Timp liberFuria rutieră trebuie calmată, pentru că poate predispune la accidente

Furia rutieră trebuie calmată, pentru că poate predispune la accidente

Conducerea unei mașini poate fi uneori un lucru foarte stresant, mai ales dacă traficul este aglomerat, iar șoferii par a avea un comportament ce exprimă grabă, nerăbdare și furie. În general, furia rutieră înseamnă o atitudine negativă de nervozitate, care apare din cauza stresului sau a unor frustrări create.

De exemplu, dacă apar blocaje în trafic, dacă un șofer ia decizii rele și te depășește brusc sau are un comportament care te supără (claxonează în mod exagerat că nu ai plecat în secunda doi la schimbarea culorii semaforului), este posibil să te simți supărat sau chiar furios și asta nu este deloc indicat atunci când ești la volan. Cum să rămâi calm la volan, când traficul devine aproape infernal?

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce este furia rutieră
  2. Cum poți evita furia rutieră

1. Ce este furia rutieră

Condusul agresiv se poate observa în mod frecvent în trafic la anumiți șoferi. Este vorba despre șoferi care au comportamente precum:

  • Fac depășiri bruște, încearcă să distragă atenția altor șoferi
  • Claxonează cu furie pentru că nu au răbdare și fac gesturi nepoliticoase cu mâinile spre alți șoferi arătându-și astfel starea de furie exacerbată
  • Țipă la geam pentru că sunt nemulțumiți de ceea ce fac alți oameni care conduc mașina mai încet în trafic
  • Accelerează și amenință alți șoferi prin aprinderea intermitentă a farurilor
  • Unii șoferi sunt beți la volan și iau decizii rele
  • Unii șoferi suferă de tensiunii emoționale sau pur și simplu se enervează că nu ajung rapid undeva.

Condusul agresiv se poate observa la șoferii din ziua de azi, care țipă pe geam la alți șoferi și care distrag atenția acestora. Există foarte multe situații innebunitoare care apar în trafic, de aceea trebuie ca fiecare șofer să încerce să rămână calm și să prevină anumite probleme, care ar putea face ca lucrurile să scape de sub control.

Cel mai frecvent act de furie rutieră la un șofer apare atunci când el este claxonat în mod agresiv de un alt șofer. Alte comportamente extrem de enervante sunt oprirea în trafic și conducerea distrasă. Majoritatea șoferilor sunt conștienți de faptul că furia rutieră este foarte periculoasă. Ei spun că ea poate fi la fel de gravă ca și condusul în stare de ebrietate.

Consecințele dezastruoase

Un șofer care se enervează și este furios în trafic, s-ar putea să ajungă în situația de a experimenta situații negative, cum ar fi: să sufere daune la mașină sau chiar să fie urmărit și oprit de poliție pentru încălcarea unor reguli privind circulația.

Furia rutieră poate duce la probleme în timpul condusului, cum ar fi:

  • Neatenție, implicarea într-un blocaj
  • Răniri, accidente, comportamente agresive
  • Lovirea mașinii altcuiva și fuga de la locul accidentului
  • Incitarea altor șoferi să se angajeze în conflicte pe șosea, etc.

Alți factori de risc

Statisticile arată că peste 80% dintre șoferi au recunoscut că au avut la un moment dat o stare de furie rutieră în trafic. De asemenea, datele statistice demonstrează că:

  • În ultimii 10 ani, s-a observat o creștere foarte mare a cazurilor de furie rutieră
  • 60% dintre decesele rutiere din SUA au fost cauzate de conducerea agresivă
  • 50% dintre șoferi răspund cu furie la atitudinile altor șoferi, care au un comportament agresiv în trafic
  • 90% dintre accidentele în trafic apar din cauza unor erori de condus ale șoferilor.

2. Cum poți evita furia rutieră

Păstrează-ți calmul!

Conducerea și traficul pot crea stări de nervi și epuizare de cele mai multe ori, mai ales în ziua de azi, când aproape toată lumea suferă de stres și de anxietate.

Cel mai bun lucru pentru a evita problemele de acest gen este să te calmezi și să eviți stresul. Dacă cineva încearcă să te depășească pe șosea, cel mai bine este să-i faci loc să treacă și să scapi de comportamentul său agresiv. Cu siguranță nu vrei să te pui la ambiție cu un astfel de șofer și să reacționezi cu furie, în aceeași stare de spirit negativă ca el.

Când pleci la drum, încearcă să-ți acorzi mai mult timp, să nu fii în criză de timp pentru a ajunge la destinație. Dacă pleci cu o stare de calm și ai suficient timp, vei călători mai încet, vei fi mai relaxat, mai atent și vei avea mai mult control, ceea ce este foarte important pentru siguranța la drum.

Evită altercațiile cu alți șoferi și depășirile bruște la drum!

Pentru a avea o călătorie mai puțin stresantă, este indicat să eviți altercațiile cu alți șoferi. Se spune că 30% dintre altercațiile la drum pot cauza agresiune fizică. Acestea de obicei încep cu depășirile bruște sau cu anumite claxonări din nerăbdare, la drum.

Pentru a-ți păstra calmul, evită să claxonezi dacă cineva te-a depășit și te-a deranjat prin comportamentul negativ. Arată puțină răbdare când ești la volan, fără a te enerva sau a face gesturi excesive, astfel vei avea mai mult control în trafic și starea ta va fi una mai bună.

Ai răbdare cu șoferii care sunt începători, care nu cunosc bine zona și conduc mai încet și evită să te enervezi sau să claxonezi fără rost, pentru că asta îți va spori stresul.

Nu te răzbuna!

Chiar dacă ai fost provocat în trafic prin comportamentul neadecvat al unui șofer, evită să te răzbuni și să experimentezi sentimente negative. Încearcă să reziști acestui impuls de moment, respiră adânc, nu te enerva și caută să îți vezi de drum liniștit mai departe, ca și cum acel șofer nici nu a existat.

Dacă un șofer îți face semn în mod nervos că mergi prea încet, cere-i scuze și spune-i că îți pare rău, pentru că acest comportament amabil al tău îl va dezarma și îl va calma, astfel furia sa nu se va intensifica. În general, o atitudine amabilă poate ajuta la calmarea lucrurilor și la aplanarea conflictelor în trafic.

S-ar putea să te intereseze și articolele: Călătoria cu mașina – Sfaturi pentru șoferii care pleacă la drum lung.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.