Cumpărarea unei case – 7 verificări importante de făcut

0
128

Cumpărarea unei case nu este un lucru ușor. Am putea spune că este chiar o treabă obositoare și necesită mare atenție și responsabilitate. Atunci când cumperi o casă trebuie să faci cel puțin 7 verificări importante. Află care sunt acestea în cele de mai jos.

Navigare rapidă în articol:

 1. Cumpărarea unei case în 2022
 2. Ce să verifici când cumperi o casă

1. Cumpărarea unei case în 2022

Cumpărarea unei case este mai dificilă decât cumpărarea unui apartament. În plus, în 2022 prețurile la case au crescut foarte mult; prin urmare vei avea nevoie de o sumă mare de bani. În acest an s-au scumpit apartamentele noi și vechi, dar și casele, chiar și cele mai vechi. Experții în domeniul imobiliar spun că acest lucru se datorează faptului că cererea este mai mare decât oferta.

În următorii doi ani, prețurile la locuințe vor crește și mai mult, pentru că au crescut prețurile la materiale. Se preconizează următoarele tendințe:

 • Creșterea cererii de apartamente va scădea
 • Oferta pe piața secundară se va reduce
 • Va crește dobânda la creditele ipotecare
 • Va scădea accesibilitatea de achiziție a locuințelor prin credit
 • Proprietarii nu vor mai fi tentați să-și vândă proprietățile
 • Prețul caselor va continua să crească
 • Cererea pentru locuințe familiale și terenuri libere se va menține la un nivel ridicat.

2. Ce să verifici când cumperi o casă

O casă la cheie costă destul de mult și nu garantează întotdeauna o viață ușoară. Uneori calitatea ei poate fi destul de slabă, chiar dacă aspectul în general este wow.

Dacă ai decis să devii proprietarul unei case, trebuie să ai în vedere următoarele verificări:

Locația casei

Locația casei contează enorm și este un lucru ce trebuie verificat. Locația nu poate fi schimbată, deci trebuie să fie pe placul tău și al familiei. Unii cumpărători nu țin cont de locație și ajung să cumpere o casă care are linii electrice deasupra, sau este într-o zonă zgomotoasă, în spatele unei străzi aglomerate, în apropierea căii ferate, dar care are un preț mic – convenabil pentru ei.

Evident prețul contează, dar trebuie să ai totuși o casă situată într-o zonă liniștită, în care să te simți confortabil.

Starea casei

Aspectul casei contează, dar și starea acesteia. Când cumperi o locuință, trebuie să verifici următoarele:

 • Clădirea din exterior, structura ei, eventualele defecte
 • Scara, mirosul, interiorul casei
 • Subsolul, pereții, tencuiala, ușile, tavanele, finisajele băii, ale tuturor încăperilor
 • Garajul, terasa, pivnița, caracteristicile din curte și altele.
Citește și:  Greșeli frecvente în construirea casei, ce să eviți și ce trebuie să ții minte

Nu uita să ții cont și de facilitățile ei, începând de la tipul de pardoseală și până la centrală.

Pentru a face verificarea stării tehnice a casei merită să apelezi la ajutorul unui profesionist.

Verificarea instalației electrice

La orice casă este important de făcut o verificare și o testare a instalației electrice. Aceasta trebuie să fie conform cu standardele de siguranță actuale. Unele case pot avea instalații electrice îmbătrânite, iar asta poate fi o problemă mare, ca și în cazul unor instalații depășite tehnic.

Îți sugerăm să faci această verificare la casa pe care intenționezi să o achiziționezi, pentru că unele instalații sunt realizate în mod necorespunzător, de oameni neprofesioniști.

Poți face verificarea cu ajutorul unui electrician autorizat ANRE.

Verificare instalației de gaz

Dacă vrei să cumperi o casă ce are gaz, îți sugerăm să apelezi la o firmă autorizată de către ANRE, pentru a face o verificare la instalațiile interioare de utilizare a gazelor. Asta înseamnă o verificare a țevilor ce străbat casa și care pleacă de la contor spre toate aparatele de utilizare, cum ar fi de exemplu centrala, convectoarele, aragazul și altele.

Prin această verificare, vei fi mai liniștit pentru că vei achiziționa o casă în care nu vor exista incidente legate de instalația de gaz.

Verificarea instalației santitare

Nu uita să verifici și instalația sanitară, pentru că asta este foarte importantă la casă. Dacă starea acesteia este rea, ea va trebui înlocuită.

Atenție la umiditate!

Când cumperi o casă, fii atent și la umiditate, la ventilație, la izolație. Dacă ventilația la casă este slabă, atunci riscul de egrasie este ridicat. Principalele semne de umiditate excesivă sunt: pete de apă pe tavan și pereți, urme de mucegai pe var.

Verifică și pardoseala, dacă nu sunt semne de egrasie sau alte dezavantaje.

Tipul de teren

Când decizi să cumperi o casă, merită să ții cont și de tipul de teren pe care aceasta a fost ridicată. Analizează terenul ei, dar și parcelele din jur. Poate într-o zi vrei să te extinzi și să mai cumperi o parcelă adiacentă. Nu toate terenurile sunt la fel, există terenuri forestiere, terenuri de agrement, terenuri de construcție, terenuri agricole, etc.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Ce lucrări de izolații sunt necesare dacă îți faci o casă la țară?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.