stau lucrurile, ceea ce a făcut rău.
Conversația funcționează doar atunci când creierul copilului nu este stresat. Prin urmare, este indicat să se evite stresul și să se discute într-un mod calm. Când stresul este mare și situația dificilă, degeaba se discută sau se țipă la copil, pentru că el nu va auzi sau mai bine spus nu va da atenție discuției, deși pare că ar asculta ce i se spune.
O pedeapsă scurtă (de exemplu prin care copilul să nu aibă voie să se joace la calculator) poate ajuta în corectarea comportamentului copilului, spun cercetătorii.
Foarte important este ca în calitate de părinte să-ți înțelegi copilul, deci să te pui în locul lui. Asta înseamnă să schimbi rolurile pentru moment și să te pui ca părinte într-o altă perspectivă. Copiii au nevoie de experiențe, de a explora lumea și au tendința de a învăța multe lucruri de la oamenii din jur, din anturaj, de la rude și părinți.
Psihologii recomandă părinților să se coboare la nivelul copilului pentru că asta îi va ajuta să-l înțeleagă mai bine. Ei spun că părinții trebuie să aibă multă răbdare, să aibă o voce caldă și prietenoasă și un limbaj simplu pentru vârsta copilului.