Copii & adolescențiTinerii trebuie să știe asta! – Școala este o parte vitală pentru...

Tinerii trebuie să știe asta! – Școala este o parte vitală pentru a avea succes pe viitor

România ocupă primul loc în clasamentul european al analfabetismului funcțional. Se pare că școala românească nu mai este ca altădată. Învățământul a fost ignorat pentru o perioada foarte lungă de timp, fapt pentru care nu ne mai mirăm că România a devenit în anul 2000 codaș al Europei și a rămas astfel și în 2020. Asta va duce la creșterea numărului de emigranți ieftini peste 20-30 de ani.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce arată ultimele cercetări despre învățământul din România
  2. Ce înseamnă școala în Occident pentru elevii români

1. Ce arată ultimele cercetări despre învățământul din România

Conform datelor statistice, în România 4 din 10 elevi sunt analfabeți funcționali. Analfabetismul este una din cele mai periculoase boli, care ar trebui eradicată din țară. Toată lumea ar trebui să știe să citească. În țara noastră însă, ultimele cercetări arată că foarte mulți copii se află în pragul analfabetismului, deci nu știu să scrie și să citească.

În România, există milioane de tineri care termină liceul și nu au cunoștințe de bază. Statisticele arată că aproximativ 40% dintre aceștia nu înțeleg un text, pe care îl citesc la prima vedere. România este considerată codaș al Europei încă din anul 2000, când a început testarea nivelului de alfabetizare funcțională. În anul 2015, aproximativ 39% dintre elevii de clasa a VIII-a (nu aveau capacitatea de a înțelege ceea ce citeau și nu puteau să rezolve exerciții simple de matematică), erau analfabeți funcționali.

În România, 25% dintre absolvenți sunt șomeri după facultate

Pentru mulți absolvenți de liceu din țara noastră, o mare problemă este în ce direcție să-și continue educația. În ceea ce privește absolvenții de facultate, statisticile arată că reușesc cu greu să găsească un loc de muncă. În România, aproximativ 25% dintre absolvenții de facultate sunt șomeri.

Perioada de căutare a unui loc de muncă este destul de lungă, după absolvirea unei universități. Cele mai bune salarii sunt în domeniul IT, acest domeniu este pe primul loc în ceea ce privește cererea de angajați. Tinerii care au studii în domeniul IT pot avea salarii adesea satisfăcătoare și reușesc să trăiască la un nivel mai bun.

Un alt rezultat șocant: România are a treia cea mai mare rată a abandonului școlar.

În doar 4 ani, în țara noastră, peste 100.000 de elevi au renunțat la cursuri. Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație sunt cei mai expuși riscului de șomaj. Procentul copiilor care abandonează școala este destul de mare, comparativ cu alte țări ale Uniunii Europene.

2. Ce înseamnă școala în Occident pentru elevii români

Părinții și copiii români sunt atrași de programele de la școlile din Occident, deoarece acestea sunt adaptate unei societăți din ce în ce mai globalizate.

Școala din Occident – Avantaje:

  • Oferă educație în conformitate cu programele de educație din străinătate, care sunt axate pe extinderea cunoștințelor și abilităților, fie ele profesionale, sociale și de comunicare
  • Este mai puțină materie și mai multă tehnologie
  • Se pune accent și pe dezvoltarea personalității, modelarea atitudinii de toleranță și înțelegere
  • Mediul este propice dezvoltării toleranței și extinderii cunoștințelor despre alte culturi
  • Se pune accent pe formarea competențelor ușoare, care sunt valoroase pe piața modernă a muncii
  • Există respect pentru dorințele elevilor
  • Îi pregătește pe elevi pentru o carieră, îi învață să fie responsabili
  • Investește în elite.

Tot mai mulți tineri români plecă la studii la universități din afară

În fiecare an, România pierde 5.000 de studenți de Top, care pleacă la universitățile din alte țări ale Europei, mai ales în Marea Britanie (care are 3 universități în Top 5 Cele mai bune universități din lume).

Motivele pentru care tinerii din România fac studii în afară, sunt:

  • La terminarea studiilor, primesc o diplomă de absolvire, iar în plus au și o șansă la o carieră de succes
  • Pleacă din România din cauza nesiguranței găsirii unui loc de muncă
  • Decid să rămână în străinătate pentru că în țară nu au posibilitatea de avansare în carieră
  • În țara noastră nu se investește în talente; școala mai degrabă inhibă orice urmă de talent.

În România, studenții au impresia că urmează anumite cursuri de care nu sunt interesați și despre care ei cred că nu le va aduce niciun beneficiu pe termen lung. Fiecare tânăr are propriile obiective, pasiuni și propriul parcurs profesional. Unii tineri români consideră că școala este o pierdere de timp, ei susțin că este o diferență între școală și educație. Ei cred că școala este un sistem formal, ce nu oferă tot ce presupune educația.

Cei care sunt în favoarea școlii tradiționale, spun că ea este un loc în care tinerii își dezvoltă abilitățile de bază, care sunt necesare în viață. Educația oferă oportunități și alegeri mai bune pe termen lung, astfel oamenii vor putea să decidă mai ușor ce vor face pe viitor. Școala este unicul mod pentru tineri de a-și depăși condiția socială.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.