DiverseSingurătatea afectează sănătatea, crește riscul de boli de inimă la femei

Singurătatea afectează sănătatea, crește riscul de boli de inimă la femei

Singurătatea modernă afectează și generațiile tinere și este o problemă la oameni, mai ales în ultimii doi ani. Foarte mulți oameni suferă de singurătate, au acel sentiment subiectiv de deconectare de alți oameni, în ciuda prezenței lor în jur.

Se spune că singurătatea poate afecta sănătatea mintală, dar și cea fizică. Un studiu realizat de cercetători arată că singurătatea și izolarea socială cresc riscul de boli de inimă la femei. Cum se poate combate singurătatea în ziua de azi și care este impactul ei asupra psihicului uman?

Navigare rapidă în articol:

  1. Singurătatea și sănătatea femeilor
  2. Singurătatea afectează și generațiile tinere
  3. Strategii de combatere a singurătății

1. Singurătatea și sănătatea femeilor

Singurătatea prelungită poate duce la boli cronice și chiar poate crește riscul de deces prematur. Există foarte mult oameni care deși sunt căsătoriți sau într-o relație, ei tot se simt singuri. Din păcate acest lucru dăunează sănătății fizice și psihice.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California: izolarea socială și singurătatea sunt factori ce pot crește riscul de boli de inimă la femei în postmenopauză. Studiul s-a realizat pe un număr de 57.825 de femei din SUA, care se aflau în postmenopauză, dintre care aproximativ 40% au recunoscut că suferă de singurătate și izolare socială.

Cercetătorii în domeniul sănătății au concluzionat următoarele: 1.599 dintre problemele de inimă la femei au fost atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

De asemenea, în ultimii ani s-a observat că singurătatea și izolarea socială s-au accentuat la oameni și din cauza pandemiei de coronavirus. Oamenii s-au confruntat cu izolarea socială, asta înseamnă că au stat departe fizic unii de alții, deci au evitat să se vadă, să se atingă și să vorbească față în față.

Un studiu recent arată că riscul de boli de inimă a crescut cu 27% la femeile aflate în postmenopauză, care suferă de singurătate și izolare socială. Bolile de inimă sunt considerate principala cauză de deces la femeie în SUA. Studiul arată că:

  • Riscul de boli cardiovasclare crește cu 8% la femeile care se confruntă cu izolarea socială
  • Riscul de boli cardiovasculare crește cu 5% la femeile care suferă de singurătate
  • În perioada de COVID-19, a crescut numărul de persoane care au suferit de singurătate și izolare socială și aceste stări au devenit cronice în anumite cazuri.

Efectele singurătății

Există și alte studii care prezintă efectele singurătății asupra sănătății și care sugerează și faptul că riscul de deces al unei persoane crește cu 26% din cauza singurătății.

În asemenea studii s-a spus că singurătatea are efecte mari asupra sănătății și anume:

  • Crește riscul de obezitate
  • Accentuează stresul
  • Scade capacitatea organismului de a regla tensiunea arterială, deci acea persoană poate avea o sănătate cardiovasculară mai rea
  • Poate duce la tulburări inflamatorii persistente
  • Crește probabilitatea de depresie
  • Poate duce la boli de inimă, diabet și altele.

2. Singurătatea afectează și generațiile tinere

Oamenii de știință au constatat că cei mai singuratici oameni din SUA sunt cei care au vârsta curprinsă între 15 și 25 de ani, și de asemenea între 56 și 65 de ani.

Mulți oameni – indiferent de vârstă – trăiesc singuri, pentru că așa au ales, ori se îndepărtează de prieteni și familie. S-a constatat că singurătatea îi face pe oameni să fie triști, depresivi, să perceapă mediul din jur ca fiind anost și nepotrivit.

Oamenii singuri sunt mai depresivi, mai stresați și mai sensibili. Ei au un nivel mai ridicat de cortizol în creier și asta din cauza stresului.

Consecințele singurătății sunt îngrijorătoare, spun oamenii de știință. Am putea spune și alte aspecte amintite de experți, de exemplu că singurătatea:

  • Poate accelera bătăile inimii și crește tensiunea arterială
  • Are efecte cardiovasculare care sunt adesea asociate cu hormonul stresului – cortizolul
  • Poate afecta calitatea somnului
  • Are efecte negative ce se pot acumula și agrava de-a lungul anilor.

Singurătatea este o problemă reală

Cercetătorii spun că impactul singurătății asupra sănătății mintale este semnificativ. Ei compară efectul singurătății asupra sănătății cu cel al fumatului a 15 țigări pe zi.

Oamenii singuratici au un sentiment de lipsă de sens în viață, au probleme în a se bucura de viață și în găsirea motivației pentru a face ceva activ în viața de zi cu zi. Ei sunt delăsători, nu mai construiesc legături profunde cu ceilalți oameni și nu mai au chef să participe la viața socială.

Unii deja suferă de depresie și au tendința de a sta acasă, de a se izola, de a fi neîncrezători în alți oameni. Concluzia cercetătorilor este că singurătatea afectează psihicul uman și poate declanșa sau accentua depresia. Singurătatea scade stima de sine, promovează sentimentul de lipsă de încredere în sine. Oamenii singuratici se retrag din viața socială, au o percepție de sine distorsionată.

Unii ajung să aibă un comportament distructiv, consumă alcool și droguri, caută înlocuitori pentru stări de moment pozitive, pentru bucuria vieții.

S-a descoperit că oamenii care suferă de singurătate dorm mai puțin și chiar au probleme în a adormi noaptea. Ei se simt obosiți a doua zi, pentru că au o calitate slabă a somnului. Deficitul de somn le poate afecta sănătatea și chiar mulți dintre ei pot suferi de tulburări de somn.

3. Strategii de combatere a singurătății

Singurătatea este o problemă care trebuie luată în serios, ca și activitatea fizică și alimentația. Unii spun despre singurătate că este o suferință care vine din discrepanța între conexiunile sociale pe care oamenii le doresc și conexiunile sociale pe care le au.

Cercetătorii recomandă oamenilor singuratici să-și schimbe stilul de viață, să facă mai mult sport, să se concentreze pe relațiile pe care le au deja și să le consolideze. De asemenea, ei spun că trebuie să încerce să stabilească noi relații cu oamenii, prin intermediul rețelelor sociale, pentru a interacționa mai mult și a socializa.

Ei nu trebuie să ascundă această problemă și să se prefacă că totul este bine. Ar putea spune de exemplu că se simt singuri unor oamenilor de încredere, cum sunt cei din familie și să încerce să găsească soluții pentru asta.

Omul este făcut să socializeze, să trăiască într-o comunitate și de aceea, nu este bine ca să aibă o stare permanentă de singurătate și izolare, care i-ar putea afecta sănătatea fizică și psihică și bunăstarea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.