Dragoste și relațiiCum să ieși dintr-o stare rea, de depresie și să-ți dezvolți stima...

Cum să ieși dintr-o stare rea, de depresie și să-ți dezvolți stima de sine?

Gândurile noastre ne creează stările de spirit. Dacă acestea sunt negative, distorsionate, ilogice pot produce sentimente dureroase, precum sunt cele de furie, anxietate și depresie. Cum poți ieși dintr-o stare rea, de depresie și în plus să-ți dezvolți și stima de sine?

Navigare rapidă în articol:

  1. Eliminarea gândurilor negative
  2. Cum îți susții persoana iubită dacă suferă de anxietate și depresie

1. Eliminarea gândurilor negative

Mulți oameni ar spune că este greu să scapi de gândurile negative și de sentimentele de tristețe și dezamăgire. Pentru asta este important de analizat aceste gânduri și de observat că majoritatea probabil provin din gânduri ilogice, care duc de obicei la emoții nesănătoase, la depresie, furie, anxietate.

Sentimentele rele rezultă din gânduri greșite despre realitate; asta se întâmplă de exemplu atunci când îți faci diferite filme în cap despre ceva rău, care s-ar putea întâmpla, dar nu știi sigur asta. Depresia la oameni poate proveni din gânduri distorsionate despre un eveniment, la fel și anxietatea nevrotică sau distructivă. Un astfel de gând ar putea fi: mă simt groaznic, mă simt ca un nimic, voi fi distrus, nenorocit pentru totdeauna, etc. Astfel de gânduri și declarații sunt negative și nu ar trebui să existe.

Identificarea emoțiilor supărătoare, a gândurilor negative și eliminarea lor reprezintă un pas important spre vindecare. Există gânduri negative care te fac să te simți rău și să crezi anumite lucruri, care probabil nici nu se vor întâmpla, dar pe care le crezi pentru că te înșeli. Prin urmare, este important de identificat aceste gânduri negative, de analizat cum pot ele crea starea de spirit. Prin înlocuirea lor cu altele pozitive, îți poți îmbunătăți și starea de spirit.

Greșeli ale oamenilor

Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii este să-și nege sentimentele ostile. Ei sunt probabil confuzi cu privire la stările și sentimentele lor și de asta fac multe greșeli atunci când sunt agitați și se supără. Alți oameni cred că sentimentele lor rele și gândurile negative sunt realiste și justificate. Nici asta nu este bine deoarece astfel ei vor experimenta în continuare sentimente negative; asta le va aduce probleme de sănătate, pentru că vor avea stări de furie, tristețe, amărăciune, frustrări și resentimente.

Mânia este adesea o alegere, iar oamenii pot fi sau nu mânioși. Este adevărat că există oameni care nu sunt conștienți de furia lor, care este creată de propriile lor gânduri distructive; asta se întâmplă din cauza faptului că ei dau vina pe alte persoane de ceea ce li se întâmplă, sunt convinși că alte persoane îi înnebunește. Pentru astfel de oameni este greu să renunțe la furie, mânie, anxietate, gânduri negative.

Cum să-ți dezvolți stima de sine?

Schimbarea sentimentelor și a gândurilor negative va duce la creșterea stimei de sine. Oamenii trebuie să facă însă diferență între stima de sine ridicată și aroganță. Este vorba despre acea mândrie narcisistă sau excesivă care nu este sănătoasă.

Stima de sine are legătură cu alte aspecte: capacitatea de a te respecta și de a te iubi, indiferent dacă ești iubit sau respins. Unii oameni își bazează stima de sine pe succes, bunuri, bogăție, inteligență, talent, felul cum arată din punct de vedere fizic, faimă, carismă, altruism, iubire, etc.

O persoană cu stimă de sine scăzută se simte inferioară celorlalți și nedorită. Asta o face să dea greș în acțiunile ei, să nu aibă curaj să încerce diferite lucruri, să dea vina pe soartă și pe alte persoane pentru problemele ei. Din păcate, o stimă de sine scăzută duce la izolare, deprimare, stări de frică și anxietate.

Gândirea negativă

În opinia terapeuților, gândirea negativă a oamenilor depresivi tinde să fie nerealistă, bazată pe gânduri ilogice. Asta duce la scăderea productivității, a stimei de sine și a capacității de concentrare.

Stima de sine excesivă este un sentiment de valoare de sine. Persoanele care au o stimă de sine mai mare au o anxietate socială mai scăzută și pot dezvolta relații mai bune cu alți oameni. Cercetătorii au dovedit științific că stima de sine mai mare are legătură cu emoțiile pozitive mai mari, iar pentru asta contează gândirea pozitivă.

Oamenii care au o stimă de sine scăzută, au tendința să renunțe, să se simtă neajutorați și fără speranță. Ei au obiceiul de a renunța înainte de a încerca să facă ceva, ei spun de obieci: oricum nu o pot face, oricum nu mă pricep la asta, etc. Astfel de oameni se tem de eșec și renunță încă de la început, atunci când au ceva de făcut.

2. Cum îți susții persoana iubită dacă suferă de anxietate și depresie

Există câteva metode prin care poți face ceva pentru persoana iubită, dacă aceasta se confruntă cu stări de anxietate sau depresie. Astfel de tulburări psihice sunt frecvente în ziua de azi și de aceea este nevoie de susținere, în cadrul unei relații de cuplu.

Sprijinirea partenerului de viață este un lucru important, pentru că acesta este posibil să nu aibă la cine să apeleze în asemenea situații critice, când starea lui de sănătate este rea.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta o persoana iubită, care suferă de anxietate sau depresie:

  • Află care sunt simptomele și cauzele acestora, pentru a solicita eventual și un ajutor medical, în ceea ce privește aplicarea unui tratament pentru îmbunătățirea stării de sănătate
  • Încearcă să comunici mai mult pentru a-ți putea arăta sprijinul și a vă împărtăși reciproc sentimentele legate de boală
  • Fii calm, răbdător și oferă un pic de compasiune, pentru că în general astfel de oameni se simt rușinați de starea și sentimentele lor
  • Încearcă să găsești soluții de ameliorare a simptomelor, ce includ diferite terapii simple, prin meditație, exerciții fizice care cresc nivelul de serotonină în creier, exerciții de respirație și alte tehnici care ajută în calmarea anxietății și depresiei
  • Alege sprijinul oferit de un medic profesionist care știe ce tratament este necesar pentru eliminarea completă a depresiei sau a anxietății.

Uneori, în relații, problemele de anxietate și depresie pot duce la despărțire, de aceea în anumite cazuri ar putea ajuta și consilierea cuplurilor. Specialiștii spun că anxietatea și depresia reprezintă afecțiuni care implică stări de nervozitate, iritabilitate, certuri și alte simptome care pot duce chiar și la ruperea relației. În astfel de cazuri, este nevoie de terapie, consiliere pentru a ameliora tensiunile din relație, pentru a rezolva problemele, conflictele și a promova o bună comunicare în cuplu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.