Virusul corona este în jur și se răspândește mai repede decât gripa, deci ar trebui să-ți iei anumite măsuri de protecție atunci când pleci la drum cu mașina. Toate măsurile de protecție au rolul de a reduce răspândirea. Ideal ar fi să stai acasă și să renunți la călătorie. Nu este sigur să călătorești cu mașina, în perioada de focar de coronavirus.
Află în acest articol care sunt principalele sfaturi privind siguranța călătoriilor cu mașina, în perioada epidemiei de coronavirus.
Navigare rapidă în articol:
- Planificarea traseului cu atenție
- Cum se dezinfectează mașina în exterior și interior
- Cum se pot proteja conducătorii auto de infecție
- Cum se face alimentarea în siguranță în benzinării
1. Planificarea traseului cu atenție
Înainte de a pleca la drum ar trebui să-ți planifici cu atenție traseul, pentru a ști exact cum să eviți anumite drumuri care este posibil să fie închise temporar. Traficul pe drumurile publice nu este intens în această perioadă când oamenii stau acasă, însă din păcate tot s-au înregistrat accidente rutiere.
Nu uita să faci o mică aprovizionare, respectiv să iei în mașină câteva elemente esențiale, cum ar fi: o sticlă de apă îmbuteliată, o gustare, produse de igienizare (pentru mâini și suprafețe) și medicamente. Asta este foarte important, mai ales dacă se conduce câțiva zeci de km, pentru că nu se știe ce se poate întâmpla la drum.
Verifică și mașina înainte de a pleca la drum: cauciucurile, uleiul, dacă ai suficient combustibil, etc. În acest fel eviți stresul și vei fi mai atent la drum.
Ce produse de igienizare sunt necesare în mașină?
De regulă nu trebuie să lipsească următoarele produse pentru menținerea mâinilor și a suprafețelor curate și igienizate:
- Dezinfectantul de mâini
- Șervețele umede de unică folosință
- Mănușile de unică folosință
- Pungile din plastic
- Un sul de hârtie de șters, sau un prosop de hârtie
- O sticlă cu apă ce conține și 20% clor, sau o sticlă cu alcool sanitar.
Nu uita să te speli cât mai des pe mâini!
Spălarea mâinilor este importantă mai ales atunci când vine vorba de a pleca la drum și de a opri în benzinării sau la toalete publice.
2. Cum se dezinfectează mașina în exterior și interior
Pentru dezinfectarea componentelor mașinii se pot folosi produse de tipul: alcool sanitar, alcool izopropilic, apă cu 20% clor. Pentru curățare se folosesc șervețele antibacteriene eventual înmuiate în alcool sanitar sau o lavetă din microfibră. Apa oxigenată sau perhidrolul pot deteriora suprafețele unor componente ale mașinii, deci nu sunt recomandate deși pot ucide coronavirusul.
Alcoolul izopropilic este cel mai bun dezinfectant pentru orice tip de suprafețe (din plastic, metal, țesătură, piele), nu le deteriorează, deci poate fi folosit cu încredere la orice mașină.
Iată care sunt componentele interioare și exterioare ale mașinii care se dezinfectează înainte de a porni la drum:
- Mânerele ușilor la interior și exterior
- Ramele ușilor și mânerul de la portbagaj
- Alte componente din exteriorul mașinii care ar putea fi atinse (ex. ștergătoarele)
- Maneta de la schimbătorul de viteze, volanul
- Butoanele de la sistemul radio, manetele de semnalizare și de la ștergătoarele de parbriz
- Levierele pentru ajustarea scaunului și cotierele
- Centura de siguranță, ramele ușilor și altele.
Și tapițeria mașinii se poate șterge cu o lavetă din microfibră cu alcool 70%, dar aceasta nu trebuie să fie foarte foarte umedă.
Nu uita că acest coronavirus poate trăi câteva ore pe orice tip de suprafață. De asemenea, după ce ai curățat și dezinfectat componentele mașinii, înainte de a porni mașina, spală-ți mâinile.
3. Cum se pot proteja conducătorii auto de infecție
În primul rând conducătorii auto trebuie să reducă la minim contactul cu alte persoane atunci când se află în diferite locuri (benzinării, magazine și altele). Foarte important este:
- Să fie singuri în mașină dacă este posibil
- Dacă sunt nevoiți să transporte alți pasageri, trebuie să se asigure că aceștia nu au simptome ale unor infecții respiratorii
- Să poarte mască de protecție (ex. mască medicală), mănuși de unică folosință pe mâini
- Să dezinfecteze mașina așa cum am spus mai sus.
Unii precizează că ar trebui folosite spray-uri speciale pentru curățarea sistemului de ventilare și a sistemului de aer condiționat. O soluție ar fi schimbarea filtrelor de aer, însă acest lucru nu este posibil la service-urile auto în perioada epidemiei de coronavirus.
4. Cum se face alimentarea în siguranță în benzinării?
Atunci când un șofer conduce mulți km, câteva zile la rând, la un moment dat trebuie să oprească la o benzinărie pentru a alimenta mașina. Benzinăriile sunt încă deschise în România, în această perioadă, iar șoferii trebuie să fie conștienți de faptul că virusul corona se poate lua și din benzinării, dacă nu se respectă anumite măsuri.
Iată ce măsuri de prevenție trebuie respectate de șoferi, în această perioadă:
- Trebuie să reducă cât mai mult contactul cu alte persoane din benzinărie, cu angajații acesteia
- Să facă plinul la mașină, pentru a fi sigur că nu va reveni să alimenteze mașina prea curând
- Să utilizeze plata contactless, direct la pompă, sau cu cardul ori telefonul mobil la magazinul benzinăriei, în loc de numerar; cardul trebuie șters cu un șervețel dezinfectant după utilizare, la fel și banii după ce s-a primit restul
- Să poarte mănuși de unică folosință pe mâini și mască de protecție care să-i acopere gura și nasul
- Să folosească soluția de dezinfectare a mâinilor la intrarea și la ieșirea din magazinul benzinăriei
- Să evite să-și atingă ochii, gura și nasul cu mâinile neigienizate.
În toaleta publică din benzinărie nu trebuie atinse accesoriile, mânerul ușii sau robinetul după spălarea mâinilor cu apă și săpun.
Alte aspecte importante
Cu sau fără acest coronavirus, igiena mâinilor este întotdeauna importantă chiar și pentru a preveni infecția cu alți viruși (cel gripal) sau bacterii ce pot fi pe suprafețele de contact. Spălarea mâinilor se face foarte bine, cam 20 de secunde. Dacă într-o zonă nu există posibilitatea de spălare cu apă și săpun, se utilizează neapărat un produs de igienizare pe bază de alcool (care ar trebui să aibă 70% alcool sanitar).
Radiațiile solare și UV pot ucide virusurile, însă multe mașini au ferestrele cu protecție împotriva razelor UV.
Bicicleta poate fi utilizată ca transport alternativ spre locul de muncă.
Evitați călătoriile de orice fel atunci când sunteți bolnav, chiar și atunci când aveți o răceală banală!