Părinți și copiiCalendarul preliminar despre cum va funcționa școala în perioada următoare, anunțat de...

Calendarul preliminar despre cum va funcționa școala în perioada următoare, anunțat de Monica Anisie, Ministrul Educației

Calendarul este preliminar și provizoriu deoarece toate deciziile anunțate de Ministrul Educației sunt legate cu starea de urgență. Reluarea cursurilor se va face după încetarea stării de urgență. Copiii vor mai sta acasă până se încheie starea de urgență, apoi vor relua școala. Având în vedere că starea de urgență s-a mai prelungit cu o lună, asta înseamnă până în data 15 mai, când se va începe și dezinfectarea școlilor. Probele scrise ale Evaluării Naționale și ale examenului de Bacalaureat nu vor cuprinde materia de semestrul II și ar putea avea loc în iulie. Cert este că studiile se vor finaliza.

Iată ce a anunțat mai exact Ministrul Educației – Monica Anisie – la conferința de presă din data de 7 aprilie 2020.

Navigare rapidă în articol:

  1. Situația anunțată privind suspendarea cursurilor
  2. Tablete pentru elevii din comunitățile dezavantajate
  3. Reluarea cursurilor se va face după încetarea stării de urgență
  4. Învățământul universitar

1. Situația anunțată privind suspendarea cursurilor

„Suntem nevoiți să stăm cât mai mult timp în casă. Astfel pentru siguranța noastră Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat hotărârea de suspendare a cursurilor pentru o perioadă inițial de două săptămâni. Ulterior președintele României, dl.Klaus Iohannis a decretat stare de urgență, iar cursurile au continuat să rămână suspendate atât în unitățile de învățământ preuniversitar cât și în universități.”

„În această perioadă, Ministerul Educației și Cercetării a fost în strânsă legătură cu cadrele didactice, cu inspectoratele școlare, astfel încât să fie păstrat contactul dintre elevi și școală. Am recomandat utilizarea de lecții suport online și suntem conștienți că la acest moment mai există comunități în care accesul la tehnologie este unul dificil. Astfel, am realizat un parteneriat cu televiziunea publică, iar elevii claselor a VIII-a și a XII-a au astfel posibilitatea de a se pregăti suplimentar pentru examenele naționale, pe care le vor susține în curând”, a spus Ministrul Educației Monica Anisie.

2. Tablete pentru elevii din comunitățile dezavantajate

„Am început deja să asigurăm tablete pentru elevii din comunitățile dezavantajate cu sprijinul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, dar și cu alte asociații non-guvernamentale, iar demersurile Ministerului Educației și Cercetării nu se vor opri aici.

Totodată, în acest timp, am urmărit cu atenție ce se întâmplă în alte state europene, și m-am fost permanent în contact direct cu toți miniștrii educației din Uniunea Europeană, pentru a corela măsurile pe care urmează să le luăm în funcție de evoluția pandemiei din țara noastră.”

„În ultima perioadă am avut consultări cu partenerii educaționali ai Ministerului, Consiliului Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizației Studențești din România (ANOSR), Uniunea Studenților din România (USR), Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), Federația Națională a Asociației de Părinți Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP), Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret (FSE), Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicală Alma Mater și Consiliul Național al Rectorilor (CNR), cu care am agreat măsurile care se impun odată cu reluarea cursurilor și finalizării cu succes a anului școlar și universitar 2019-2020„, a precizat Ministrul Educației Monica Anisie.

3. Reluarea cursurilor se va face după încetarea stării de urgență

Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România, precum și de măsurile comunicate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a spus Ministrul Educației Monica Anisie.

„Așa cum am mai menționat de altfel în contextul informațiilor deținute până în prezent, privind evoluția pandemiei de coronavirus, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învățământul preuniversitar și universitar după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenții și cadrele didactice să fie în siguranță.”

Materia din semestrul al II-lea nu va fi cuprinsă în Evaluarea Națională și de Bacalaureat

„În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale , programa de examen pentru Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat, nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.

Au fost anulate simulările de examene

„Conform informărilor primite de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, am emis și un Ordin de ministru, prin care am anulat simulările examenelor naționale, evaluările pentru clasa a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și olimpiadele și concursurile școlare.

Sesiunea specială a Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat pentru olimpici va fi de asemenea anulată.”

Mediile se vor încheia cu 2 note plus teză

„Situația școlară a elevilor se va încheia cu minim 2 note la care se adaugă nota din teză acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.”

În concluzie, teza se dă doar din materia predată până la data de 11 martie a acestui an.

Calendarele pentru clase pregătitoare și grădinițe

Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță, calendarul privind mobilitatea personalului didactic vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor. De asemenea, vom elabora și cadrul normativ privind activitățile suport fie în regim online, fie prin alte mijloace de comunicare”, a precizat Ministrul Educației Monica Anisie.

4. Învățământul universitar

„În ceea ce privește învățământul universitar, activitățile se vor desfășura în mediul online, cu excepția celor care necesită laborator sau proiect. Activitățile care impun interacțiunea față în față vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgență”, a spus Ministrul Educației Monica Anisie.

Admiterea la licență se va desfășura după terminarea Bacalaureatului

Admiterea la ciclul de licență în învățământul universitar se va organiza după susținerea examenului național de Bacalaureat. Admiterea la masterat sau doctorat se va organiza după susținerea examenului de licență sau dizertație”, a relatat Ministrul Educației.

Concluzia

Prin aceste decizii s-a urmărit în principal siguranța copiilor și a cadrelor didactice, dar și obiectivul esențial – finalizarea studiilor în cei mai buni parametri în circumstanțele date.

Se dorește trecerea cu bine peste perioada de criză și organizarea unui calendar ce să permită finalizarea acestui an școlar 2019-2020.

Ministrul Educației Monica Anisie a mai precizat și la final că: „Toate aceste măsuri pe care le-am luat de comun acord cu partenerii educaționali pot suferi modificări în funcție de hotărârile pe care le va lua Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.”

De asemenea, a mai adăugat și următoarele: „În această perioadă trebuie să ne exersăm una dintre cele mai importante virtuți – răbdarea. Să avem răbdare să rămânem în casă, atâta timp cât autoritățile ne cer acest lucru, pentru sănătatea noastră și a celor din jur și să ne continuăm activitățile de învățare de acasă.”

La final Ministrul Educației Monica Anisie a adresat mulțumiri medicilor, personalului medical și părinților.

„Având în vedere că astăzi este Ziua Mondială a Sănătății, dați-mi voie să le mulțumesc medicilor și întregului personal medical care luptă în aceste zile cu pandemia de coronavirus. Datorită măsurilor de prevenire și combatere, pe care autoritățile din România le-au luat, dar mai ales a eforturilor depuse de medici, de asistenți medicali și de tot personalul din sănătate, sunt convinsă că în curând vom reveni la viața noastră obișnuită.”

„De asemenea, vreau să le mulțumesc și părinților, care în această perioadă grea petrec alături de copii foarte mult timp, reușind împreună să continue învățarea de acasă.”

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.