Acum, în luna decembrie, zonele și piețele în care se vând brazi de Crăciun încep să se umple de astfel de pomi și de cumpărători. Dacă ai decis să-ți cumperi un brad de Crăciun, îți oferim câteva sfaturi și strategii pentru alegerea lui, pentru a avea cel mai bun și frumos pom de Crăciun.
Navigare rapidă în articol:
1. Mici secrete la cumpărarea unui brad de Crăciun
Brad natural de Crăciun
Pentru a avea un brad frumos de Crăciun indicat ar fi să ții cont de a numite sfaturi:
- Decide dacă alegi un brad sau un molid pentru a-l împodobi în Ajun. De obicei molizii țin mai puțin, se usucă mai repede, deci le cad acele mai rapid. Prin urmare dacă vei cumpăra un molid la începutul lunii decembrie, este posibil ca acesta să se usuce deja până de Crăciun, mai ales dacă nu se va adapta bine la condițiile din casă, la temperaturi de 20 grade Celsius. Dacă alegi un brad, sunt șanse ca acesta să fie verde chiar și după Revelion, pentru că este mai rezistent.
- Verifică dacă bradul nu este cam uscat, dacă nu îi cad deja acele; dacă scuturi copacul și acele exterioare încep să cadă, înseamnă că bradul este prea uscat, deci a fost tăiat prea devreme, probabil încă din luna noiembrie.
- Verifică dacă acele de brad miros puternic, prin frecarea lor între degetele. După cum se știe, bradul are un miros specific, mult mai puternic decât molidul și amintește de mirosul proaspăt din pădurile de conifere.
- Dacă pui mâna pe o crenguță de brad și observi că atunci când strângi acele, acestea se lipesc de degete, înseamnă că bradul a fost tăiat prea devreme și nu este un copac proaspăt tăiat așa cum spune vânzătorul. Un astfel de brad este posibil să-și piardă deja acele până de Crăciun și Anul Nou.
- Analizează și trunchiul copacului, vezi dacă bradul nu este deja prea uscat.
- Alege un brad cât mai înalt, care să fie până în tavan atunci când va avea și suportul așezat și ornamentul din vârf.
- Roagă pe vânzător să taie puțin din brad, doar câțiva cm din trunchiul acestuia, pentru ca suprafața lui să absoarbă mai ușor apa.
Nu te lăsa înșelat când alegi bradul de Crăciun!
Când alegi un brad de Crăciun, probabil îți dorești să-l iei pe cel mai bun. Asta înseamnă să fie proaspăt, să nu-și piardă acele după doar câteva zile. Dacă ai decis să cumperi un molid, ar trebui să-l achiziționezi cam după data de 15 decembrie, nu te grăbi din acest punct de vedere. Desigur este important să fii atent și să alegi un brad proaspăt sau un molid verde, care se adaptează destul de bine condițiilor de acasă (unde temperatura este cam de 20-21 grade Celsius).
Nu cumpăra un brad care a stat aruncat mult timp în ploaie, lapoviță sau în zăpadă, pentru că ar putea avea corona deteriorată pe acea parte. Un astfel de brad este posibil să țină mai puțin, să se usuce mai repede, deci va avea mai puține șanse de supraviețuire.
O idee grozavă ar fi să cumperi un brad în ghiveci, cu rădăcina în pământ, pe care îl vei folosi de Crăciun și apoi în următorul an îl vei putea planta în grădina casei tale, în pământ. Și în acest caz trebuie însă să fii atent, să nu iei un brad care a fost presat în pământul cu nisip și care are deja rădăcinile deteriorate. Un astfel de brad va avea puține șanse de a se prinde la anul, în primăvară, în pământul dezghețat.
Când cumperi un brad în ghiveci trebuie să te asiguri că acesta este în stare bună, este puternic și sănătos. În cazul în care vei cumpăra un brad care are deja rădăcinie tăiate ca să încapă în ghiveci, poți avea surpriza neplăcută ca bradul să se usuce, pentru că este posibil ca rădăcinile lui să nu se poată regenera așa cum ai crezut.
Brad de Crăciun artificial
În acest caz, bradul va arăta aproape perfect, pentru că va imita un brad de Crăciun adevărat. Acesta este ușor de montat, are crengile rabatabile și poate avea chiar și luminițe multicolore pe ramurile sale. Pentru acest an poți alege un brad pe gustul tău, mai ales că acum există o gamă variată de brazi artificiali în magazinele online și din oraș. Brazii artificiali vin într-o varitate de stiluri și culori și durează ani de zile. Ei necesită puțină îngrijire, sunt ușori și au coroana foarte armonioasă și frumoasă.
2. Cum menții verde mai mult timp bradul de Crăciun
Bradul de Crăciun natural are nevoie de apă. Pentru asta nu este recomandat ca baza trunchiului să fie tăiată în unghi, pentru că asta poate reduce suprafața care absoarbe apa. Baza trunchiului de brad se taie drept, dar astfel încât ea să poată fi instalată și în suportul din metal.
După ce cumperi bradul și îl aduci acasă, pune-l cu baza trunchiului într-o găleată cu apă și lasă-l așa o zi sau două pentru ca el să-și ia câtă apă are nevoie. O idee bună ar fi să-l așezi în suportul de brad, iar acesta să aibă sub el un borcan plin cu apă, pentru ca bradul să nu se usuce. Oferă-i apă din belșug, dar și suficient spațiu, pentru ca aerul să circule în jurul lui, în acest fel el va avea acele proaspete și va arăta senzațional. Bradul nu trebuie să stea în apropiere de caloriferul cald, pentru că astfel riscul ca el să se usuce poate fi mai ridicat.
Pentru a menține bradul verde mai mult timp se pot folosi și îngrășăminte speciale de la magazinele cu articole de casă și grădină, astfel se reduce riscul de uscare și pierdere a acelor. Soluțiile de fertilizare mențin și umiditatea bradului și în plus au și nutrienți cu un conținut ridicat de potasiu cu efect pozitiv asupra acelor de brad, le menține mai puternice. Există soluții de fertilizare care sunt pentru toate tipurile de conifere: pin, brad, molid, dar și pentru alte plante verzi.