Când vine vorba despre termoizolarea blocului este important să știi la ce să fii atent pentru a te asigura ca munca este făcută ca la carte. Reabilitarea termică a blocurilor a stârnit, în ultimii ani, numeroase nemulțumiri deoarece nu era efectuată corect, apărând numeroase probleme după reabilitare. Tocmai de aceea este important ca în momentul în care ți se reabilitează blocul să ai minime cunoștințe în ceea ce privește materialele folosite și modul de aplicare al acestora. Iată tot ce trebuie să știi despre modul în care trebuie să se facă, în mod corect, termoizolarea blocului.
Tipuri de materiale
Tipul materialelor folosite de echipa de meșteri este foarte important. În cele mai multe cazuri, izolarea blocurilor se face cu polistiren, deoarece este un material al cărui preț este scăzut, dar, în același timp, are o eficiență crescută.
Când vine vorba despre utilizarea polistirenului trebuie să acorzi o atenție deosebită calității acestuia, deoarece există două tipuri de polistiren: polistiren expandat și polistiren extrudat, pe care le găsești pe mathaus.ro.
- Polistiren expandat
Polistirenul expandat (EPS) se folosește pentru izolarea fațadelor clădirilor, teraselor sau verandelor, însă acest polistiren poate fi folosit și în interiorul clădirilor. Materialul acționează precum o barieră termică, nepermițând frigului să pătrundă în case și nelăsând aerul cald să se piardă prin pereți.
Totodată, este un material poros, permeabil la vaporii de apă, permițând astfel evacuarea vaporilor de apă și evitarea condensului.
- Polistiren extrudat
Polistirenul extrudat (XPS) este mai dens față de cel expandat și are astfel o rezistență mecanică mai ridicată. Este mult mai eficient în izolarea locuinței, dar are o permeabilitate mai mică la vapori.
Acest tip de polistiren este recomandat în izolarea fundațiilor, soclurilor, subsolurilor, pardoselilor și teraselor circulabile. Este, de asemenea, ideal pentru izolarea teraselor circulabile și a mediilor cu o umiditate crescută, având o impermeabilitate mare.
Utilizarea polistirenului extrudat nu este recomandată pentru izolarea fațadelor clădirilor, indiferent că este vorba despre blocuri sau case.
Grosimea materialului
Grosimea polistirenului folosit pentru izolația exterioară a clădirii este foarte importantă. De aceasta va depinde confortul din interiorul locuinței. Pe scurt, când vine vorba despre alegerea polistirenului pentru termoizolarea blocului, fiecare centimetru contează. În ceea ce privește grosimea minimă recomandată este important ca aceasta să fie făcută cu o termoizolație de minim 8-10 cm. În zonele montane, unde temperaturile sunt mai mici, termoizolația trebuie sa aibă minim 15 cm grosime. Aceasta are o eficiență termică cu până la 47% mai mare decât termoizolația de 10 cm.
Polistirenul expandat este marcat cu EPS 50, 60, 70, 80, 100, 150 și 200. Aceste valori indica densitatea și eficiența termică a materialului. Cu cât este mai mare, cu atât eficiența termică crește.
Tipul de prindere al izolției pe bloc
Pentru un rezultat bun și de durată este important ca prinderea izolării pe bloc să fie făcută după anumiți pași clari, pe care toți constructorii ar trebui să-i cunoască:
- Montajul trebuie să înceapă de la soclu (baza clădirii).
- În cazul aplicării plăcilor de polistiren pe o clădire veche (cum se întâmplă în cazul blocurilor), fațada acestora trebuie sa fie curățată înainte de aplicarea plăcilor.
- Pe întreaga suprafață a plăcilor de polistiren se aplică un adeziv special pentru termosistem, iar placa se lipește imediat de fațadă.
- Plăcile de polistiren se îmbină între ele prin canturile incluse special în termosistem. Pentru o prindere mai eficientă se poate folosi și prinderea mecanică.
- În zonele de îmbinare se poate folosi poliuretan sub formă de spumă sau lichid.
- Trebuie să existe continuitate între termoizolația pereților, a fundației și a acoperișului. În caz contrar, pot apărea punți termice și condens, iar degradarea fațadei se produce rapid.
- La final se aplică un strat de vopsea de exterior sau de tencuială decorativă peste plăcile termosistemului.
Tencuiala
Ultimul pas în termoizolarea blocului este aplicarea tencuielii. Peste plăcile de polistiren se aplică un strat de amorsă peste care se adaugă tencuiala. În cazul blocurilor reabilitate este folosită tencuială decorativă (care nu mai are nevoie de vopsire fiind deja colorată). Dacă este folosită tencuială simplă, peste aceasta trebuie să se adauge un strat de vopsea.
Indiferent de tipul de termoizolatii folosite este important ca la final, tencuiala să fie aplicată cu grijă pentru a se obține un aspect estetic plăcut.