A te lăsa copleșit de regrete în mod excesiv este într-adevăr rău pentru tine. Nu toate regretele sunt la fel, însă multe dintre ele afectează negativ sănătatea. Cum poți gestiona regretele într-un mod pozitiv și sănătos pentru a-ți proteja sănătatea mintală?
Navigare rapidă în articol:
1. Regretul și efectele sale asupra sănătății
Conform unui studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, în anul 2015, oamenii care au regrete pot suferi de depresie. Cercetătorii subliniază următarele aspecte:
- Predispoziția de a regreta poate deveni intensă și poate duce la depresie, dorința de sinucidere și tentativa de sinucidere
- Regretul și stima de sine scăzută sunt motive frecvente pentru incapacitatea de a reuși, de a obține succes în viață
- Regretul este o stare negativă, o părere de rău, care poate afecta sănătatea la fel de mult precum unele vicii – fumatul, drogurile, alcoolul – considerate și pasiuni nocive
- Oamenii cu tendința de a regreta au mișcări rigide, privirea posomorâtă și tristețe în ochi.
Alte dezavantaje
Regretul produce stres și este asociat cu un nivel mai ridicat de cortizol. Despre acest hormon al stresului se spune că, în exces, poate produce mari probleme de sănătate. Mulți oameni ajung să ia decizii negative, să facă greșeli mari și apoi să sufere de depresie, anxietate, tulburare de stres posttraumatic.
Oamenii care au mereu păreri de rău, regrete și care se plâng în mod constant de viața lor, sau chiar dau vina pe alte persoane pentru dezamăgirile și eșecurile lor, pot deveni antisociali, depresivi, anxioși. Ei au impresia că sunt mereu criticați și percep acest fapt ca pe o insultă.
Prin această stare negativă oamenii ajung în incapacitatea de a-și trăi într-un mod optimist viața și de a-și realiza visele. Stima de sine scăzută poate duce în timp și la singurătate, divorț, statut social nesatisfăcător, nefericire, gânduri negative, sărăcie.
2. Cum să duci o viață fără regrete
Oamenii ar putea gestiona regretele, în sensul de a le privi din altă perspectivă. Ei, pe baza regretelor, ar putea să ia alte decizii, să evite complet greșelile, să facă alegeri mai bune în viitor. Regretele i-ar putea motiva pe unii dintre ei să-și asume anumite riscuri și să-și schimbe stilul de viață. Ei pot învăța din regrete, să nu mai repete anumite alegeri rele, să-și analizeze slăbiciunile.
Cum înlături sentimentul de a regreta?
Acest sentiment este dureros, profund supărător, uneori chiar copleșitor și desigur trebuie înlăturat. Ideea este de a învăța din trecut, de a privi lucrurile altfel, de a înțelege eșecurile ca pe lecții de viață.
Cercetătorii au spus (într-un studiu realizat în 2015) că regretul ar putea duce la dezvoltarea personală la oamenii care sunt plini de autocompasiune. Prin urmare, ei trebuie să depășească starea negativă, să se ierte, să se accepte și să învețe din greșeli; de asemenea, oamenii ar trebui să aibă mai multă grijă de ei, să practice activități plăcute, să gândească pozitiv, să-și amintească de calitățile lor și să-și crească stima de sine. Toate acestea îi va ajuta să treacă mai ușor peste situații stresante.
Stima de sine sănătoasă
Pentru a depăși stările negative contează foarte mult stima de sine. Nu este deloc bine să privim totul într-o lumină negativă, să avem regrete, simțindu-ne triști și incapabili de a accepta provocările vieții de zi cu zi.
Un om pesimist nu se simte bine și nu este întotdeauna capabil să evalueze situațiile într-un mod obiectiv. De obicei, covingerile negative pot face și gândurile să fie autocritice, asta scade stima de sine și afectează negativ sănătatea și bunăstarea.
Evenimentele dificile din viață afectează stima de sine. Alți factori sunt și: bolile, pierderea unui om drag, situațiile stresante, problemele financiare și altele. Lipsa de încredere poate determina oamenii să evite lucrurile dificile, să trăiască cu temeri și stări de anxietate. Nesiguranța poate promova și dezvoltarea unor obiceiuri rele și inutile, cum a fi consumul excesiv de alcool, de medicamente, droguri și tutun.
Trucuri de viață
Pentru a face o schimbare, trebuie să recunoști problemele pe care le ai și care ți-au afectat viața și stima de sine. Apoi să faci eforturi pentru a rezolva problemele, să încerci mereu să evoluezi, chiar dacă ai piedici și uneori nu reușești.
Un alt lucru bun este să te înconjori de oameni optimiști, care te pot sfături, care te pot ajuta să-ți întărești calitățile pozitive și să-ți restabilești încrederea în tine.
De asemenea, trebuie să te analizezi cu atenție. Autocunoașterea este importantă și deci poți începe cu pași mici. Petrece un timp singur, cu gândurile tale! Nu te compara cu alți oameni, pentru că asta îți poate afecta stima de sine și îți poate produce stres și anxietate! Perfecțiunea nu există și este o iluzie. Psihologii recomandă și folosirea unor afirmații pozitive, repetarea lor, pentru conștientizare. Și crearea unui spațiu de locuit confortabil ajută foarte mult, acesta trebuie să fie atractiv și foarte curat. Asta îți va îmbunătăți mult starea de spirit.