Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare din an, de aceea mulți dintre noi abia o așteaptă. În această perioadă, când mai sunt doar câteva zile până de Ajun, există câteva lucruri de făcut pentru a avea acel sentiment de confort și bunăstare în casă.
Navigare rapidă în articol:
- Curățenia de Crăciun
- Cumpărarea cadourilor de Crăciun
- Aprovizionarea pentru Crăciun
- Decorațiunile de Crăciun
1. Curățenia de Crăciun
Pentru a termina rapid curățenia de Crăciun, o idee bună ar fi să implici toți membrii familiei tale în această activitate, toți trebuie să aibă sarcini în casă. Înainte de Crăciun trebuie să faci curățenie în fiecare cameră, dar și în baie, bucătărie, hol și pe terasă. Curățenia implică și spălarea geamurilor, pentru care se poate folosi un amestec din apă și oțet alb, astfel nu mai ai nevoie să cumperi soluții speciale.
Pentru a instala decorațiunile de Crăciun, cel dintâi trebuie ca locuința să fie cât mai curată. De asemenea, un aspect important ar fi rearanjarea unor lucruri și mutarea unor piese de mobilier pentru a avea mai mult spațiu pentru a instala și împodobi bradul de Crăciun.
2. Cumpărarea cadourilor de Crăciun
Și acest lucru este important și trebuie realizat din timp. Un sfat bun ar fi acela de a încerca să-ți reduci din cheltuieli, deci să eviți cumpărăturile inutile. Asta înseamnă să selectezi cu atenție cadourile potrivite pentru fiecare rudă, prieten și să creezi din timp un buget pentru cumpărarea lor. Ideea este de a face o listă, pentru a decide ce cadouri ar trebui și câți bani ești dispus să cheltuiești.
Deși vin sărbătorile de iarnă și nu vrei să renunți la cadouri, totuși trebuie să te gândești și la faptul că acum facturile la gaz și lumină vor fi mai mari și deci nu trebuie să cheltuiești prea mult înainte de Crăciun sau Anul Nou.
Pentru a nu cheltui exagerat, stabilește un buget pentru cumpărături și eventual plătește toate achizițiile în numerar. Un alt sfat bun este să nu lași cumpărăturile de Crăciun pe ultima zi. Dacă mergi în magazine încă de pe acum, ai șanse mai mari să prinzi cele mai bune promoții de Crăciun și astfel să cumperi ceea ce ai nevoie la prețuri accesibile.
Deși este febra cumpărăturilor de sărbători, totuși este indicat să fii atent și să nu te lași copleșit de cheltuieli nesfârșite.
3. Aprovizionarea pentru Crăciun
Un lucru important înainte de Crăciun este aprovizionarea. Mulți dintre noi cumpără produse alimentare în ultimul moment și uneori nici nu mai ținem cont de preț. Pentru a evita stresul, oboseala și risipa de bani, nu lăsa cumpărăturile de mâncare până în ultima zi.
Unele sondaje arată că mai mult de 60% dintre români fac cele mai mari cumpărături pentru Crăciun în ultima zi, mai ales în ceea ce privește alimentele. Pentru a controla chetuielile, românii ar trebui să întocmească liste, mai ales acum când este o perioadă de cumpărături sporite.
Risipa de alimente
O idee excelentă este să-ți planifici din timp cumpărăturile și să nu faci risipă de mâncare. În acest fel eviți și nebunia cumpărăturilor de Crăciun și faci economie și la bani.
De sărbători, nu este neapărat nevoie să devenim mari gurmanzi, pentru că oricum nu vom putea forța stomacul în mod exagerat. Dacă produsele pe care le cumpărăm în exces se pot dovedi imediat improprii pentru consum, riscul să facem risipă de bani și să le aruncăm este ridicat.
Prin urmare, este recomandat să nu se facă achiziții prea mari de alimente înainte de Crăciun, deci trebuie de făcut o listă cu produsele necesare, fără a lua în supermarketuri decizii spontane. Prapararea unor porții prea mari de mâncare nu este o idee bună pentru că așa rămân resturi, care se strică și trebuie apoi aruncate.
Cele mai bune lucruri pentru a reduce risipa de alimente este să te gândești bine la cheltuieli, să stabilești un buget, să planifici mesele și achizițiile de alimente pentru această perioadă. De asemenea, este bine să nu mergi la magazin când îți este foame (pentru că riști să cumperi fel de fel de alimente care își fac poftă) și ar fi bine să verifici ce ai în cămară și în frigider în acea zi (pentru a nu cumpăra produse pe care le ai deja și care îți ajung pentru o perioadă de timp).
4. Decorațiunile de Crăciun
Dacă intenționezi să primești rude și prieteni de Crăciun, va trebui să planifici din timp pentru ei câteva surprize. Asta presupune să faci câteva preparate de Crăciun prin care să-ți impresionezi oaspeții, să cumperi cadouri pe care să le pui sub bradul de Crăciun și să faci casa cât mai primitoare folosind decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă.
Decorațiunile de Crăciun nu trebuie să fie foarte scumpe, deși tentația de a cumpăra un număr impresionant de ornamente în această perioadă este mare. Chiar dacă decorațiunile de Crăciun au un efect pozitiv asupra oamenilor în această perioadă, totuși nu trebuie exagerat cu produsele în spiritul acestei sărbători și cu cheltuielile pentru achiziționarea lor.
Poți folosi și decorațiunile de Crăciun pe care le ai din alți ani, care cu siguranță arată grozav, deși poate nu sunt chiar în tendințele modei din 2021. Crăciunul poate fi frumos și cu acele decorațiuni pe care le-ai folosit în trecut, pentru că ele sunt o cale către emoții și amintiri magice din copilărie și deci asta este tot ce contează. Agățarea lor mai devreme și folosirea instalațiilor cu luminițe colorate în casă reprezintă o încercare de a intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă când simțim o bucurie copilărească, care ne trezește entuziasmul.