Printre cele mai frecvente boli de piele la bebeluși se numără și crusta de lapte sau dermatita seboreică a sugarului. Crusta de lapte nu are legătură cu laptele matern, ea este o dermatită frecventă în primele nouă luni de viață, ce apare datorită acumulării de celule moarte, care s-au fixat pe piele datorită excesului de sebum.
Navigare rapidă în articol:
- Ce simptome produce crusta de lapte la bebeluși
- Care sunt remediile pentru dermatita seboreică infantilă
1. Ce simptome produce crusta de lapte la bebeluși
Mulți părinți devin foate îngrijorați când bebelușul lor are cruste lăptoase sau galbene ce provoacă scuame vizibile îndeosebi pe suprafața scalpului micuțului. Această afecțiune a pielii apare în mod frecvent la nou-născuți și produce anxietate părinților, prin aspectul ei neplăcut.
Încă de la primele ei manifestări, părinții de regulă încep să fie stresați, pentru că ei au impresia că își spală incorect copilul și de asta apar probleme pe pielea acestuia.
Dermatita seboreică infantilă este o afecțiune inflamatorie a pielii ce apare pe zone cu cele mai dezvoltate glande sebacee.
Principalele simptome
Simptomele dermatitei seboreice la nou-născuți sunt:
- Apar cruste sub forma unor coji grase și aspre pe zona scalpului
- Crustele sunt de culoare galbenă și pot afecta și alte zone cum sunt acelea din jurul ochilor, a urechilor și a nasului
- Poate să apară roșeață și la pliurile pielii, la gât și axile, în spatele urechilor
- Uneori apar mici puncte roșii și la frunte, pleoape, sprâncene
- Peelingul se poate răspândi pe tot capul, dar și pe axile, gât și zona inghinală.
Alte stări la bebelușii cu această afecțiune:
- Ei tresar imediat când sunt puțin atinși
- Au tendința de a mânca cu lăcomie la începutul hrănirii
- Pot avea episoade frecvente de colici abdominale după masă
- Unii au erupții sau cruste specifice dermatitei și pe picioare
- Pot avea somnul agitat.
Această afecțiune nu produce durere la copil și nici mâncărime. Ea nu este produsă de nicio infecție și nici de alergie. Copilul nu simte niciun disconfort, nu se enervează și nu va plânge.
Alte aspecte despre dermatită
La sugarii care au vârsta de până în 3 luni, incidența dermatitei seboreice poate ajunge la 40%. Conform unui studiu realizat de cercetători, incidența bolii este de 24% la copiii cu vârsta mai mică de 1 an.
Medicii spun că afecțiunea este o acumulare de celule moarte, care s-au fixat pe piele datorită excesului de sebum. Cauzele ei pot fi și: deficiențele nutriționale, tulburările genetice (ex. sindromul Down), stresul fizic și psihic.
Se presupune că o cauză ar fi activitatea unei glande sebacee hiperactive. La naștere, glandele sebacee sunt active datorită efectului androgenilor materni transmiși prin placentă.
2. Care sunt remediile pentru dermatita seboreică infantilă
Părinții nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că dermatita se poate trata destul de ușor, acasă. Ei trebuie să ceară sfatului unui medic specialist dermatolog, cu privire la tratament și la alegerea produselor pentru menținerea igienei bebelușului.
Trebuie evitate șampoanele care pot provoca iritații și alte probleme ale pielii sensibile a micuțului. De regulă, șampoanele pentru sugari sau bebeluși trebuie să fie special create pentru aceștia, eventual puteți consulta și un dermatolog în legătură cu alegerea lor.
Pentru a trata dermatita se recomandă o baie caldă, care va înmuia crustele și folosirea de ulei de măsline. Este important să se acorde o atenție deosebită spălării capului, scalpului și feței în timpul băii. Pe cât posibil trebuie să se evite crustele, să se prevină iritațiile.
Ceaiurile din anumite plante medicinale pot fi folosite în amestec cu apa de baie, pentru tratamentul dermatitei. Sunt recomandate ceaiurile din flori de mușețel, din flori de gălbenele și ceaiul de brusture. Acestea au proprietăți vindecătoare pe crusta de lapte la bebeluși.
Există și soluții din domeniul homeopatiei, care oferă rezultate. Pe leziunile pielii se pot aplica anumite unguente homeopate, care au efect vindecător. Și crema de gălbenele este un bun remediu contra dermatitei.
Folosirea de ulei de migdale poate ajuta în tratamentul acestei afecțiuni. Despre acest ulei de migdale 100% natural se spune că este un produs excelent pentru pielea sensibilă a nou-născuților, care ajută în eliminarea acestor simptome.
Alte sfaturi utile
Pentru a nu agrava dermatita seboreică infantilă se recomandă:
- Respectarea igienei, aplicarea unor măsuri simple de curățare – folosirea unui șampon blând special creat pentru bebeluși și a unor produse de curățare cu pH neutru, care sunt preferate în locul săpunului convențional de baie
- Evitarea iritațiilor la nivelul scalpului
- Utilizarea de produse ce au efect de calmare a pielii capului.
Ca măsură de precauție este indicat să fie alese pentru bebeluș haine din bumbac, care sunt cât mai confortabile. De asemenea, este bine să fie evitată umiditatea și căldura excesivă.
În cazul în care manifestările sunt foarte extinse, dacă apare roșeață pronunță sau alte simptome, este important să consultați medicul specialist dermatolog, deci să mergeți eventual cu bebelușul la clinică și să urmați recomandările unei terapii medicamentoase.