Părinți și copiiSomnul preșcolarului – De câte ore de somn are nevoie copilul?

Somnul preșcolarului – De câte ore de somn are nevoie copilul?

Somnul este important pentru starea de sănătate a copilului și dezvoltarea acestuia. Cercetătorii au arătat prin studiile lor că majoritatea copiilor au o stare psihică mai bună dacă dorm suficient. Ei au explicat avantajele odihnei și necesitatea unui somn prelungit, conform vârstei lor. De câte ore de somn are nevoie preșcolarul și cum îl convingi să doarmă înainte de ora 22:00?

Navigare rapidă în articol:

  1. Somnul preșcolarului
  2. Obiceiuri sănătoase de somn

1. Somnul preșcolarului

Părinții trebuie să știe un lucru important – acela că majoritatea copiilor au nevoie de mai multe ore de somn, decât cred ei. Se spune că un copil nu trebuie să se culce niciodată după orele 21:00 -22:00. Majoritatea copiilor preșcolari ar trebui să se culce între orele 19:30 și 21:00 și să se trezească între orele 6:30-8:00.

Unii copii au nevoie de mai multe ore de somn, iar alții de mai puține. Copiii sunt diferiți și de aceea numărul de ore de somn, de care are nevoie fiecare este diferit. Totuși în 24 de ore:

  • Un copil de 2-3 ani ar putea dormi 10-12 ore
  • Un copil de 4-5 ani ar avea nevoie de 10-13 ore de somn
  • De la vârsta de 6 ani, un copil are nevoie de 9-12 ore de somn
  • Un copil cu vârsta de 7-8 ani ar trebui să doarmă cam 9-12 ore pe noapte.

2. Obiceiuri sănătoase de somn

Înainte de somn, copilul trebuie să aibă o stare bună, deci să se relaxeze și să se liniștească. În acest mod, el nu se va trezi des în timpul nopții și deci, va avea un somn mai odihnitor.

Se spune că stresul poate afecta copilul și uneori chiar îl poate face să aibă un vis urât sau un coșmar noaptea.

Un pui de somn de după-amiază

Copilul are nevoie de un pui de somn și în timpul zilei. De exemplu, un copil de 2-3 ani trebuie să doarmă cam 2-3 ore ziua. Un copil de 4-5 ani are nevoie de un pui de somn ziua, de până la două ore și jumătate.

Somnul din timpul zilei sau de după-amiază este important pentru consolidarea sănătății copilului. El poate fi doar de o oră, sau chiar de până la trei ore. Important este ca un copil preșcolar să aibă și un pui de somn ziua, asta asigură activitatea sa psihică normală.

Copilul are nevoie și de activitate fizică în cursul zieli, de aer curat, de joacă, de o oboseală sănătoasă și apoi de un somn bun și odihnitor noaptea.

Cum îți convingi copilul să aibă obiceiuri bune de somn?

În primul rând, ca părinte, trebuie să stabilești o oră de culcare. Aceasta poate fi între 20:00 și 21:00, astfel micuțul va dormi destul până la orele 7:00-8:00 dimineața. Copiii se trezesc și la 6:30 pentru a ajunge la grădiniță sau la școală. Prin urmare, ei trebuie să aibă timp pentru somn, pentru ca să se odihnească atât cât este necesar. În niciun caz nu trebuie să se culce mai târziu de 21:00.

Dacă un copil preșcolar nu se culcă devreme, atunci el va fi obosit dimineața, va fi mofturos din cauza deficitului de somn și deci starea lui va fi afectată pe parcursul zilei. El trebuie să aibă și o oră de trezire, dimineața. Și aceasta trebuie respectată, astfel el se va obișnui cu un program de somn și cu trecerea de la somn la activitățile pe care le are de făcut.

Activități liniștitoare

Înainte de a somn sunt recomandate câteva activități liniștitoare, cum ar fi o baie caldă. Mulți părinți obișnuiesc să citească copilului o poveste pentru ca acesta să fie calm, liniștit și să adoarmă. Asta poate fi o rutină în fiecare seară și un mod plăcut pentru ca el să se relaxeze și să doarmă liniștit.

Dacă un copil este stresat, agitat sau entuziasmat de ceva, atunci el va reuși cu greu să adoarmă. De aceea, părinții trebuie să evite seara activitățile stresante, jocurile zgomotoase, vizionarea unor filme sau programe la TV care sunt bulversante pentru sistemul nervos al copilului.

Empatia și dragostea față de copil

Copilul are nevoie și de afecțiune din partea părinților. El poate primi seara, înainte de culcare, un pupic pe obraz din partea părinților și vorbe frumoase care să-i ofere bucurie în suflet.

Alte sfaturi

Un alt aspect important este ca cina să fie servită cu 1-2 ore înainte de culcare, iar masa să nu fie alcătuită din preparate culinare greoaie, bogate în grăsimi. Cina trebuie să fie gustoasă și ușoară.

Camera în care doarme copilul este bine să fie bine aerisită, iar patul să fie confortabil și destul de mare. Lenjeria de pat trebuie să fie călduroasă și îngrijită. Dacă aerul este proaspăt în cameră și temperatura adecvată, atunci copilul va adormi mai repede, iar în plus va avea și un somn mai odihnitor.

O plimbare liniștită la aer curat, înainte de culcare, poate reprezenta o rutină adecvată și utilă pentru copii și părinți. Plimbarea poate fi făcută într-un parc, astfel copilul va dormi mai bine noaptea.

Studii ale cercetătorilor

S-a dovedit că la copii, secreția maximă de hormoni de creștere are loc între orele 22:00-23:00. Ei spun că secreția de hormoni nu se face mai devreme de o oră după ce au adormit. Somnul timpuriu este foarte important pentru micuți, ei trebuie să se culce înainte de 21:00.

Cercetătorii au precizat și faptul că la un copil, care se culcă foarte târziu, apare riscul ca indicatorii lui de creștere să nu fie normali, să fie perturbați. El are nevoie de mai mult somn, pentru a avea o stare psihologică și fiziologică normală.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.